In slechts 1 van de 3 monsters is de bacterie aangetroffen en dit terwijl de monsters uit dezelfde tank melk kwamen. Vreemd vond de boer (en ik ook )
Informatie over de monsterneming volgens het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV):
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"
BesmetverklaringDe Gezondheidsdienst voor Dieren ( GD) onderzoekt de tankmelkmonsters. Als het monster positief blijkt, dan wordt hetzelfde monster voor bevestiging opgestuurd naar het Centraal Veterinair Instituut ( CVI).
Wanneer de uitslag van dit bevestigingsonderzoek ook positief is, wordt een bedrijf verdacht verklaard. Zowel de veehouder als de VWA worden hierover geïnformeerd.
De VWA bezoekt vervolgens het bedrijf. Tijdens dit bezoek wordt opnieuw een monster van de tankmelk genomen voor onderzoek bij het CVI.
Als blijkt dat ook in dit tweede monster de Q-koortsbacterie aanwezig is, wordt een bedrijf besmet verklaard. De veehouder ontvangt dan een 'besmettingsbrief' van de VWA.
Verschillende uitslagenDe uitslagen van het tankmelkonderzoek kunnen wisselend positief, laagpositief en negatief zijn. Daarom is het mogelijk dat bedrijven die eerder positief bevonden zijn later een negatieve uitslag van het tankmelkonderzoek krijgen.
Besmette dieren scheiden de Q-koortsbacterie namelijk niet altijd uit. Dat is ook de reden dat het CVI een bevestigingsonderzoek doet op een tweede monster dat op ander tijdstip is genomen.
En ook de mate waarin de bacterie wordt uitgescheiden varieert. Vlak na het lammeren is de uitscheiding in de melk het hoogst, maar in de loop van de tijd neemt dat af.
Het feit dat er minder of geen bacterie in de melk wordt aangetroffen betekent echter niet dat het dier niet meer besmet is.
Op het moment dat een besmet dier weer drachtig wordt, vermenigvuldigt de Q-koortsbacterie zich weer in de placenta en is er opnieuw risico dat bij het lammeren of bij een abortus miljoenen dan wel miljarden bacteriën vrij komen.
Dan is de bacterie ook weer in grote hoeveelheden in de melk terug te vinden."
Klik hier voor de bronpagina----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kortom:Het RIVM geeft definities:
Q-koortspositief bedrijfBedrijf waar meer dan 50 melkschapen of melkgeiten verblijven waarbij in de tankmelk C. burnetii is gevonden na
twee confirmatieonderzoeken en dat gemeld is bij het Landelijk meldpunt voor dierziekten.
('Confirmatieonderzoek' = bevestigingsonderzoek door het CVI, ná het onderzoek van GD of VWA, zie artikel boven)Verdenking op Q-koortsuitbraakBedrijf waar meer dan 50 melkschapen of melkgeiten verblijven waarbij in de tankmelk C. burnetii is gevonden na een eerste confirmatieonderzoek, waarna een ambtelijk monster negatief bleef.
(Met het 'ambtelijk monster' bedoelen ze het tweede monster dat genomen wordt door de VWA, zie artikel boven)Bron: klik hier(PDF)Uit deze informatie blijkt dat het inderdaad mogelijk is dat slechts één of enkele monsters positief zijn.
Maar waarom hebben ze drie monsters genomen, als er maar twee onderzoeken gedaan worden? Er word niet gesproken over het nemen van meerdere monsters per onderzoek, dus dat vind ík vreemd..