Bericht van een boerenforum:
De melkgeitenklus is bijna geklaard. Volgende week nog een vrolijk controlerondje langs de geruimde bedrijven, om te speuren of er nog ergens een zwangere geit is vergeten (of door een boer is achter gehouden ?). En misschien ook nog even de bokken meenemen, als het van de Kamer mag. Bovendien blijft er nog wel werk aan de winkel want er zullen komende weken nog een twintig bedrijven besmet worden verklaard. En bovendien hebben ze nu mooi tijd om es wat meer naar besmette vleesschapen te gaan speuren.
Bij LNV zit je goed als ruimer. Werk, inkomen en nazorg verzekerd ! En als de Kamer volgende week het ruimen wil stoppen moeten ze dat maar zeggen. Vooral de CDA-ers wekken steeds meer die indruk, met de verkieizngen in zicht. Maar of ze hun eigen ministers durven stilleggen ? Natuurlijk niet !
Kinderboerderijen en hobbyboeren is mooi geen probleem meer voor Kamer en Ministers. De burgemeesters en gemeenten staan te dringen om die klus te mogen overnemen. Stevig optreden, daar kun je mee scoren bij de burgers...
Het is en blijft een grof schandaal! En in heel veel opzichten is er NIETS geleerd sinds mkz. Geen onkunde maar botte onwil, of erger nog, gebrek aan interesse !
Bijna 40.000 geiten geruimd om de volksgezondheid te redden ! Was die dan in gevaar ?
Voor wie het interesseert nog es de mening van hoogleraar Knapen (het soort deskundige dat nooit door de Ministers wordt geraadpleegd, omdat hun mening niet in het LNV-straatje past !):
RUIMEN IS POLITIEK SPEL OP HOOG NIVEAU
Frans van Knapen is als hoogleraar veterinaire volksgezondheid aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht werkzaam op het grensgebied tussen geneeskunde en diergeneeskunde. Dat het zover kwam dat dieren geruimd worden om Q-koorts te bestrijden is volgens hem niets anders dan een politiek spel. “Ik heb het gevoel dat de Tweede Kamer zich rot schaamt.”
Minister uit de wind houden
De medisch microbiologen brachten de discussie over de ernst van Q-koorts op gang. Deze arts-microbiologen noemden de situatie zeer ernstig en deze zelfde arts-microbiologen hadden zitting in het team dat de minister adviseert. “Zij hebben geen flauw idee hoe een agrosector als de geitenhouderij werkt, of hoe Coxiella zich daar gedraagt. Maar het werkt in Nederland nou eenmaal zo dat als een dokter iets roept, de veearts wel kan ophoepelen.” En dat is volgens Van Knapen precies wat er nu gebeurd is. “De microbiologen zagen zieke mensen. In hun ogen waren dat er veel meer dan ‘normaal’.” Maar een ‘normale’ tijd is er niet geweest. Van Knapen: “Zij vinden ‘normaal’ de tijd waarin een dokter er nog niet aan dacht om op Q-koorts te testen. Nu dat wel volop gebeurt worden er natuurlijk meer mensen gevonden, want Q-koorts is niets nieuws in onze maatschappij. Maar de arts-microbiologen vonden dat er drastische maatregelen genomen moesten worden. En de mensen uit de veterinaire hoek konden praten wat ze willen, maar het hielp niet. Er ging geruimd worden.”
Van Knapen vervolgt: “En als RIVM, maar ook als CDA bijvoorbeeld, houd je altijd je minister uit de wind. Dat is politiek. Dat is precies waar Coutinho en zijn team nu mee bezig is.”
Het is nu ook duidelijk waarom een hoogleraar veterinaire volksgezondheid geen zitting heeft in het adviesteam van de ministers Verburg en Klink, al lijkt de q-koortssituatie precies in zijn straatje te liggen. “Ik ben onafhankelijk. Mijn mening staat haaks op wat er verkocht moet worden”, weet Van Knapen.
Irrationele daad
Maar hoe nuttig is het ruimen nu eigenlijk dan? “Voor politiek Den Haag is het heel nuttig”, zegt Van Knapen. “Zij hebben immers deze situatie zelf gecreëerd en zullen hem moeten blijven volhouden. Als zij vinden dat er een crisis is, moet er beleid komen. Rationeel of irrationeel is daarbij niet van belang. Hoe irrationeler de daad, hoe meer het publiek denkt dat er iets heel ernstigs aan de hand is. Het spel dat nu wordt gespeeld moet worden uitgespeeld.”
Het RIVM zegt dat er 2.300 mensen ziek zijn geworden van de Coxiella burnetii bacterie. “Maar we moeten ze vragen hoe ziek die mensen echt waren. Het merendeel was wat grieperig. Ik word er zo moe van dat er steeds wordt geroepen dat er mensen doodgaan aan Q-koorts. ”
“We hebben de epidemie grotendeels zelf gecreëerd door mensen te gaan testen”, zegt de hoogleraar. “De Coxiella komt bij veel diersoorten voor, vooral herkauwers, maar ook overal in het milieu, het zit in de grond en het kan in opgedroogde staat nou eenmaal heel lang overleven. Het is er altijd geweest, en er zijn altijd mensen ziek van geworden. We weten alleen niet hoeveel.” Van voor 2007 zijn er geen betrouwbare cijfers te vinden van het aantal mensen dat werkelijk Q-koorts heeft opgelopen, omdat er gewoonweg niet op werd getest. Alleen het aantal ernstig zieke mensen uit die tijd is bekend. “Stel dat die normaalwaarde wel bekend wordt. Het zou wel eens kunnen zijn dat we dan zeggen: joh, is dat alles?” Volgens Van Knapen zijn er nu driemaal, hooguit viermaal zoveel mensen ernstig ziek geworden van Q-koorts dan in andere jaren. “Is dat een epidemie?”, vraagt hij zich af.
Alleen blootstelling is veranderd
“Maar”, zegt Van Knapen, “natuurlijk moeten we ons de vraag stellen waardoor dat komt. We hadden twee keer een jaar met een gortdroge voorjaarsmaand. Door de grote aantallen geiten kwamen er toen wolken stof met onnoemelijk veel bacteriën naar buiten. Daardoor was er meer blootstelling en werden meer mensen ziek.” Volgens de hoogleraar is de blootstelling de boosdoener in de Nederlandse Q-koorts situatie. “Een simpel rekensommetje zegt dat risico = gevaar x blootstelling. Het gevaar is de Coxiella burnetii, maar die is niet veranderd, die is er altijd geweest. Alleen de blootstelling is vertien- of misschien wel verhonderdvoudigd.” De kiem bestrijden is dus onzin, stelt Van Knapen. De blootstelling is wat je zou moeten bestrijden. De piek in blootstelling kun je reduceren door dieren te vaccineren. Daarnaast is het zoeken naar een goede oplossing voor dichte stallen een optie. “Door elk bedrijf elk jaar te vaccineren ga je weer terug naar de situatie van voor 2007.”
Gezondheidswinst?
Van Knapen is benieuwd naar de gezondheidswinst, uitgedrukt in gewonnen gezonde levensjaren en met een prijskaartje daaraan. “We moeten weten hoeveel de bestrijding van Q-koorts kost en hoeveel gezondheidwinst dat oplevert. Zo kost 1 jaar gezondheidswinst voor diabetes ons 35.000 euro. Voor een jaar gezondheidswinst door niet te roken, zijn we 20.000 euro kwijt. Maar voor BSE staat het getal op 1,7 miljoen euro. Dat wil niemand zien, het is totaal uit verhouding. Als het gaat om hysterie mag er veel.” En Van Knapen schaart Q-koorts onder hysterie.
Bron: stopruimen.nl