OM eist in hoger beroep 5,5 jaar cel voor mislukte woningoverval in politiekledinghttps://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@87001/eist-hoger-beroep-5/De advocaat-generaal (OM) in Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep een gevangenisstraf van 5 jaar en 6 maanden geëist tegen een 33-jarige man die ervan verdacht wordt betrokken te zijn geweest bij een mislukte woningoverval op 13 april 2012 in Amstelveen. Zijn mededaders waren tijdens de overval verkleed als politieagenten.
Op 13 april 2012 belden de als politieagent vermomde mededaders aan bij de woning van de slachtoffers. Zij zijn de woning binnengekomen met de smoes dat het inbraakalarm zou zijn afgegaan. De mannelijke bewoner werd door een van hen geslagen. Er werd een vuurwapen op dit slachtoffer gericht en hij werd met tie-rips vastgebonden. Het lukte één van de slachtoffers om de woning te verlaten en de politie te bellen. De daders zijn gevlucht toen ze een politiewagen zagen aankomen.
De verdachte die zich vandaag voor de strafbare feiten moest verantwoorden, was tijdens de overval niet in de woning aanwezig, maar had in de visie van het Openbaar Ministerie (OM) een grote rol. ‘Het OM gaat ervan uit dat de verdachte het plan heeft bedacht en de leiding heeft genomen bij de uitvoering ervan. De verdachte heeft contact gezocht met een mededader en hem vervolgens naar Amsterdam gereden; allereerst naar de woning waar de politie-uniformen werden aangeboden en vervolgens naar de woning van de slachtoffers. Verdachte zat achter het stuur en wist precies waar ze naartoe moesten. Na de overval heeft de mededader eerst met verdachte contact opgenomen, waarna verdachte hem instructies heeft gegeven, heeft opgehaald, andere kleding heeft gegeven en naar huis heeft gebracht. Er is dan ook sprake geweest van een nauwe en bewuste samenwerking’, aldus de advocaat-generaal op zitting.
Het gaat om een ernstige zaak. Het OM neemt het de verdachten zeer kwalijk dat zij, door zich voor te doen als politieambtenaren, ten onrechte het vertrouwen hebbengewonnen van de aanwezigen in de woning. ‘In de eigen woning moet men zich bij uitstek veilig kunnen voelen. Het is een feit van algemene bekendheid dat slachtoffers van woningovervallen hiervan langdurig psychische klachten kunnen ondervinden. Eén van de slachtoffers is blootgesteld aan fysiek geweld, er is een vuurwapen op hem gericht en hij is met tie-wraps vastgebonden. Ook in het algemeen tast dit soort feiten de veiligheidsgevoelens in de samenleving aan en wordt ook het vertrouwen dat in de politie gesteld wordt aangetast. Bij het bepalen van de strafeis houdt het OM er ook rekening mee dat de woningoverval ’s nachts plaatsvond en dat de verdachte geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn handelen heeft willen nemen. De verdachte was weliswaar niet lijfelijk in de woning aanwezig tijdens de overval, maar was wel de kwade genius. Hij liet anderen het vuile werk opknappen. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf is dan ook passend’, aldus het OM.
De rechtbank veroordeelde de verdachte tot 5 jaar en 6 maanden cel, conform de eis van de officier van justitie. De verdachte was het niet eens met de uitspraak en stelde hiertegen hoger beroep in.
Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.
De mededaders zijn inmiddels onherroepelijk veroordeeld tot 4 jaar cel en 5 jaar en 6 maanden cel.