GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011

Auteur Topic: GRIP 4 Zeer grote brand (Chemie Pack) Vlasweg - Moerdijk 05-01-2011  (gelezen 349064 keer)

0 gebruikers (en 18 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #970 Gepost op: 12 januari 2011, 19:41:44
Het heeft nog lang geduurd, maar eindelijk is de enige echte brandweerexpert van ons land ook weer opgestaan en heeft zijn zegje gedaan. Uiteraard in het nadeel van de brandweer en de rest van de overheid.

En voor wat betreft de verplichting voor een bedrijfsbrandweer: Als een BRZO-bedrijf voldoende en adequate brandbeveiligingsvoorzieningen heeft, zoals bijvoorbeeld een sprinkler- of schuimblusinstallatie, dan is het helemaal niet vanzelfsprekend dat dit bedrijf ook aangewezen wordt als bedrijfsbrandweerplichtig.

http://www.eenvandaag.nl/binnenland/37041/chemie_pack_moerdijk_overtrad_stelselmatig_de_regels

Chemie-Pack Moerdijk overtrad stelselmatig de regels
‘Chemieconcern had gesloten moeten worden’

‘Chemieconcern had gesloten moeten worden’
Verslag: Esther Eikelenboom  Redactie: Daan van de Staaij  Redactie: Johann de Graaf  Redactie: Guido Vermeulen

Het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk, dat vorige week afbrandde, overtrad met grote regelmaat de milieuregels en brandveiligheidsvoorschriften. Jaar in, jaar uit is het bedrijf bij controles op de vingers getikt door diverse overheidsorganen. Desondanks werden er steeds opnieuw vergunningen aan het bedrijf verleend. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag, dat alle inspectierapporten, vergunningen en andere overheidsstukken over het bedrijf sinds 2002 heeft ingezien.

“Chemie-Pack had op basis van alle overtredingen gesloten moeten worden”, concludeert hoogleraar Milieukunde Lucas Reijnders in de uitzending. Volgens de expert had het inferno en de enorme schade die erop volgde voorkomen kunnen worden als de overheid strenger had gehandhaafd bij het bedrijf.

Het beeld dat uit de tientallen inspectierapporten, meldingen en vergunningen ontstaat, is dat er door Chemie-Pack slordig werd omgesprongen met de regels. Diverse overheidsinstanties moeten meerdere malen handhavend optreden en vaak blijkt dat bij hercontroles de boel nog steeds niet op orde is. Reijnders: “De veiligheidscultuur was slecht.”

Brandveiligheid

Bijvoorbeeld in oktober 2002, toen het Openbaar Ministerie met sancties dreigde wegens overtredingen van de brandveiligheidsvoorschriften. Zo was de automatische blusinstallatie niet in orde en was het dak onvoldoende brandwerend. Hier is het bedrijf al in mei 2001 door de gemeente op aangesproken maar bij hercontroles in 2002 bleken er nog steeds onvoldoende verbeteringen te zijn aangebracht waardoor de gemeente een dwangsom oplegde. Chemie-Pack weigerde die echter te betalen, waarop de gemeente het Openbaar Ministerie en de politie inschakelde.

Onjuiste opslag

Ook uit een ander rapport van de gemeente Moerdijk uit 2009 blijkt dat het bedrijf zich weinig lijkt aan te trekken van regels of over onvoldoende kennis beschikt. Het rapport beschrijft dat in 2007 chemische stoffen niet juist worden opgeslagen. Zwaar giftige stoffen worden naast elkaar bewaard hoewel niet bekend is of die met elkaar reacties kunnen veroorzaken. Bij hercontroles in 2008 en 2009 blijkt dit nog steeds niet op de juiste manier te gebeuren.

In maart en mei 2010 blijkt uit inspecties dat Chemie-Pack “onvoldoende adequate maatregelen ter voorkoming van zware ongevallen heeft getroffen”. “Chemie-pack dient de brandbestrijdingsmaatregelen kritisch te bezien”, aldus een rapport van de brandweer.

Volgens Reijnders treft niet alleen Chemie-Pack blaam, maar ook de controlerende overheidsorganen. Die hadden veel beter moeten handhaven. “De controle en handhaving was onder de maat.”

Geen bedrijfsbrandweer

Tot slot blijkt uit alle stukken dat Chemie-Pack geen bedrijfsbrandweer heeft, terwijl dit bij een chemisch bedrijf als Chemie-Pack wel zou moeten. Voorzitter Cees van Beek van de Vakvereniging Vrijwillige Brandweer en brandweerexpert Fred Vos spreken hier schande van. Zij willen dat bedrijven van de zwaarste categorie als Chemie-Pack altijd een bedrijfsbrandweer hebben.

De gemeente Moerdijk en de Veiligheidsregio Midden-en West Brabant willen niet reageren zo lang justitie het bedrijf onderzoekt. Chemie-Pack was niet voor commentaar bereikbaar.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993


KoenL

  • http://www.koenlaureij.nl
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 346
    • Koen Laureij Fotografie
Reactie #972 Gepost op: 12 januari 2011, 19:54:26
En voor wat betreft de verplichting voor een bedrijfsbrandweer: Als een BRZO-bedrijf voldoende en adequate brandbeveiligingsvoorzieningen heeft, zoals bijvoorbeeld een sprinkler- of schuimblusinstallatie, dan is het helemaal niet vanzelfsprekend dat dit bedrijf ook aangewezen wordt als bedrijfsbrandweerplichtig.

Daar ben ik zeer benieuwd naar. Heb je een artikel voor me waaruit dat blijkt?
Freelance fotograaf in Utrecht en omstreken voor diverse media. Een selectie van mijn werk is te zien op mijn website www.koenlaureij.nl.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #973 Gepost op: 12 januari 2011, 19:57:04
Daar ben ik zeer benieuwd naar. Heb je een artikel voor me waaruit dat blijkt?

Meer info over aanwijzen bedrijfsbrandweer: http://www.bedrijfsbrandweren.nl/toelichting.html


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #974 Gepost op: 12 januari 2011, 20:15:59
http://www.bndestem.nl/regio/moerdijk/7955723/Raad-gaat-Denie-bevragen-over-brand-Moerdijk.ece

Raad gaat Denie bevragen over brand Moerdijk

door Wim van den Broek . woensdag 12 januari 2011 | 15:37 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 12 januari 2011 | 16:37
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

ZEVENBERGEN – De gemeenteraad van Moerdijk wordt vanavond, donderdag, voor het eerst bijgepraat over de brand bij Chemie-Pack vorige week woensdag en de nasleep. De geagendeerde commissievergadering bestuur en middelen begint één uur eerder, om half zeven in de raadzaal.

Naast burgemeester Wim Denie zijn de voorzitter van de veiligheidsregio Midden- en West Brabant Peter van der Velden en vertegenwoordigers van het GHOR en de brandweer aanwezig om de vele vragen, die ongetwijfeld ook bij de politici van Moerdijk leven, zo goed mogelijk te beantwoorden. De vergadering is openbaar.




Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #976 Gepost op: 12 januari 2011, 20:28:22
http://www.trouw.nl/opinie/podium/article3375623.ece/Overheid_zweeg_op_Twitter_.html

Overheid zweeg op Twitter

Het was moeilijk informatie te krijgen over de brand in Moerdijk. Op Twitter deden onbezoldigde crisisexperts hun best. Waarom deed de overheid daar niet aan mee?

Voor de crisiswatchers van Nederland is 2011 goed begonnen met een prachtige brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. Je kunt het niet mooier bedenken: de plaats ligt op de grens van twee veiligheidsregio’s, de brand is ronduit spectaculair, de burgemeester minimaal mediageniek, de ondernemer maximaal aangeslagen en de overheid reageert met de gebruikelijke mantra: ’Geen gevaar voor de volksgezondheid’. Bovendien zijn er aanvankelijk nog nul doden en nul gewonden.

De brandweer werkt mee aan de feestvreugde door vrolijk te poseren met de brand op de achtergrond. Al snel wordt bekend dat Van Vollenhoven weer aan het onderzoeken kan en de New Kids zijn er als de kippen bij met een hilarisch filmpje ’grote vuurbal, jonguh’ waarin ze als ramptoeristen op klapstoeltjes met een blikje bier naar de brand gaan zitten kijken.

Als je niet beter zou weten zou je denken dat dit een grootschalige oefening was. Een betere test van de crisiscommunicatie in Nederland is er eigenlijk niet te verzinnen.

Het wordt gauw duidelijk dat de overheden met vlag en wimpel voor de test gezakt zijn. Het is treurig maar geen verrassing dat de website van Moerdijk al snel overbelast raakt en plat gaat. Op dumpert.nl staat een filmpje waarin burgemeester Wim Denie van Moerdijk zegt dat je de capaciteit van zo’n website wel zo groot mogelijk kunt maken, maar hoe vaak gebeurt zo’n ramp nu?

De rijksoverheid heeft voor dit soort situaties crisis.nl. Deze is al snel geactiveerd maar ook hier is nauwelijks informatie te halen en bovendien is de site al snel uit de lucht.

In Moerdijk rijden geluidswagens die oproepen om naar binnen te gaan, ramen en deuren te sluiten en af te stemmen op rampenzender Omroep Brabant. De omroep krijgt echter zo weinig informatie dat de hoofdredacteur de volgende dag verklaart op deze manier zijn rol als rampenzender niet naar behoren te kunnen vervullen.

Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid laat de sirenes loeien als de rookpluim door de zuidenwind over het dichtbevolkte Drechtstedengebied aan de overkant van het Hollands Diep trekt. Maar de mensen die hierop naar binnen gaan, vinden nergens bruikbare informatie. Tenminste geen bruikbare informatie van de overheid.

Gelukkig hebben we tegenwoordig Twitter. Spontaan ontstaat de hashtag #moerdijk en deze is al snel wereldwijd trending (een van de meest genoemde onderwerpen op Twitter wereldwijd). De stroom tweets (twitterberichten) is nauwelijks bij te houden, en in tweetdeck loopt de kolom #moerdijk als een ratelband. En daar wordt de vals geruststellende boodschap ’geen gevaar voor de volksgezondheid’ aangevuld en gecorrigeerd met nuttige informatie.

Bijvoorbeeld met het feit dat rook altijd giftig is, omdat rook roet bevat en dat het te vroeg is om het gevaar voor de volksgezondheid werkelijk vast te stellen. En dat het sowieso beter is je niet onnodig te begeven in de buurt van een chemische brand. Dit naast een heleboel ongein en beledigingen aan het adres van de burgemeester van Moerdijk en allerhande onweersproken wantrouwen aan het adres van de overheid.

Specialist in crisiscommunicatie Ina Strating gaat vanuit haar crisiswerkplaats aan de slag en doet een serieuze poging om via Twitter alle relevante informatie te verspreiden. Let wel: vanuit Assen en geheel onbezoldigd. Ralph Mohnen doet hetzelfde vanaf zijn forum crisis 2.0, waar meer dan duizend crisisprofessionals elkaar ontmoeten en informeren. Zo ontstaat er zelfredzaamheid in de informatievoorziening.

Grote afwezige in deze twitterfontein is de Nederlandse overheid. De Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen Midden en West Brabant is hierop een positieve uitzondering. Maar ik werd gisteren hun 160ste volger dus veel directe invloed heeft die dienst helaas niet.

Om deze afwezigheid op Twitter te verklaren wijzen de overheden vooral naar elkaar. Zo gaat het nationaal crisiscentrum (NCC) van de rijksoverheid niet twitteren zolang het geen nationale ramp is en Moerdijk was – hoe spectaculair en grootschalig ook –- ’slechts’ bovenregionaal van omvang. De enige die formeel de opdracht had kunnen geven om via Twitter en andere sociale netwerken informatie te gaan verspreiden was burgemeester Denie van Moerdijk. En die heeft dat blijkbaar niet gedaan. Overigens zou ik niet weten waarom bij voorbeeld de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid niet zou mogen twitteren.

Wat heeft de overheid in crisistijd met Twitter te winnen? Het antwoord op deze vraag is in mei vorig jaar al uitvoerig gegeven door het Crisis Onderzoeks Team, het COT. In een lijvig rapport, geschreven in opdracht van de rijksoverheid, legt het COT uit dat overheden er goed aan doen om in crisistijd met korte, heldere berichten de bevolking én de hulpverleners te informeren. Om onjuiste informatie, die altijd getwitterd wordt, recht te zetten. Maar ook om de discussie te volgen. Zeker bij crises die zich zo snel ontwikkelen als die in Moerdijk. Het is te hopen dat de overheid luistert naar de duurbetaalde raad.


Twentenieuws-Almelo

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 655
  • Schat je pieper gaat schat!!! Wakker worden.
    • www.larofotoservice.nl
Reactie #977 Gepost op: 12 januari 2011, 20:36:10


 0098 0098

Sinterklaas bestaat, Elvis leeft dus ik vroeg me al af waar is A. Chemicali  998765


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #978 Gepost op: 12 januari 2011, 20:59:42
http://www.telegraaf.nl/binnenland/8720657/__Bewoners__ongerust__.html?p=21,1

http://images2-telegraaf.nl/multimedia/archive/00804/effect_rookwolk_bij_804850a.jpg

In de graphic is te zien dat de hoogste concentraties aan de grond zich hebben bevonden in het gebied vanaf Moerdijk tot Zandvoort en vanaf Moerdijk richting Gorinchem... Foto: BRON: het BOT-mi rapport


bart007

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 17,201
Reactie #979 Gepost op: 12 januari 2011, 21:01:22
http://www.trouw.nl/opinie/podium/article3375623.ece/Overheid_zweeg_op_Twitter_.html

Overheid zweeg op Twitter  
Het was moeilijk informatie te krijgen ........................ etc.  

Hoi Palmpie, ik dacht eerst dat jij zo'n mooie samenvatting had geschreven, veel bekend werk uit het forum. Maar nee, is van een schrijver van Trouw. Eerste reactie, "prachtig forum-lid" geef die maar een paar sterren, maar nee,... ik denk dat zo iemand op een andere plek nog veel meer kan betekenen !!!! ^-^ 998765
de waarheid verandert soms,  ....  maar het geloof in de waarheid niet