Q-koorts in Duitsland geen groot probleemAanpak gericht op indamming
7-apr-2010
Redactie Duitslandweb
Duitsland houdt de Q-koorts in toom zonder dat geiten en schapen massaal worden gevaccineerd. Duitsland doet het beter dan Nederland, menen Nederlandse schapenhouders. Maar de situatie is in Duitsland ook heel anders. Waarom stopt de Q-koorts uitbraak bij de grens?
Naïef en zwaar overdreven. Zo werd eind januari het Nederlandse besluit om meer dan 40 duizend geiten te ruimen ter bestrijding van de gevreesde ziekte omschreven in dagblad Süddeutsche Zeitung.
Georg Baljer, hoogleraar infectieziekten bij dieren aan de universiteit van Giessen, zei in die krant dat de grootschalige ruiming in Nederland vooral ingegeven moet zijn door politieke dadendrang. Baljer vindt de ruiming naïef, omdat de bacterie die de q-koorts veroorzaakt er niet mee wordt uitgeroeid. Die kan jarenlang sluimerend en op zeer verschillende gastheren overleven: van schapen en runderen tot vogels, vliegen en teken. In Duitsland is zelfs één op de twee schapen ongemerkt besmet met de bacterie, schat Baljer in. Veel invloed op het aantal gevallen van q-koorts bij mensen lijkt het niet te hebben. Dat is al jaren constant en in gelijke orde van grootte als in Nederland. Zo raakten in 2008 nog enkele tientallen mensen besmet in de regio Lahn-Dill in Hessen en in Aschaffenburg in Beieren.
Hygiënische zorg
Om de besmetting zo klein mogelijk te houden, zijn bij de uitbraak in Lahn-Dill en Aschaffenburg verschillende maatregelen getroffen. Zo moesten ooien in de stal lammeren en werden nageboorte en moederkoek met grote hygiënische zorg vernietigd. De bacterie die q-koorts veroorzaakt, komt in grote hoeveelheden vrij wanneer besmette dieren jongen krijgen. Daarnaast verplichtten de Duitse instanties besmette bedrijven hun dieren op ruime afstand van de bebouwde kom te houden. Onbevoegden mochten de bedrijven niet meer bezoeken. Ook werden de dieren behandeld tegen teken, als mogelijke verspreiders van de bacterie. Twee schaapskuddes in Lahn-Dill werden ten slotte ingeënt.
Deze vaccinatie vormde een test met een entstof die in Duitsland nog niet was toegelaten. Dat is, in tegenstelling tot Nederland, nog steeds zo. Inentingen tegen q-koorts vinden daarom in Duitsland niet plaats, al wekt de belangenorganisatie voor schapenhouders LWPS een andere indruk. In het Brabants Dagblad pleitte de organisatie eind januari voor vroegtijdige vaccinatie door naar de ervaringen in Duitsland te wijzen.
In toom
In Duitsland kan de q-koorts juist goed in toom worden gehouden zonder vaccinatie. Het land heeft dan ook, zeker in verhouding met Nederland, maar weinig schapen- en geitenhouderijen. Duitsland telt rond 180 duizend geiten, tegenover driehonderdduizend in Nederland. Nederland, zo schrijft de Süddeutsche Zeitung, is een grotere exporteur van feta-kaas dan Griekenland.
In Duitsland lopen met 2,5 miljoen wel bijna twee keer zoveel schapen rond als in Nederland, maar de dichtheid is veel lager in het acht keer zo grote land. Het is vooral de nabijheid van veel geiten- en schapenhouders en het vele transport met de dieren die in Nederland het risico op besmettingen verhogen.
In Nederland zijn sinds de laatste uitbraak van q-koorts in 2008 meer dan tweeduizend mensen besmet geraakt. Tien mensen zijn aan de ziekte overleden. Q-koorts-patiënten zijn vaak lange tijd ziek.
De Nederlandse overheid kreeg veel kritiek te verduren door te talmen met maatregelen om de ziekte in te dammen. Volgens zowel artsen als boeren had de ruiming van de geiten, waarmee in december 2009 werd begonnen, voorkomen kunnen worden als eerder was ingegrepen.
http://www.duitslandweb.nl/actueel/uitgelicht/2010/4/Q-koorts+in+Duitsland+geen+groot+probleem.html