Q-koorts epidemie Nederland

Auteur Topic: Q-koorts epidemie Nederland  (gelezen 133184 keer)

0 gebruikers (en 21 gasten bekijken dit topic.

Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #340 Gepost op: 26 maart 2010, 22:01:42
Dierenartsen ruimen 414 geiten in Wanroij
vrijdag 26 maart 2010 | 12:28 |
Laatst bijgewerkt op: vrijdag 26 maart 2010 | 15:56

WANROIJ - Dierenartsen ruimen vrijdag bij melkgeitenhouderij Van Kempen aan de Broek in Wanroij in totaal 414 geiten. Dinsdagavond werd bekend dat het bedrijf met 1.500 geiten besmet is met Q-koorts.
In twee opeenvolgende melktankmonsters werd de bacterie aangetroffen. Reden voor het ministerie van Landbouw (LNV) om de opdracht tot ruiming te geven. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft de veestapel na het bekend worden van de besmetting vervolgens gekeurd, gemerkt en getaxeerd. Ruim een kwart van de dieren wordt vrijdag gedood door dierenartsen. Mensen die binnen een straal van vijf kilomter rondom het bedrijf wonen hebben inmiddels een brief gekregen van LNV waarin de besmetting kenbaar wordt gemaakt. Binnen die straal bestaat de kans dat mensen via de luchtwegen de bacterie binnen kunnen krijgen. Hoofdpijn en hoge koorts kan een aanwijzing zijn voor Q-koorts. In dat geval wordt aangeraden direct contact met de huisarts op te nemen. Het melkgeitenbedrijf aan het Broek in Wanroij.  http://www.gelderlander.nl/voorpagina/maasland/6456178/Dierenartsen-ruimen-414-geiten-in-Wanroij.ece
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #341 Gepost op: 26 maart 2010, 22:03:07
Dierenbescherming: Bij extensivering minder geiten dood bij besmetting

Tijdens een Rondetafel Gesprek van de Tweede Kamer met vijf maatschappelijke partijen over de toekomstscenario's na de Q-koorts heeft de Dierenbescherming gepleit voor extensivering van de geitenhouderij. Door minder geiten per bedrijf te houden, kost een eventuele besmetting op een bedrijf minder geitenlevens. Dat betekent ook dat de geitenzuivelketen zich meer moet gaan richten op creëren van 'melk met meerwaarde'. Het overgrote deel van de geitenzuivelketen is vooral gericht op een zo hoog mogelijke melkproductie tegen zo laag mogelijke kosten. Verlaging van de zuivelopbrengstprijs tracht men op te vangen door schaalvergroting en intensivering. In zijn uiterste consequentie leidt dit tot enorme industriële melkgeitenbedrijven waarin de boer vervangen is door arbeiders en de geit verworden is tot een productiemiddel. Die situatie moet in elk geval worden voorkomen, aldus de Dierenbescherming. bron: Dierenbescherming, 25/03/10
http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=113296
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #342 Gepost op: 26 maart 2010, 22:05:22
Q-koortskloof
25 mrt 2010 18:19

Hoe diep de kloof tussen agrarische sector en de maatschappij is, maakt de Q-koortsepidemie pijnlijk duidelijk. Nog voor de overheid eventueel enkele maatregelen in de strijd tegen de ziekte wil versoepelen, is het verzet al begonnen. Sterker, de indruk wordt gewekt alsof geitenhouders weer vrij spel zouden krijgen. Minister Klink (gezondheid) en collega Verburg (landbouw) overwegen slechts het fok- en aanvoerverbod op te heffen. Dan moeten de dieren op het bedrijf wel twee keer zijn gevaccineerd en mogen er geen epidemiologische redenen zijn de verboden te handhaven.
Ook tijdens de maanden van ruimingen meldden zich veel mensen met Q-koortsachtige verschijnselen. Onduidelijk is of de ziekte met de keiharde aanpak van de geitenhouderij wel uitgebannen kán worden. Er is immers nog altijd grote onzekerheid over de verspreiding. Gemeenten zeggen dat het effect van de aanpak pas in 2011 zichtbaar zou worden – zonder onderbouwing. Ook andere organisaties wekken de indruk dat de landbouwlobby het (aanpassen van het) beleid zou bepalen en doordrukken. Zij drukken de zwaar getroffen geitenhouderij, die doet wat zij kan om de ziekte de baas te worden, zo nog verder in het verdomhokje. In plaats van partners met een gezamenlijk doel drijven de belanghebbenden uiteen – groter kan de kloof niet zijn.
http://www.agd.nl/1097783/Opinie/Weblogs/Blog/Q-koortskloof.htm
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #343 Gepost op: 28 maart 2010, 13:35:30
Artsen Q-koortspoli willen vaccin voor risicogroepen
Update: zondag 28 mrt 2010, 12:05
Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

De artsen van de Q-koortspoli in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch bepleiten vaccinatie van patiënten met bepaalde hart- en vaatziekten tegen Q-koorts. In een brief van begin februari aan minister Klink dringen zij erop aan haast te maken met die vaccinatie. De Bossche artsen willen dat een in Australië gebruikt vaccin om mensen in te enten versneld ook in Nederland wordt toegelaten.
De Gezondheidsraad buigt zich momenteel op verzoek van minister Klink van VWS over de vraag of het vaccin naar Nederland moet worden gehaald. Afgelopen maandag meldde de minister op een persconferentie over het Q-koortsbeleid dat hij de Gezondheidsraad heeft gevraagd om haar advies te versnellen en dat nog vóór de zomer uit te brengen.

Grote drukte
 De Q-koortspoli behandelt nu ongeveer 45 chronische Q-koortspatiënten. Daarnaast melden zich de laatste tijd wekelijks 20 nieuwe patiënten uit het hele land met ernstige klachten samenhangend met Q-koorts.
Dagelijks komen er honderd mensen naar het ziekenhuis om zich op Q-koorts te laten testen. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis kan het werk niet aan. Daardoor ontstaan wachtlijsten en vertraging in de behandeling van patiënten. De artsen op de Q-koortspoli in Den Bosch staan meer dan wie ook met de voeten in het bluswater. Ze worden geconfronteerd met een heel ingewikkelde taak. Er is zo weinig bekend over het verloop van Q-koorts dat ze feitelijk hun patiënten vaak niet zo veel te bieden hebben.  
Peter Lestrade en zijn collega's van de Q-koorts poli hebben hun brief aan minister Klink begin februari verstuurd. Tot op heden hebben ze niets gehoord van de minister of zijn ambtenaren. In hun brief beargumenteren ze dat gezien de uitbreiding van de epidemie, de ernst van de ziekte en de ervaringen met vaccinatie in Australië, risicogroepen nu zonder verder uitstel gevaccineerd zouden moeten worden.
De artsen benoemen twee groepen hart- en vaatpatiënten tot risicogroepen omdat ze een grotere kans hebben om chronische Q-koorts te ontwikkelen. Het gaat om patiënten met een aandoening aan hun hartkleppen en om mensen met een vaatprothese. "Hoewel van vaccinatie bij risicogroepen geen gegevens bekend zijn", schrijven ze, "menen wij dat bovenvermelde hart- en vaatpatiënten in aanmerking moeten komen." Peter Lestrade zegt dat zijn collega's en hij zich baseren op de bestaande literatuur over het Australische vaccin. Dat is in Australië sinds 1989 bij zo'n 49.000 mensen gebruikt, vertelt hij.
Er hebben zich daarbij maar weinig bijwerkingen voorgedaan, ook al omdat er eerst onderzocht wordt of patiënten risico lopen op ernstige bijwerkingen.

De Australische Q-koortsdeskundige Robert Graves kritiseerde eind februari op een symposium in Breda het Nederlandse Q-koortsbeleid. Hij keerde zich tegen de ruimingen en adviseerde de bevolking te vaccineren. Directeur Roel Coutinho van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding (CIB) van het RIVM vindt de kritiek van de Australische onderzoeker geen hout snijden. Hij onderstreept dat het vaccin QVAX in Australië alleen voor de beroepsgroep wordt gebruikt en niet voor mensen met een verhoogd gezondheidsrisico. Bovendien is het noch in de Verenigde Staten, noch in Europa geregistreerd. "Ik kan me heel goed voorstellen dat de artsen in de Q-koortspoli willen dat er gevaccineerd wordt. Zij moeten de patiënten behandelen en zien soms ernstige zieke mensen die ze maar weinig te bieden hebben. Maar je kunt zo'n vaccin niet zo maar gaan gebruiken. Er is nog maar heel weinig over bekend." De Gezondheidsraad (GR) vindt de beschikbare literatuur onvoldoende om op basis daarvan een advies uit te brengen en heeft aanvullende gegevens in Australië opgevraagd. "Dat neemt nu eenmaal wat tijd in beslag. Ik ben bang dat de collega's in Den Bosch echt nog even geduld moeten hebben. Hoe vervelend ook voor de patiënten, maar je moet zoiets echt goed uitzoeken."

voor 2 audioverslagen, ga naar http://nos.nl/artikel/146897-artsen-qkoortspoli-willen-vaccin-voor-risicogroepen.html
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #344 Gepost op: 28 maart 2010, 13:38:12
Onderzoeker Graves over Q-koorts
Update: zondag 28 mrt 2010, 10:48

Graves presenteerde op 25 en 26 februari op een symposium in Breda een reeks cijfers. Uit onderzoek onder slachters in een aantal abattoirs blijkt dat het aantal gevallen van Q-koorts onder gevaccineerden een factor vijftig lager te liggen dan onder niet-gevaccineerden.
Graves adviseerde de Nederlandse regering snel vaccins aan te schaffen in Australië en mensen die beroepshalve verhoogd risico lopen op Q-koorts en de bevolking in de Q-koorts gebieden te vaccineren.
In Australië zijn in twintig jaar tijd ongeveer 200.000 doses van het Q-koortsvaccin QVAX gebruikt. Dat leidde tot een halvering van het aantal gevallen. Bij één op elke vijfhonderd vaccinaties deden zich milde lokale bijwerkingen voor. In minder dan één op de tienduizend vaccinaties deden zich ernstige bijwerkingen voor. Het vaccin beschermt naar schatting tien jaar tegen Q-koortsbesmetting.
http://nos.nl/artikel/146890-onderzoeker-graves-over-qkoorts.html
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #345 Gepost op: 30 maart 2010, 23:45:20
Melken is nu zo gebeurd
30-03-2010 09:09 | tekst Clasina van den Heuvel

Hoe gaat het met de geiten- en schapenhouders bij wie dieren zijn geruimd vanwege Q-koorts? Op de schaarse beelden van de ruimingen vanwege Q-koorts, rond Kerst, zagen de geiten net zo wit als de sneeuw om de schuren. De sneeuw is gesmolten, bijna 50.000 drachtige dieren zijn gedood. Maar de brokstukken van de Q-koortsepidemie verdwijnen niet zo snel. Sommige geitenhouders zijn tegenwoordig om 10.00 uur al klaar met hun werk. Hun stal, die besmet was, is uitgedund. Lammetjes hoeven ze nu niet te verzorgen. De boeren zouden de rest van de dag achterstallig onderhoud kunnen doen, of het huis schilderen, maar velen kunnen daar niet toe komen, zegt Jeannette van de Ven, voorzitter van de vakgroep LTO Melkgeitenhouderij. „Ze zijn de afgelopen tijd in zo’n positie gebracht dat ze alleen maar konden afwachten en toezien, en dat is niet eigen aan ondernemers. Het is niet goed voor hen als ze geen stappen kunnen zetten.” Ze noemt versoepeling van de maatregelen „het begin van een lichtpuntje aan het eind van de tunnel.”

Sinds december golden een aanvoer- en een fokverbod voor melkgeiten- en melkschapenbedrijven. De ministers Klink (Volksgezondheid) en Verburg (LNV) wilden daarmee verdere verspreiding van de Q-koortsbacterie –die mensen ziek kan maken– tegengaan. Op een kleine tachtig besmette bedrijven werden bijna 50.000 drachtige dieren geruimd.
Het lammerseizoen, en daarmee de vergrote kans op verspreiding van de bacterie, is half mei afgelopen in de geitenhouderij. Boeren mogen na 1 juni waarschijnlijk weer dieren naar hun bedrijven vervoeren. Alleen:  zullen er genoeg dieren zijn om de geruimde bedrijven te herbevolken? En geven lammetjes soms direct melk?

Hoe gaat het met de getroffen boeren?
Van de Ven: „Ik heb enorme bewondering gekregen voor deze ondernemers. Velen zeggen: het is verschrikkelijk wat hier gebeurt, maar bij de buurman is het nog erger. Daar zijn nog meer dieren geruimd, of: die heeft ook nog eens een vrouw die ziek is. Ze zitten zelf volop in de problemen maar hebben oog voor anderen. Hier in Brabant, toch het epicentrum van de Q-koorts, waar voortdurend de spanning leeft rond besmet of niet-besmet, zie ik veel solidariteit. Ik hoorde mensen bijvoorbeeld zeggen: Laten wij met elkaar lammetjes gaan opfokken voor dat besmette bedrijf. Als LTO’er roep ik hen ook op: probeer straks niet de uiterste prijs te vangen voor foklammetjes. Want die zullen duur worden, en de toekomst van de hele sector staat op het spel.”

Is er zicht op extra steun van de overheid voor de vervolgschade?
„Die lijkt echt van de baan. De overheid zegt zelfs dat de mogelijkheid nooit op die baan heeft gestaan. Schade die ontstaat door minder melkproductie en problemen met herbevolken, terwijl de vaste kosten doorlopen, vallen volgens de minister onder het ondernemersrisico.”

Redden de boeren het financieel?
„Ik hoorde van een boer met melkschapen dat de schade door het fokverbod –tot 1 juni– bij hem 100 euro per ooi is. Alleen al doordat de dieren niet gedekt mogen worden, daalt de melkproductie en gaan dus de inkomsten omlaag. Melkschapen kan je niet eindeloos lang blijven melken. Deze schade is er dus al voor onbesmette bedrijven; voor besmette bedrijven ligt die nog veel hoger. Zo’n bedrag van 100 euro per schaap zonder dat er inkomsten tegenover staan, kunnen boeren niet opbrengen. De vaste kosten –rente, aflossing, voer dat al in het najaar is gekocht– zijn berekend op een volle stal, en aflammerende, melk producerende dieren. Voor geruimde dieren hebben veehouders een behoorlijke vergoeding gekregen, tussen de 350 en 500 euro. Maar die weegt niet op tegen het feit dat zij dit jaar veel minder melk hebben, en dat de fokkerij stilstaat. Als de overheid niet met extra steun komt, verwacht ik dat 50 tot 75 procent van de getroffen boeren geen uitweg meer ziet.”

Hoe groot is de schade van de ruimingen?
„Per bedrijf is dat enorm verschillend. Als ik een bedrijf met 750 melkgeiten neem, waarvan de helft is geruimd, is dat tussen de 150.000 en 200.000 euro per vier jaar. Als het moeilijk wordt om aan nieuwe lammeren te komen, dan wordt de schade direct veel groter.”

Treft dit alles jonge boeren harder?
„Een jongere boer heeft vaak veel geïnvesteerd, en kampt nog met hoge kosten. Bovendien bouwt hij zijn bedrijf nog op en heeft hij nog niet alle capaciteit benut. Daar staat tegenover dat jongeren meer veerkracht hebben, en ouderen hier emotioneler in zijn. Ik denk wel dat de situatie gevolgen heeft voor bedrijfsopvolging. Een jongen van 16 die een agrarische opleiding wilde volgen maar ziet dat dít kan gebeuren op het bedrijf van zijn ouders, kan wel eens terugschrikken. Bij zulke maatregelen verlies je meer dan een baan, je verliest het vertrouwen in de toekomst.”

Wat hebben geitenbedrijven nodig om te overleven?
„Extra steun van de overheid. De ruimingen waren een besluit vanwege de volksgezondheid; de rekening kun je niet neerleggen bij tachtig ondernemers. Perspectief. De toekomst is nu erg onzeker, er zijn weer meer Q-koortspatiënten dan vorig jaar. Het evenwicht is wankel. En vertrouwen is nodig. Geitenhouders moeten geloven dat zij niet de schuld van dit alles zijn.”

Bij u op de boerderij werden ruim 600 geiten geruimd. Hoe gaat het bij u?
„We hebben nog steeds 1200 geiten te melken. We hebben ons dagritme.  Routine geeft vastheid. Bij ons wordt gepiekerd, maar ook gelachen. De financiële klap komt vooral de volgende jaren, als de melk stopt, je de dieren verkoopt en dure lammeren moet aankopen: 2011 en 2012 worden spannende jaren.
http://www.refdag.nl/artikel/1470279/Melken+is+nu+zo+gebeurd.html
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #346 Gepost op: 30 maart 2010, 23:50:21
Vaccinatiecampagne tegen Q-koorts verkoopt goed

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is tevreden over het verloop van de vaccinatiecampagne tegen Q-koorts op melkgeiten- en schapenbedrijven. Vorige week werd aan dierenartsen voor 90 bedrijven vaccin uitgeleverd en deze week zal er opnieuw op ongeveer 90 bedrijven worden geënt. Er is op dit moment voldoende vaccin beschikbaar om op de bedrijven waar dat mogelijk is te enten. De vaccinatie kan het best na afloop van de lammerperiode worden uitgevoerd. De GD merkt wel dat er bij een aantal geitenhouders de angst bestaat dat de vaccinatie tot een verhoogde uitscheiding van de bacterie Coxiella burnetii zal leiden. Dat zou de kans groter kunnen maken dat een bedrijf bij een tankmelkonderzoek besmet blijkt. Wetenschappers stellen dat daar geen bewijzen voor zijn, maar kunnen het ook niet uitsluiten.
bron: Agrarisch Dagblad, 30/03/10      http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=113422
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #347 Gepost op: 31 maart 2010, 22:15:36
'Q-koortsbacterie in melk na vaccinatie'

DEN BOSCH - De bacterie Coxiella burnetii, die Q-koorts veroorzaakt, kan na vaccinatie van dieren wel in de melk terechtkomen. Dat is de voorlopige conclusie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis na onderzoek, zo liet een woordvoerster woensdagavond weten. Zij deed dat naar aanleiding van berichtgeving van die strekking van Omroep Brabant. De uitkomsten zijn in tegenspraak met wat de overheid stelt, namelijk dat na vaccinatie Coxiella burnetii DNA uit het vaccin niet in de melk kan terechtkomen, aldus de zegsvrouw.
De woordvoerster benadrukt dat er aan het ''kleinschalige onderzoek geen definitieve conclusies kunnen worden verbonden, maar dat het wel aanleiding kan zijn om een grootschalig onderzoek te laten uitvoeren''. Dat zou dan gedaan moeten worden door een veterinair instituut.
De uitkomsten zijn belangrijk voor melkgeitenboeren. De afgelopen tijd werden duizenden melkgeiten geruimd. (ANP)
http://www.ad.nl/ad/nl/1015/Gezondheid-wetenschap/article/detail/473612/2010/03/31/Q-koortsbacterie-in-melk-na-vaccinatie.dhtml

belangrijk voor melkgeitenboeren? Meer dan dat: van levensbelang! Onze intelligente en zeer doortastende overheid zou door dit effect in staat zijn, geënte geiten te gaan ruimen. Dus inderdaad: zeer dringend nader onderzoek gewenst. Lijkt me handig wanneer het vaccin (blijkbaar verzwakte of gedode bacteriën) bijvoorbeeld van een marker wordt voorzien zodat het later in de melk herkenbaar is als entstof.
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #348 Gepost op: 31 maart 2010, 22:17:40
18:21 - 31 maart 2010
Ruimingsoperatie Q-koorts onder vuur  

DEN BOSCH - De ruimingsoperatie van bedrijven die besmet waren met Q-koorts ligt onder vuur. Het ministerie van Landbouw heeft 45.000 geiten laten doden bij 77 bedrijven waar besmetting werd vastgesteld in de melk van de dieren. Uit onderzoek van het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch zou blijken dat niet alleen besmette dieren sporen van Q-koorts achterlaten in de melk, maar ook dieren die alleen maar ingeënt zijn tegen de ziekte. Hierdoor is het mogelijk dat er ten onrechte bedrijven zijn geruimd. Het ministerie van Landbouw trekt de onderzoeksresultaten in twijfel.
http://www.omroepbrabant.nl/?news/134382832/Ruimingsoperatie+Q-koorts+onder+vuur.aspx

Daar heb je het al - dit is toch om te janken!?
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #349 Gepost op: 31 maart 2010, 22:19:24
ma 29 mrt 2010, 15:47
NOS-verslaggever heeft Q-koorts

DEN BOSCH -  NOS-verslaggever Theo Verbruggen die vorige week in een uitzending van het Journaal toonde hoe hij werd getest op Q-koorts heeft de bacterie vorig jaar inderdaad opgelopen. Het ziekenhuis in Den Bosch heeft hem maandag over de positieve uitslag van de test gebeld, vertelde Verbruggen desgevraagd.
Voor zijn werk is Verbruggen afgelopen jaar veel in besmet gebied en in besmette geitenstallen geweest. De test begon als een geintje toen hij een item maakte over de drukte op de Q-koortspoli van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. In zijn lichaam werden antistoffen ontdekt. Net als de meeste besmette personen heeft hij echter geen last gehad van de ziekte, vertelde hij.
Hoewel verbaasd, reageerde Verbruggen nuchter: „Het heeft een voordeel: ik ben besmet geweest en kan nu niet meer ziek worden.” Q-koorts is dit jaar tot dusver bij 256 mensen aangetoond.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/6407352/__NOS-verslaggever_heeft_Q-koorts__.html?sn=binnenland
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter