Eerste geiten ingeënt tegen Q-koortsdoor Hemmy van Reenen. vrijdag 26 maart 2010 | 07:00
EPE - Het ging in een straf tempo, veearts Hugo Krabbenborg had er handigheid in. In ongeveer drie uur tijd werden gisteren zo'n 750 geiten van geitenboerderij De Horst in Epe gevaccineerd tegen de Q-koorts.
Voor geitenboer en ijsmaker Gert Langevoort is daarmee een eind gekomen aan een spannende tijd. Zijn bedrijf heeft de Q-koorts overleefd zonder besmetting. "Elke dag heb ik de media gevolgd, het was heel spannend, want er zijn toch 45.000 geiten bij collega's geruimd."
Langevoort haalde gisteren opgelucht adem. Hij was er als de kippen bij om 2.000 vaccins te bestellen, toen woensdag bekend werd dat het Franse bedrijf Ceva 200.000 vaccins aan Nederland kon leveren. Het vaccin met de naam Coxevac is gemaakt in Boedapest, maar door de plotselinge acute vraag naar vaccins tegen Q-koorts in Europa kon het bedrijf lange tijd maar spaarzaam leveren. "In 2001 zijn we geruimd geweest tijdens de MKZ-crisis en dat wilden we liever niet nog een keer meemaken," zegt Langevoort, die best een beetje geëmotioneerd is nu de inenting van zijn geiten een feit is. Na de MKZ-crisis is Langevoort van koeien overgestapt op geiten, omdat hij niet opnieuw zo'n trauma wilde meemaken. Met zijn geiten is hij aan een volgend drama ontsnapt.
Geitenboerderij De Horst is de afgelopen maanden elke twee weken gecontroleerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren uit Deventer, maar er is bij zeven onderzoeken geen besmetting geconstateerd. Het bedrijf in Epe is het eerste in de regio waarvan de dieren tegen Q-koorts zijn gevaccineerd. Over drie weken moeten de geiten nog een tweede injectie krijgen, dan kunnen ze er voor een jaar tegen. In juni komen de lammetjes aan de beurt die tussen half januari en half maart zijn geboren.
De lammerperiode was de kritieke tijd voor alle geitenboerderijen. Veearts Krabbenborg legt het uit: "Drachtige geiten kunnen geïnfecteerd zijn met de Q-koorts. Als hun vrucht door de bacterie geaborteerd wordt, drijven de moederdieren het jong af. Het vruchtwater met de bacterie komt in het stro terecht. Het stro wordt uitgereden over het land. Op dat moment kunnen mensen geïnfecteerd raken."
In Nederland zijn de afgelopen winter ongeveer 3.000 mensen besmet geraakt met de Q-koorts, van wie een kleine vijftig mensen ernstig ziek zijn geworden.
De geiten van ambachtelijke ijsmakerij De Horst in Epe zijn nu ingeënt. Boer Langevoort is er blij om. De komende maanden zal zijn bedrijf nog elke twee maanden een controle krijgen van de Gezondheidsdienst voor Dieren. De controleur neemt een monster uit de tank van de geitenmelk. Een monster van 8 cc uit een tank van 7.000 liter is voldoende om te controleren of de bacterie aanwezig is.
De geitenhouder krijgt zelf geen injecties die hem beschermen tegen de Q-koorts. Hij glimlacht bij het idee en kijkt naar de naalden die in het vel van de geiten worden gestoken. "Voor mensen bestaat nog geen vaccin tegen Q-koorts," zegt veearts Krabbenborg. "Er gaat tien tot vijftien jaar overheen voordat zo'n vaccin betrouwbaar is. Je kan niet zomaar het vaccin voor dieren bij mensen inspuiten, omdat je niet weet of het werkt en welke bijwerkingen er zijn." Voorlopig lijkt het gevaar geweken voor deze geitenboerderij. Een grote opluchting. Ambachtelijke ijsboerderij De Horst aan de Oenerweg in Epe is vanaf 1 april open voor publiek, vanaf 15 april mogen bezoekers weer in de stallen bij de geiten kijken.
Video op:
http://www.destentor.nl/regio/epevaassen/6450872/Eerste-geiten-ingeent-tegen-Qkoorts.ece