Oppositie: onderzoek Q-koortshttp://www.nd.nl/artikelen/2010/januari/27/oppositie-onderzoek-q-koortsGeplaatst: 27 januari 2010 09:20, laatste wijziging: 27 januari 2010 09:30
DEN HAAG - Onder aanvoering van de VVD vraagt een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer vandaag om een parlementair onderzoek naar de Q-koorts. Of dat onderzoek er komt, is echter twijfelachtig omdat de coalitiepartijen er vooralsnog niet aan willen.
De Kamer debatteert woensdagochtend met de ministers Gerda Verburg (Landbouw) en Ab Klink (Volksgezondheid) over de Q-koorts, een infectieziekte die van dier op mens kan overslaan en die vorig jaar 2300 mensen trof. Velen van hen waren langdurig ziek of zijn dat nog steeds.
Vorige week heeft het kabinet een onafhankelijk commissie van deskundigen benoemd die onderzoekt hoe de betrokken ministeries van Landbouw en Volksgezondheid de Q-koorts sinds die drie jaar geleden uitbrak, hebben aangepakt. De commissie zal voor de zomer met een rapport komen.
Maar Janneke Snijder (VVD) meent dat een eigen, parlementair onderzoek beter aan het licht kan brengen wat er tussen de twee ministeries is gebeurd. GGD's en lokale bestuurders uit getroffen regio's (met name Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Utrecht) oordelen dat de twee ministeries veel te lang hebben gewacht met maatregelen.
Meerderheid
De VVD krijgt in elk geval de steun van de SP en GroenLinks. Maar voor een meerderheid is PvdA of CDA nodig, en die zien niets in een parlementair onderzoek.
Bij het CDA speelt op de achtergrond mee dat de twee betrokken ministers (Verburg en Klink) van de eigen partij zijn. De PvdA vindt het nu niet de tijd om over een parlementair onderzoek te praten. Kamerlid Harm Evert Waalkens wacht eerst het onderzoek van de deskundigen af. ,,Als er dan nog vragen over zijn, kunnen we nog altijd overwegen of een parlementair onderzoek nodig is.''
Inademen
Q-koorts is een infectieziekte die alleen van dieren kan overgaan op mensen, niet van mens op mens. In Nederland zijn besmette melkgeiten en melkschapen infectiehaarden. Meestal wordt de koorts opgelopen door het inademen van lucht waar de bacterie inzit.
De meeste risico op besmetting is van februari tot en met mei, als besmette dieren lammeren. Op besmette bedrijven worden alle drachtige melkgeiten en -schapen geruimd. Er wordt nu onderzocht of ook vleesschapen de bacterie kunnen verspreiden