Q-koorts epidemie Nederland

Auteur Topic: Q-koorts epidemie Nederland  (gelezen 133201 keer)

0 gebruikers (en 15 gasten bekijken dit topic.

Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #270 Gepost op: 26 januari 2010, 00:22:59
Geitenhouders organiseren actie
25 jan 2010 14:03

Een groep geitenhouders organiseert een publieksvriendelijke actiedag in verband met de bestrijding van Q-koorts.
De initiatiefnemers willen hun zorgen over Q-koorts onder de aandacht brengen bij burgers, beleidsmakers en politici. De actiedag, die wordt gezien als een rouwdag, wordt woensdag gehouden. De initiatiefnemers willen bij het Binnenhof in Den Haag een groot aantal zwarte en witte ballonnen oplaten. De ballonnen worden niet alleen opgelaten voor de geruimde geiten, maar ook voor de Q-koortspatiënten.
LTO ondersteunt de actie. "Met de actie wordt duidelijk gemaakt dat geitenhouders het heel erg vinden dat er zoveel mensen ziek zijn geworden van geiten en schapen, maar dat het heel hard is dat hiervoor ook gezonde drachtige dieren moesten worden afgemaakt", aldus vakgroepbestuurder Annet Schimmel.
http://www.agd.nl/1093721/Nieuws/Voedingstuinbouw/Geitenhouders-organiseren-actie.htm
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #271 Gepost op: 26 januari 2010, 00:34:33
KSG: burgemeesters geen bevoegdheid ruimen bij Q-koorts

Open brief aan minister Klink

Het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders (KSG) heeft kennisgenomen van de brief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In deze brief verzoekt de VNG u met klem ¨in voorkomende gevallen op aanwijzing van de burgemeester aan de VWA de opdracht te geven besmette dieren op kleinschalige bedrijven te ruimen, als op basis van een advies van de GGD blijkt dat er toch sprake is van een gevaar voor de volksgezondheid¨.
Het Platform begrijpt de zorg van de gemeenten, hun medeverantwoordelijkheid voor de volksgezondheid, de behoefte om de Q-koortsbesmettingen een halt toe te roepen en de behoefte een daad te willen stellen. Toch getuigen de argumenten van gebrek aan kennis en onkunde over deze materie. Daarom verzoeken wij u met klem om geen gehoor te geven aan dit verzoek. Uit de betreffende brief blijkt dat een dergelijke bevoegdheid niet in goede handen is bij lokale gezagsdragers.

Wij zullen dit kort toelichten. Vooraf willen wij nog opmerken dat Q-koorts een complex probleem is waardoor het beleid hierover niet eenvoudig uit te leggen is. Steun en hulp van uw departement en dat van LNV is hierbij hard nodig.

Inconsistentie in beleid
Het eerste argument van de VNG betreft het verschil in ruimingbeleid bij kleine dierhouders en grote bedrijven. Het is begrijpelijk dat individuele boeren/ondernemers, die getroffen zijn, weinig begrip kunnen opbrengen voor dit gedifferentieerd beleid. Het is echter de omgekeerde redenering om dan ook maar dieren bij kleinschalige houders te gaan ruimen alleen om het draagvlak bij de ondernemers te vergroten. Het zou juist getuigen van inconsistentie als zonder goede argumenten wordt afgeweken van het advies van de daartoe aangewezen deskundigen. Het advies van het RIVM van 23 december 2009 noemt nadrukkelijk het ruimen van besmette dieren op kleinschalige bedrijven niet als optie. Een beroep op onbegrip bij bepaalde personen is geen valide argument.

Potentieel risico kleine bedrijven en maatschappelijke onrust VNG stelt dat kleinschalige bedrijven een potentieel risico vormen voor de volksgezondheid. Volgens de VNG moeten de risico's voor burgers, buren, zwangere vrouwen en kinderen maximaal worden beperkt. Ook stelt de VNG dat er sprake is van maatschappelijke onrust onder inwoners over het feit dat er wel besmettingen bekend zijn, maar dat er niets tegen wordt gedaan en dat burgemeesters niet kunnen optreden op grond van de vigerende regelgeving.

Het is bekend dat er tegenwoordig in de publieke opinie minder vertrouwen is in de deskundigheid van autoriteiten. Dit geldt blijkbaar nu ook voor de VNG. De adviezen van de deskundigencommissie, waarop u mede uw beleid baseert, trekt de VNG in twijfel ten gunste van een eigen mening. Deze mening is niet door een kenbaar deskundigenadvies onderbouwd.

Wij willen de problematiek waarmee burgemeesters in gebieden met besmette bedrijven zich geconfronteerd zien, niet bagatelliseren. Het liefst zouden we maatregelen nemen. Iets doen (ruimen) lijkt altijd beter, dan niets doen (niet ruimen). Toch ligt het allemaal niet zo eenvoudig en als deze weg wordt ingeslagen is het eind zoek. Gezien de complexiteit van de materie kan dit niet worden overgelaten aan het lokale niveau. Wel is een goede communicatie met de betrokken overheden van belang. Dit lijkt nu niet zo goed te verlopen.

Risico Q-koorts
Op basis van de deskundigenadviezen en op basis van de wetenschappelijke literatuur concluderen wij dat wij al jaren met Q-koorts te maken hebben. Deze ziekte is lange tijd onderschat en over het hoofd gezien. Mensen werden ziek, maar de ziekte werd niet als Q-koorts gediagnosticeerd en behandeld. In de 1-5% van de ziektegevallen waarin de Q-koorts ernstig verliep, werd bijvoorbeeld geconcludeerd dat sprake was van onverklaarbare chronische vermoeidheid of fatale longontsteking. Door de intensieve geitenhouderij is een enorme besmettingsdruk ontstaan, waardoor wij ons meer bewust zijn geworden van deze ziekte.

Het overheidsbeleid wil de enorme besmettingsdruk vanuit de intensieve geitenhouderij verlagen en zet daarnaast in op vaccinatie van dieren. De deskundigen zijn zich er zeer wel van bewust dat het risico van Q-koorts niet maximaal te beperken is, zoals de VNG wil. Dan moet er namelijk nog veel meer gebeuren; te denken valt aan een Q-koortsweersverwachting (droge periode, harde wind) om te voorkomen dat mensen het besmette stof dat nog alom aanwezig is, inademen of het testen van alle honden en katten, die immers ook Q-koorts bij zich kunnen dragen. Maar zoals U en de minister van LNV al bij herhaling stelden, zullen we er voor het moment mee moeten leven dat er een verhoogd risico is op Q-koorts vergeleken met een aantal jaren geleden.
Van belang is goede voorlichting aan de hele bevolking en aan kleine houders. Gezien de misvattingen in de brief van de VNG zou ook een speciale voorlichting aan lokale bestuurders op zijn plaats zijn. De adviezen van de deskundigen en de epidemiologische benadering van het probleem zouden daarin een belangrijke plaats moeten krijgen.

Hygiëneprotocol en vaccinatie
Het Platform KSG hecht zeer aan het hygiëneprotocol voor de kleinschalige houders. Wij vinden het belangrijk dat dit in plaatselijke bladen wordt bekend gemaakt. Nog belangrijker is het tijdig beschikbaar stellen van vaccin voor de kleinschalig gehouden schapen en geiten.

Tot slot
Wij herhalen ons verzoek aan u om niet op aanwijzing van de burgemeesters de VWA opdracht te geven om bij kleine houders dieren te ruimen.
In tegenstelling tot de bedrijven krijgen de kleine houders met directieven van twee overheden te maken, die ook nog eens strijdig met elkaar (kunnen) zijn. De rechtsongelijkheid is dan evident, mede doordat de ene gemeente een ander beleid kan voeren dan de andere. Processen kunnen niet uitblijven. De hierdoor ontstane weerstand, onrust en paniek bij de houders zal een zorgvuldig beleid in de weg kunnen staan.  Ook is het verwijt van ¨korte termijn politiek¨ in het licht van de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen denkbaar. Dit kan de politieke verhoudingen lokaal en landelijk vertroebelen. Naar onze mening moet dit alles vermeden worden door het Q-koortsbeleid onder landelijke regie, in goede samenwerking met de lokale autoriteiten vorm te geven.

Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders
Website: www.platform-ksg.nl
KSG        DN 25/01/2010
http://www.dierennieuws.nl/nw/art/201001/nw82740.htm
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #272 Gepost op: 26 januari 2010, 00:35:43
Q-koorts schaadt ook economie
maandag, 25 jan 2010 11:41 |
Door: ED
 
EINDHOVEN - De Noord-Brabantse autoriteiten pleiten voor een snellere en bredere aanpak van de Q-koorts. De impact van de ziekte is groot, niet alleen voor de getroffen geitenhouderijen en mensen die ziek zijn (geworden). Ook het toerisme, de werkgelegenheid en het milieu ondervinden op de lange termijn de nadelige gevolgen van de Q-koorts. Dat sstellen de Brabantse commissaris van de koningin Wim van de Donk en de burgemeesters Jan van Maasakkers (Gemert-Bakel), Herman Klitsie (Oss) en René Roep (Gilze Rijen). In een brief aan premier Balkenende verwijzen ze onder meer naar de negatieve reisadviezen voor (sommige delen van) Noord-Brabant.

Enkele artsen adviseerden vorig jaar mensen met hartklepproblemen en zwangere vrouwen om besmette gebieden te mijden teneinde het risico op chronische hartklachten en miskramen te verkleinen. "We achten het van groot belang dat de aanpak van de Q-koorts wordt verbreed naar alle beleidsterreinen die erdoor geraakt worden", aldus de brief.

"Op dit moment staat het belang van de volksgezondheid voorop: we willen dat zo min mogelijk mensen nog Q-koorts krijgen", verduidelijkt Van Maasakkers. "Maar je kunt je afvragen wat de gevolgen op de lange termijn zijn: hoe groot is de imagoschade voor de getroffen regio's? Durven mensen er nog grote evenementen te bezoeken? Wie wil er kamperen in een gebied dat in de veiligheidszone ligt? Hoe vergaat het de pretparken? Misschien komt er geen bezoeker minder. Maar we moeten het wel in de gaten houden. Daarbij geldt: hoe sneller er een eind komt aan deze situatie, hoe beter", aldus Van Maasakkers.

Afgelopen donderdag werd het (voorlopig) laatste bedrijf in Brabant geruimd: een geitenhouderij in Vessem. http://www.deondernemer.nl/artikel/2332870/Q-koorts-schaadt-ook-economie

De titel is eigenlijk fout. Het is niet de Q-koorts die de economie schaadt, maar de hetze m.b.t. de Q-koorts. Wie wind zaait, zal storm oogsten.....
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #273 Gepost op: 26 januari 2010, 00:39:19
Controle ruimingen Q-koorts start 1 februari
25 jan 2010 13:26

De hercontrole van geitenbedrijven die geruimd zijn in verband met Q-koorts begint op 1 februari. Dat meldt de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA). Bij de controle worden alle melkgeiten en melkschapen op de bedrijven opnieuw gescand op drachtigheid. Vervolgens zullen de drachtige dieren worden geruimd. "We houden hierbij dezelfde volgorde van bedrijven aan als bij de ruiming. Ook nu zullen drie bedrijven per dag worden bezocht", aldus een woordvoerder van de VWA.
Het scannen en ruimen van de dieren vindt bij de tweede ruimingsronde op een dag plaatst. Bij de eerste ruimingen werden de dieren de dag na het scannen en taxeren geruimd. In totaal zijn er door de VWA bijna 37.000 dieren geruimd op 63 bedrijven. http://www.agd.nl/1093713/Nieuws/Akkerbouw/Controle-ruimingen-Q-koorts-start-1-februari.htm
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #274 Gepost op: 26 januari 2010, 00:43:02
Dinsdag 26 Januari 2010      
Q-koorts: Verburg in Horssen
HORSSEN - Minister Verburg van Landbouw heeft maandag een bezoek gebracht aan een met Q-koorts besmette boerderij in Horssen. Het bedrijf is al in december geruimd, maar toen was Verburg niet welkom bij de boer. Uiteindelijk heeft de geitenhouder de minister alsnog uitgenodigd, en daar is ze op in gegaan. Verburg sprak ook met mensen die de Q-koorts hebben opgelopen. Tijdens het bezoek aan Horssen protesteerden boeren buiten met spandoeken tegen het ruimingsbeleid.

Interessante video over het bezoek: http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws/nieuwsartikel/485471/Qkoorts-Verburg-in-Horssen.htm

Ik vrees dat de politieke taal van de minister dit echtpaar valse hoop heeft gegeven
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #275 Gepost op: 26 januari 2010, 01:10:10
Q-Fieber-Keulungen reiner Aktionismus?      
22.01.2010  

Bis Ende Januar sollen die niederländischen Behörden die Ziegenkeulungen laut Agrarministerin Gerda Verburg beendet haben. Dann sind insgesamt 40 000 trächtige Tiere, das sind 11 % des Bestandes, per Giftspritze getötet. Grund ist das in den Beneluxstaaten grassierende Q-Fieber, an dem sich 2009 bereits 2 300 Holländer angesteckt haben. Sechs Menschen starben an den Folgen.

Infektionsexperte Georg Baljer von der Uni Gießen hält die Maßnahem allerdings für maßlos übertrieben. Der Süddeutschen Zeitung erklärte er: „Das ist vor allem politischer Aktionismus. Man könnte die Seuche nur beenden, wenn man nach der Keulung auch die Zucht einstellen würde.“ Denn die Bakterien überdauern nicht nur im Freien, sondern in verschiedenen Wirten: In Schafen, Rindern, Hunden und Katzen, aber auch in Zecken, Fliegen und Vögeln.

In Deutschland, schätzt Baljer, ist mittlerweile jedes zweite Schaf infiziert. Dennoch bleibt die Zahl der Neuinfektionen bei Menschen relativ konstant. Seit 2001 haben sich dem Robert-Koch-Institut zufolge hier ähnlich viele Menschen mit Q-Fieber angesteckt wie in den Niederlanden 2009, vor allem im Lahn-Dill-Kreis (64). Die Verbreitung hätten die deutschen Behörden allerdings in den Griff bekommen: Mutterschafe durften nur im Stall ablammen, Nachgeburt und Mutterkuchen mussten aufwändig entsorgt werden. Dazu gab es Zeckenbehandlungen und besondere Hygienevorgaben.

Die Niederlande planen laut dem Fachmann nun den Einsatz eines in Deutschland nicht zugelassenen Impfstoffes der französischen Firma CEVA. Allerdings wirkt er nur bei Tieren, die nicht infiziert sind.
http://www.topagrar.com/index.php?option=com_content&task=view&id=15979&Itemid=519
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #276 Gepost op: 26 januari 2010, 01:11:29
Das Q-Fieber in Holland, die Ziegen und die 'Eier legende Wollmilchsau'
Autor: sergio | Erstellt am: 11.01.2010 |
 
(Online-Artikel.de) - Die Ziegengrippe hält seit Wochen unsere Nachbarn in Holland in Atem u. schürt auch hierzulande die Panik. Bilder von Massentötungen tragender Ziegen erreichten uns schon vor Weihnachten.

Seit vielen Wochen lesen wir die Schlagzeilen der angeblichen „Ziegengrippe" in Holland, zum Teil in den Zeitungen in sehr großen Lettern herausgestellt. Man versucht der Menschheit mal wieder eine schwere und ganz gefährliche Seuche nahe zu bringen, schürt durch fehlerhafte und sehr dürftige Berichterstattung natürlich die Panik beim Verbraucher in Deutschland und bringt eine Tierart und einen ganzen Berufszweig dadurch in Misskredit. Nie wurde darüber berichtet, dass die sogenannte „Ziegengrippe" gar keine Grippe ist und eigentlich Q-Fieber (Query-/Queensland-Fieber) heißt. Es handelt sich um eine durch das Bakterium Coxiella burnetii ausgelöste Erkrankung mit zum Teil grippeähnlichen Symptomen, die sich nicht nur auf die Ziege als Überträger beschränkt, sondern auch durch verschiedene andere Tiere wie Kühe und Schafe übertragen werden kann. Der Erreger lebt in vielen wiederkäuenden Wildtieren und bis zu 40 Wildvogelarten, die den Erreger auch mit ihrem Kot ausscheiden. Auch Hund, Katze und Zecken können es weitergeben. Das Bakterium überlebt mehrere Monate im Erdboden und kann durch Luft und Wind übertragen werden. Trockenperioden begünstigen wahrscheinlich die Infektionsrate.

Das Q-Fieber wurde zum ersten Mal im Jahre 1937 in Australien entdeckt und gilt seither als Berufskrankheit der Schlachter und Landwirte. Die Q-Fieber-Infektion beim Menschen ist meldepflichtig und nach Auskunft des Robert-Koch-Institutes in Berlin ist die Zahl der Infektionen in Deutschland stark rückläufig (2008/368 Fälle, 2009/187 Fälle). Der Pressesprecher des Institutes betonte in unserem Gespräch, dass es im Laufe der letzten Jahre zwar immer mal wieder örtlich begrenzte, geringfügige Infektionen in Deutschland gegeben hat (hier durch Kühe u. Schafe), die aber im Vergleich zu anderen Infektionskrankheiten wie z.B. die unterschiedlichen Virus-Grippen kaum der Rede wert seien und i.d.R. relativ harmlos und oftmals auch unbemerkt verlaufen würden. Auch bei den Tieren verlaufen die Infektionen in den meisten Fällen unbemerkt. Das RKI warnt deshalb vor einer ungerechtfertigten Panikmache bei uns in Deutschland.

In Frankreich hat man nach größeren Infektionsserien im Jahre 1994 und 2004 gelernt mit dem Q-Fieber zu leben und umzugehen. Nach Aussagen der dort praktizierenden Tierärzte war der einzig richtige Weg die Impfprophylaxe und die Hygiene während der Ablammperioden. Dort hat man seit langem das Q-Fieber im Griff und zeigt absolutes Unverständnis über die Situation in Holland.[/u]

In Holland wurde das Q-Fieber 1958 zum ersten Mal festgestellt und hielt sich von Anfang der 80er Jahre bis 2007 relativ stabil mit ca. 20 gemeldeten Infizierten jährlich. Auch in Holland ist diese Erkrankung beim Menschen seit vielen Jahren meldepflichtig. Mit großem Bedauern wissen wir um die 6 Todesfälle durch das Q-Fieber in Holland, aber im Vergleich zu den täglichen Verkehrstoten auf unseren Strassen oder den jährlichen Grippetoten in der Winterzeit ist diese Zahl verschwindend gering.

Aber was ist nun eigentlich in Holland geschehen, dass es zu einem solch epidemischen Ausmaß dieser Erkrankung seit dem Jahr 2007 mit bisher über 2000 Infizierten und 6 Todesfällen kommen konnte? Holland hat seither nicht nur ein gesundheitliches, sondern auch ein politisches Problem. Denn anscheinend war man nicht genügend über das Q-Fieber informiert, da es in diesem Land auch nie ein Thema war. Man hat anscheinend die Landwirte und die Bevölkerung zu lange im Unklaren über die Gesamtsituation gelassen. Holland ist das Land in der EU mit der größten landwirtschaftlichen Dichte. Dort gibt es sehr viele Ziegen u.a. in Hobbyhaltung, bei Kleinbauern und jetzt kommt das Problem, in großen Milch produzierenden Ziegenbetrieben mit industrieller Massentierhaltung von mehreren tausend Ziegen in reiner Stallhaltung. Nachdem vor einigen Jahren durch die Maul- und Klauenseuche ein Großteil des Klauentierbestandes vernichtet wurde, spezialisierten sich viele Landwirte auf Ziegen und bauten dort Ziegenmilchbetriebe mit bis zu 3000 Milchziegen auf. Insgesamt gab es in Holland bis zu 370.000 Ziegen (Vergleich: Deutschland 160.000) in den Betrieben.

Studien des holländischen Land- und Gesundheitsministerium ergaben nun, dass als Hauptgefährdungsquelle für die Verbreitung des Erregers des Q-Fiebers diese großen Milchziegenbetriebe anzusehen sind. Hinzu kommt, dass es Anzeichen für 3 verschiedene Genotypen dieses Bakteriums gibt, was die ganze Sache noch erschwert hat. Damit eine Ziege Milch produzieren kann muss sie jährlich gedeckt werden und ablammen. Bei dem Geburtsvorgang wird eine Großzahl Erreger freigesetzt und das multipliziert sich durch die große Anzahl der dort jährlich ablammenden Tiere. Bei einem Betrieb mit 2500 Milchziegen macht das theorethisch 5000 Lämmer pro Jahr. Obwohl in diesen Betrieben seit Anfang 2009 alle Tiere geimpft wurden entschied sich die holländische Regierung entgegen den verschärften Protest des holländischen Tierärzteverbandes zu einer drastischen Maßnahme noch nie da gewesenen Ausmaßes. Man entschied sich dafür den Bestand aller positiv getesteten Großbetriebe zu töten, in dem man tragende und zum Großteil völlig gesunde Ziegen „einschläfert" (2 Spritzen). Als Großbetrieb wird in Holland ein Betrieb bereits ab einem Bestand von 50 Tieren eingestuft. Bei entsprechenden Maßnahmen wurden bis zum 6. Januar d.J. bereits in 21 Betrieben 8723 tragende Ziegen getötet. Insgesamt sollen es 40.000 werden.

Alle Großbetriebe (Ziegen u. Schafe in Milch) erhalten ein Betriebs- u. Zuchtverbot bis zum Juli 2010 (Aussnahme: Betriebe zur Schaffleischproduktion). Kleinere landwirtschaftliche Betriebe, Streichelzoos und Betriebe mit öffentlichem Auftrag (Schülerhöfe etc.) mit einem Tierbestand von unter 50 Tieren (Schafe/Ziegen) unterliegen der Impfpflicht und entsprechenden Hygienevorschriften und dürfen auch Milch produzieren. Viele Betriebsinhaber versuchten bereits gerichtlich diese Tötungsmassnahmen für ihre zum Teil lieb gewonnenen Tiere zu verhindern, da oftmals nur 1 oder 2 positive Ziegen in dem Gesamtbestand gefunden wurden und ein anderer Teil in getrennten Stallungen komplett negativ gewesen ist. Doch vergebens, es gibt nur Gerichtsurteile zur Rechtfertigung dieser Maßnahmen. Dem staatlichen Untersuchungsapparat ist aber bereits ein schwerwiegender Fehler unterlaufen und es wurden 700 Tiere aufgrund fehlerhafter Laborergebnisse getötet. An dem Tag an dem die Tötungsmassnahme auf diesem Betrieb durchgeführt wurde kam mit der Post der Brief vom Untersuchungsamt, dass der Betrieb als negativ einzustufen ist und die Tiere nicht getötet werden müssen.

Das Ministerium für Landwirtschaft in Holland bedauere diesen Vorfall sehr und bezeichnete es als unmenschlich. So etwas dürfe in Zukunft nicht wieder vorkommen.

Makaber...................

Vielleicht sollte es so sein und die holländische Regierung wurde jetzt wachgerüttelt und zum überdenken der gesamten Situation gezwungen, dass man mit Mensch und Tier so nicht umgehen sollte. Es zeigt sich auch, dass der zweite Impfstoff der in Holland am Tier zum Einsatz kam, mit denen auch tragenden Tiere geimpft werden dürfen, erste Erfolge aufzuweisen hat. Die Frage stellt sich nun, warum man dieser durchgeführten Impfkampagne nicht einmal den Hauch einer Chance vermittelt hat. Aber anscheinend war der Druck der Medien in Holland, die Ende letzten Jahres dieses Thema gern und umsatzträchtig aufgegriffen haben so groß, dass sich die holländische Regierung zu solchen Maßnahmen gezwungen sah.

Nach Aussagen des Robert-Koch-Institutes in Berlin und der Friedrich-Löffler-Stiftung für Tiergesundheit in Greifswald stellt sich die Situation bei uns Deutschland völlig anders dar. Sicherlich gibt es auch bei uns hin und wieder infizierte Tiere, überwiegend Schafe und Kühe, aber eines gibt es hier noch nicht: diese für Ziegen industrielle Massentierhaltung in Milch produzierenden Betrieben. In Deutschland beschränkt sich die Größe der Ziegenmilchbetriebe lt. Auskunft des Landesziegenzuchtverbandes Niedersachsen i.d.R. zwischen 50-250 Tieren, da sonst keine artgerechte Haltung gewährleistet werden kann. Aber, es gibt da einen Wermutstropfen, es laufen bereits auch bei uns mehrere Antragsverfahren auf Genehmigung von solchen Ziegenmilchmassenproduktionsanlagen. Hoffen wir, das der jetzige Fall bei unseren holländischen Nachbarn Grund genug ist, das diese Anlagen hier nie genehmigt werden.

Ziegen sind freundliche und liebenswerte Tiere mit einem großen Bewegungsdrang. Zu Kriegszeiten war die Ziege die „Kuh des kleinen Mannes" und rettete, heimlich auf dem Dachboden gehalten, so manche Familie über die schlechten Kriegsjahre. In Holland wurden vielen kleineren Ziegenbetrieben (50-100 Ziegen) durch diese Zwangsmaßnahmen nicht nur die Existenz genommen sondern auch das Herz, das mit dem töten dieser Tiere herausgerissen wurde. Vielleicht lernen wir Menschen als Verbraucher durch solche Ereignisse, ob es nur so geht: schneller, höher, weiter, billiger in den Discountern – oder das wir unsere Zukunft selber in der Hand haben in dem wir uns bewusster ernähren, einkaufen und eine Wertschätzung gegenüber dem Tier bzw. allen Lebensmitteln entwickeln und dazu übergehen im Rahmen der Möglichkeiten den regionalen bäuerlichen Absatz zu unterstützen.

Doch es mag ja sein, dass findige Tüftler in der Zukunft den "Eier legenden PC", das "Milch gebende Kuhdrahtgestellt" und das "Fleisch aus der Retorte" erfinden, damit der Mensch zur Vermeidung weiterer „Seuchen" alle Tiere dieser Welt abschaffen kann. Oder aber wir entdeckten in einem noch unerforschten Urwald dieser Erde die „Eier legende Wollmilchsau".

Auch wenn es heißt, dass die Nachfrage nach Ziegenmilch so groß ist, dass man zum Aufbau solcher Milchfabriken gezwungen ist, werden auf der anderen Seite kleinere Ziegenmilchbetriebe zur Aufgabe gezwungen, da sie die Milch ihrer 30-50 Milchziegen trotz aller Bemühungen regional nicht verwerten und absetzen können. Und Tiere in solchen Massenanlagen sind unweigerlich durch die nicht artgerechte Haltung viel grösserem Stress ausgesetzt, was sie wiederum anfälliger für Krankheiten macht.

Nicht andere, schon gar nicht die Tiere, sind für unser Konsumverhalten verantwortlich. Wir Menschen müssen lernen in Zukunft die Verantwortung für unser eigenes Tun und Handeln zu übernehmen.

Reportage: Carola Heider-Leporale
Foto: „es geht auch anders" Carola Heider-Leporale
Fachjournalistin für Ziegen
 
http://www.online-artikel.de/article/das-q-fieber-in-holland-die-ziegen-und-die-eier-legende-wollmilchsau-36620-1.html


We staat er internationaal weer gekleurd op....Hollandpromotie, heet dat!
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #277 Gepost op: 26 januari 2010, 10:21:35
aber ist das hier das hilfe-forum oder sowas?  :D ::)
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #278 Gepost op: 26 januari 2010, 15:34:58
CDA: alle schapen en geiten enten tegen Q-koorts

http://www.agd.nl/1093823/Nieuws/Akkerbouw/CDA-alle-schapen-en-geiten-enten-tegen-Q-koorts.htm
26 jan 2010 14:49

Alle schapen en geiten in Nederland moeten zo snel mogelijk worden gevaccineerd tegen de Q-koorts. Dat vindt CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel.

Volgens Ormel is vaccinatie zeker de komende jaren nodig. Ormel erkent dat er nu nog te weinig vaccins voorhanden zijn. "Maar dat kan daarmee ook voor Nederlandse farmaceutische bedrijven aantrekkelijk zijn."

De Kamer debatteert morgenvroeg weer met de ministers Verburg (LNV) en Klink (VWS) over de aanpak van de Q-koorts. De VVD wil een parlementair onderzoek naar de aanpak, maar heeft daarvoor vooralsnog onvoldoende steun.

Bron: Agrarisch Dagblad auteur: Stef Severt
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #279 Gepost op: 26 januari 2010, 22:33:19
Ook bokken gedood om Q-koorts

http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2973033.ece/Ook_bokken_gedood_om_Q-koorts.html
26 januari 2010

(Novum) - Alle bokken en rammen op met Q-koorts besmette melkboerderijen worden gedood. Dat schrijven de minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) en minister van Landbouw Gerda Verbug (CDA) in een Kamerbrief. Lange tijd was het onzeker of ze ook zouden worden geruimd.

Bokken en rammen kunnen ook besmet zijn met Q-koorts. Zelf leveren ze geen groot direct risico op voor de volksgezondheid. Besmette melkgeiten zouden wel een risico kunnen opleveren, omdat bijvoorbeeld bij een miskraam veel bacteriën vrijkomen.

Omdat bokken en rammen de ziekte tijdens het dekken kunnen doorgeven, moeten ze toch worden geruimd. Dat gebeurt vanaf maandag. Dan gaat de Voedsel en Waren Autoriteit langs voor een tweede ruimingsronde. Die was al ingepland om na te gaan of dieren toch nog drachtig blijken en alsnog moeten worden geruimd.

Op het totaalaantal gedode dieren zal het besluit niet heel veel invloed hebben, omdat geitenhouders ongeveer een bok per vijftig schapen hebben.

Kinderboerderijen en soortgelijke bedrijven worden verplicht alle drachtige geiten en schappen afgezonderd van het publiek te laten lammeren.
Samen sterk in de hulpverlening!