Politie trainingsmissie naar Afghanistan

Auteur Topic: Politie trainingsmissie naar Afghanistan  (gelezen 12293 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

tatuta

  • NRK - EHBO'er
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 418
  • Geinterreseerde
    • Valvas Multimedia
Gepost op: 7 januari 2011, 15:55:10
Politietrainingsmissie naar Afghanistan

Nieuwsbericht | 07-01-2011

Het kabinet heeft besloten een trainingsmissie naar Afghanistan te sturen om de Afghaanse politie op te leiden en te trainen. Het gaat in totaal om 545 man.

Dit schrijft het kabinet in een brief ('artikel 100-brief') aan de Tweede Kamer en Eerste Kamer.

Uitgangspunt van de missie is versterking van de civiele politie en de justitiële keten om het functioneren van de Afghaanse rechtsstaat te verbeteren.

De missie heeft een opleidings- en trainingskarakter en zal dus niet worden ingezet voor offensieve militaire activiteiten. Er gaan alleen militairen mee als trainers, ondersteuners,  medici, technici, stafondersteuning, voor de inlichtingenpositie en voor logistieke ondersteuning.

De veiligheid van de Nederlanders wordt primair gewaarborgd door de Duitse troepen, die de leidende rol in het gebied hebben.

Hoofdlijnen kabinetsbesluit
Er worden 225 opleiders uitgezonden naar Kaboel, Kunduz en op termijn naar Bamiyan voor de opleiding en training van de civiele politie.
Het kabinet wil daarnaast het functioneren van de Afghaanse rechtsstaat verbeteren, zowel financieel als door advies, opleiding en training.
Nederland houdt 4 F16's in Afghanistan.


NRK:                                         District ’s-Hertogenbosch e.o.       EHBO’er


sylvester1986

  • Gast
Reactie #1 Gepost op: 7 januari 2011, 16:22:07
Hier in Nederland maar bezuinigen op allerlei zooi, maar wel een nieuwe missie naar een land dat weer een puinhoop wordt als we er weg zijn. Nederland moet eens ophouden om elke keer achter de grote jongens aan te lopen. Volgende keer maar stemmen op Partij van de dieren ::)


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #2 Gepost op: 7 januari 2011, 21:40:31
Korpschefs voor Afghanistan-missie

Geen steun PvdA voor missieplan

http://nos.nl/artikel/210106-geen-steun-pvda-voor-missieplan.html

NOS Toegevoegd: vrijdag 7 jan 2011, 16:29
Update: vrijdag 7 jan 2011, 20:55

Premier Rutte hoeft niet te rekenen op steun van de PvdA voor een nieuwe missie in Afghanistan. Omdat het kabinet ook militairen naar Afghanistan wil sturen, kan de grootste oppositiepartij PvdA het kabinetsplan "onmogelijk steunen".

De partij vindt dat de trainers, die onder NAVO-vlag zullen opereren, de Afghaanen opleiden tot meer dan alleen agent. "De missie is erop gericht om politiemensen op te leiden," stelt partijleider Cohen, "maar in feite worden dat een soort halve militairen. Ze zullen ook ingezet worden in de strijd."

D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben nog niet hun standpunt bepaald over de nieuwe missie naar Afghanistan. De steun van de oppositie is nodig, omdat gedoogpartner Wilders niks ziet in een nieuwe missie.

Hoorzitting
D66-leider Pechtold en GroenLinks-fractievoorzitter Sap willen eerst een hoorzitting met deskundigen. Beiden hebben nog kritische vragen. Pechtold zegt wel dat Nederland zou kunnen bijdragen aan een opbouw van het land door agenten te trainen. Ook Sap is bereid serieus te bekijken of Nederland een bijdrage kan leveren.

Woordvoerder Voordewind van de ChristenUnie wil het besluit onder meer beoordelen op de veiligheid van de Nederlanders. Verder wil de partij dat de missie niet uit ontwikkelingsgeld wordt betaald.

'Slecht besluit'
PVV-leider Wilders bevestigde vanmiddag in een sms zijn bezwaren tegen een nieuwe missie: "Slecht besluit kabinet om meer dan 500 man naar Afghanistan te sturen. PVV steunt plan absoluut niet."

"Nederland heeft genoeg gedaan. Wat ons betreft niet een man meer. Voor wat voor missie dan ook naar Afghanistan. Ik hoop dat het kabinet geen meerderheid bij links gaat vinden voor dit slechte besluit", laat hij weten.

Korpschefs voor
De Raad van Korpschefs staat wel achter het kabinetsplan voor een nieuwe missie naar Afghanistan. De Raad zegt te staan voor de waarden van democratie en ook om die reden in Bosnië, Sudan en Kosovo aanwezig te zijn. De raad wil bijdragen aan de bouw van een rechtsstaat door Afghaanse politiemensen op te leiden.

De korpschefs vinden wel dat daarbij de veiligheid van de politie voldoende gegarandeerd moet zijn.

Een van de Nederlandse politiebonden, de NPB, vindt het te vroeg voor het sturen van politiemensen naar Afghanistan, een oorlogsgebied. De bond wil eerst meer weten over de bescherming van agenten.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #3 Gepost op: 7 januari 2011, 21:42:23
NPB 'staat bepaald niet te juichen'

http://www.telegraaf.nl/binnenland/8678793/__NPB__staat_niet_te_juichen___.html?sn=binnenland,buitenland
vr 07 jan 2011, 16:35
    
Citaat
DEN HAAG -  De Nederlandse Politiebond (NPB) vindt het nog altijd te vroeg voor een missie van civiele politie naar Afghanistan. Woordvoerder Jan-Willem van de Pol zei vrijdag dat het land nog lang niet veilig genoeg is en ook is er nog te veel onduidelijk over de rechtspositie van politiemensen die mee zouden gaan.b

(...)
Samen sterk in de hulpverlening!


skippy02

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,541
  • Scanman Jan
Reactie #4 Gepost op: 24 januari 2011, 22:28:14
Wat wij verstaan onder een Politie trainingsmissie betekent niet het opleiden van politie-agenten die met een bonnenboekje door Afghanistan hobbelen.
Ik ben tegen het voorstel. Geen politiemensen naar Afghanistan. Deze zijn hier niet voor opgeleid en kunnen m.i. ook niet in 6 weken (die ervoor staan) een opleiding krijgen om daar goed hun werk te kunnen doen.
Scannerluisteraar in hart en nieren en verslaafd aan nieuws.


skippy02

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,541
  • Scanman Jan
Reactie #5 Gepost op: 24 januari 2011, 22:39:54
'Politiemissie Kunduz gaat levens kosten'
Uitgegeven: 23 januari 2011 20:16
Laatst gewijzigd: 23 januari 2011 20:16

HILVERSUM - Nederland moet er rekening mee houden dat een Nederlandse politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz mensenlevens gaat kosten.
Daarvoor waarschuwde een hoge politiefunctionaris uit Kunduz zondag tegenover RTL Nieuws.
Volgens politiecommandant Abdul Rahman Aqtash vallen er jaarlijks tientallen doden in Kunduz onder de politie en bij andere veiligheidsdiensten.
''Het is oorlog'', aldus Aqtash. Volgens hem vechten er ook buitenlandse soldaten mee aan de kant van de Taliban.


Hoorzitting

De Tweede Kamer houdt maandag de hele dag een hoorzitting met Afghaanse en Nederlandse functionarissen en deskundigen over het kabinetsvoorstel om 545 man naar Kunduz te sturen. PVV, PvdA en SP zijn zeker tegen.
Het kabinet heeft voor een meerderheid in de Kamer de steun nodig van zowel D66 als de ChristenUnie en GroenLinks.
Binnen die laatste partij is de weerstand het sterkst, maar ook bij de ChristenUnie is twee derde van de achterban tegen.
  
Bron: Nu.nl
Scannerluisteraar in hart en nieren en verslaafd aan nieuws.


skippy02

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,541
  • Scanman Jan
Reactie #6 Gepost op: 24 januari 2011, 22:45:20
Dertig mensen op hoorzitting Kunduz
dinsdag 18 januari 2011 | 06:44
 
DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft dertig mensen uit binnen- en buitenland uitgenodigd voor de hoorzitting over de voorgestelde politiemissie in de Afghaanse regio Kunduz.

Zie ook:
•Politiechef Kunduz houdt rekening met Nederlandse doden
•Bescherming missie Kunduz onzeker
•Steun voor nieuwe missie onzeker
•Kabinet akkoord: 545 man naar Afghanistan
De sessie dient als voorbereiding op het besluit dat de Kamer moet nemen over de operatie. Of de genodigden allemaal kunnen afreizen naar Den Haag, wordt later deze week bekend.

Internationaal
Onder de genodigden is een aantal internationale gasten zoals de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken Bismillah Khan Mohammadi, de gouverneur en de politiechef van Kunduz, de commandant van de NAVO trainingsmissie generaal William Caldwell, de voormalige staatssecretaris van Defensie van Duitsland Walther Stützle, de Duitse commandant in het noorden van Afghanistan Hans Werner Fritz en het hoofd van het Duitse politieproject in Kunduz Sven Mewes.

Europees
Ook diverse vertegenwoordigers van de Europese Unie zijn gevraagd te komen, zoals het hoofd van de EU-missie in Afghanistan Vygauda Usackas en het hoofd van de Europese politiemissie in Kabul Jukka Savoilanen.

Nederland

Uit Nederland zijn onder anderen vertegenwoordigers van hulporganisaties, militaire- en politievakbonden en journalisten uitgenodigd. Onderzoeker Henk Sollie van de Universiteit Twente is ook gevraagd zijn verhaal te komen doen. Uit Sollies onderzoek komt naar voren dat politietraining in crisisgebieden weinig oplevert.

De hoorzitting is maandag 24 januari. Het is onzeker of het kabinet een Kamermeerderheid kan vinden voor de politiemissie in Kunduz.

Bron: tctubantia.nl
Scannerluisteraar in hart en nieren en verslaafd aan nieuws.


skippy02

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,541
  • Scanman Jan
Reactie #7 Gepost op: 24 januari 2011, 22:52:10
APS: 'Civiele politie op vredesmissie Publicatietijd: 14/07/2010 08:35
Rubriek: Binnenland Organisatie: Het Programma Politie en Wetenschap IPTC: Justitie / onderzoek-Politiek / Buitenlandse hulp -Justitie / Justitie
Dit is een origineel persbericht.

'Civiele politie op vredesmissie: ervaringen van Nederlandse politiefunctionarissen'
nieuwe uitgave in de reeks Politiekunde van het Programma Politie en Wetenschap.

Missiegangers positief over bijdrage aan (her)opbouw civiele politie maar pleiten voor meer opvang na missie

Nederlandse politiemensen leveren, onder soms moeilijke omstandigheden, een bijdrage aan de opbouw, de hervorming en de (bij)scholing van lokale politie in gebieden waar een (burger)oorlog heeft gewoed. Onderzoek naar hun ervaringen leert dat hun uitzending op drie punten beter kan worden geregeld en voorbereid. De voorbereiding kan worden verbeterd door een training die minder geënt is op militaire taken en meer op de overdracht van politiekennis. Vaak kan verlenging van de missie de opbrengst vergroten. Nu wordt relatief veel tijd besteed aan de voorbereiding, aan het opbouwen van een vertrouwensband met lokale counterpart(s) en aan het ontdekken van de verhoudingen binnen de lokale politie. Tenslotte kan de Nederlandse politie meer profijt trekken van  de opgedane kennis en ervaringen van teruggekeerde missiegangers.
Dit zijn enkele belangrijke uitkomsten van een verkennende studie naar ervaringen van Nederlandse politie-agenten die in het kader van vredesmissies zijn uitgezonden naar verschillende landen, welke in opdracht van Politie en Wetenschap is uitgevoerd door Henk Sollie van het IPIT (Instituut voor Maatschappelijke Veiligheidsvraagstukken) van de Universiteit Twente.

Sinds enkele jaren leveren jaarlijks zo'n 40 Nederlandse civiele politiemensen onder soms moeilijke omstandigheden een hoogwaardige bijdrage aan de opbouw, de hervorming en de (bij)scholing van lokale politie in gebieden waar een (burger)oorlog heeft gewoed. Deze studie geeft voor het eerst gedetailleerd inzicht in de ervaringen van de Nederlandse civiele politie bij de uitvoering van vredesmissies, in het bijzonder die in Servië en Montenegro, Bosnië-Herzegovina, Soedan, Kosovo en Afghanistan. Aan de hand van interviews met missiegangers en andere betrokkenen wordt duidelijk wat een missie van hen vergt, hoe goed ze zijn voorbereid en hoe hun terugkeer in het eigen korps verloopt.

De studie laat zien dat de werkzaamheden van de 'missiegangers' plaatsvinden in een internationale en doorgaans politiek gevoelige context. Die maken de missies complex en vragen veel flexibiliteit van de politiemensen zowel qua werkzaamheden als qua levensomstandigheden.
De Nederlandse trainers en opleiders lopen in de vreemde, soms instabiele omgeving tegen meer en grotere problemen aan dan in Nederland. Levensgrote culturele verschillen kunnen het aanleren van behoorlijke, rechtstatelijke politiezorg en de overdracht van ervaring soms belemmeren, terwijl het (tijdelijke) verband waarin zij uitgezonden worden, hen extra beperkingen oplegt.
Het werk vraagt dan ook om relativeringsvermogen, zelfredzaamheid en in hoge mate om integriteit en sociale en coachingsvaardigheden. Tot slot dient de thuissituatie stabiel te zijn en dient men doordrongen te zijn van de impact van een uitzending.

De uitgebreide selectieprocedure is een van de redenen dat Nederland in vergelijking tot andere bijdragende landen kwalitatief hoogwaardige en breed inzetbare politiemensen stuurt. Bovendien doorloopt men een uitgebreid en missiespecifiek opleidingstraject, al is de opleiding vooral op militairen gericht en weinig op politiemensen.

De terugkeer van missiegangers is een stuk minder goed geregeld dan de voorbereiding. Er ontbreekt landelijk re-integratiebeleid en er is geringe en deels zelfs negatieve belangstelling voor vredesmissies (men ziet het soms als een vakantie). De opgedane kennis wordt daarbij ook te weinig erkend en gebruikt. Het rapport sluit af met een aantal concrete aanbevelingen om daarin verbetering te brengen.

Vredeshandhaving is een belangrijke taak van de Nederlandse krijgsmacht, en sinds enige jaren wordt ook civiele politie uitgezonden naar zogeheten post-conflict situations. In het bijzonder om daar de lokale politie op te leiden, te trainen en te superviseren. De regering heeft aangegeven dat er ook in de toekomst vaker een beroep op de civiele politie zal worden gedaan. Dit rapport geeft inzicht in wat het voor de betrokken politiemensen betekent en geeft aanbevelingen hoe hun voorbereiding, inzet en terugkeer beter kunnen worden geregeld.  

Links:
Geen informatie
 
Noot voor de redactie:
Noot voor de redactie

Het onderzoeksrapport is uitgegeven in de reeks Politiekunde van het Onderzoeksprogramma Politie & Wetenschap, een zelfstandig onderdeel van de Politieacademie. Het onderzoeksprogramma Politie & Wetenschap is in mei 1999 ingesteld door de minister van BZK om het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van politie en veiligheid te stimuleren en tevens een impuls te geven aan een betere benutting van onderzoeksresultaten in politiepraktijk en opleiding. Daartoe is een meerjarig onderzoeksprogramma ontwikkeld

NADERE INFORMATIE:
Van de zijde van de onderzoekers:
IPIT: Henk Sollie: (Thans Politieacademie)
tel. 06-******* (nummer onherkenbaar gemaakt op verzoek van de poster)

Van de zijde van Politie en Wetenschap:
Directeur van het Programma Politie & Wetenschap:
Frits Vlek. Tel. (055)******* of (06)******* (nummer onherkenbaar gemaakt op verzoek van de poster)

Henk Sollie (IPIT, Universiteit Twente): Civiele politie op vredesmissies. Politiekunde 31 (Politie en Wetenschap, Apeldoorn/Reed Business Amsterdam), 2010.

Persexemplaren van het rapport zijn te verkrijgen bij de uitgever: Reed Business of bij het programmabureau P&W.


ANP Pers Support, het ANP is niet verantwoordelijk voor de inhoud van bovenstaand bericht.

ANP Pers Support is een joint venture van het ANP en PR Newswire.
Website:
http://www.politieenwetenschap.nl


EDIT: Tekst in groen is door mij toegevoegd.

Bron: ANP Pers Support
Scannerluisteraar in hart en nieren en verslaafd aan nieuws.


Sheriff

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 159
Reactie #8 Gepost op: 25 januari 2011, 16:54:15
Zou het de bedoeling zijn dat al die telefoonnummers (Henk Sollie en Frits Vlek)  nu op dit forum te lezen zijn ?


skippy02

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,541
  • Scanman Jan
Reactie #9 Gepost op: 25 januari 2011, 18:19:25
Geen idee, maar ik zal het melden bij de moderators.
Het is een officieel persstuk.  O0
Scannerluisteraar in hart en nieren en verslaafd aan nieuws.