PTSS beter in beeldLaatste update: 24-05-2013 | 08:51
Nederland
Uit recent onderzoek naar bijna duizend dossiers van politiemedewerkers blijkt dat posttraumatische stressstoornis goed behandelbaar is. Maar liefst 96% van de collega’s met deze diagnose herstelde.Aan posttraumatische stressstoornis (PTSS) besteedt de politie al jaren aandacht. Op initiatief van de politieorganisatie startte prof. Dr. Gersons in 1995 de politiepoli bij het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Bij de poli meldden zich in de loop der jaren steeds meer politiemedewerkers aan met vermoedelijke PTSS-klachten. De laatste tijd plaatsten politie, vakbonden en politiek de mentale weerbaarheid in het algemeen hoog op de agenda. Dus groeide de behoefte aan meer duiding van PTSS en de effectiviteit van de behandeling.
DossieronderzoekDaarom is beschrijvend dossieronderzoek verricht naar bijna duizend dossiers van politiemedewerkers die zich met vermoedelijke PTSS aanmeldden bij de politiepoli, die sinds 2009 onder koepelorganisatie Arq valt. Het programma Versterking Professionele Weerbaarheid gaf de opdracht voor dit onderzoek, dat is uitgevoerd door de Politieacademie, Arq en het AMC. De resultaten verschenen onlangs in het rapport 'PTSS bij de politie - een beter beeld'. De presentatie volgt naar verwachting eind deze maand. Op dit moment loopt er een vervolgonderzoek naar de mate waarin stoornissen als PTSS voorkomen bij de politie.
Niet altijd PTSSEr zijn 967 dossiers onderzocht van politiemedewerkers die zich sinds 1995 tot de politiepoli richtten voor een diagnose en behandelindicatie. Het ging vooral om executieve politiemedewerkers (84,7%) en meer mannen (71%) dan vrouwen. Zij vertelden een indrukwekkende reeks ingrijpende werkervaringen, die (levens)bedreigend waren, een confrontatie met leed of intens verdriet inhielden en gingen over ingrijpende privéomstandigheden.
Vrijwel altijd vermoedde de bedrijfsarts PTSS. Dat bleek in 566 gevallen daadwerkelijk het geval te zijn. Na behandeling heeft 96% van deze groep niet langer de diagnose PTSS.
AanbevelingenDe onderzoekers doen een aantal aanbevelingen zoals:
· investeer in re-integratie, want een groot deel wil terug naar oorspronkelijk werk;
· verhelder de rol van sleutelfiguren en de specifieke zorgregisseur, wat onder meer noodzakelijk is voor zorgvuldige ondersteuning bij terugkeer;
· ontwikkel landelijk eenduidige registratie, van diagnose tot en met re-integratie, waardoor vragen over voorkomen en behandelen beter te beantwoorden zijn.
AlertVolgens Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef en portefeuillehouder Weerbaarheid, onderstreept dit onderzoek dat de politiepoli bijzonder effectief is: ˜Steeds meer politiemedewerkers vinden de weg, onder meer door de toenemende naamsbekendheid. Ook bewijst het onderzoek dat collega's met PTSS na behandeling weer executieve diensten kunnen draaien. De ziekte is goed behandelbaar als de organisatie er op tijd bij is; bij 96% van de getroffen medewerkers wordt na behandeling niet meer de diagnose PTSS vastgesteld. Wel blijven er regelmatig restklachten over, zoals concentratieproblemen. Ook zien wij dat een meerderheid van deze medewerkers weer terugkomt in de executieve dienst. Iedereen mag erop vertrouwen dat de politie elk PTSS-signaal absoluut serieus neemt. Wij treffen steeds meer maatregelen om PTSS bespreekbaar te maken en mensen door te verwijzen. Ook de impact op iemands privéleven en op zijn of haar gezin vergt daarbij onze zorg.'
BRON:
http://www.politie.nl/nieuws/2013/mei/24/00-ptss-beter-in-beeld.html