Blijf alert op Q-koorts13 apr 2010
ENSCHEDE - GGD Regio Twente adviseert inwoners van Twente alert te zijn en te blijven op de verschijnselen van Q-koorts. Q-koorts kunt u oplopen door het inademen van de bacterie. Woont u of bent u geweest in gebieden waar Q-koorts voorkomt? Ga dan tijdig naar de huisarts bij klachten zoals koorts met hoofdpijn of hoesten.
In Twente is tot op heden op een vijftal bedrijven een besmetting met Q-koorts vastgesteld. In december 2009 werden in Denekamp, Weerselo en Hengevelde bedrijven besmet verklaard. Begin april 2010 kwamen daar twee bedrijven in Enschede en Bornerbroek bij. Tijdens de lammerperiode van februari tot en met mei is het risico om met Q-koorts besmet te worden het grootst. De tijd tussen besmetting en het ontstaan van klachten is gemiddeld 2 tot 3 weken, oplopend tot 6 weken. De meeste mensen worden daarom ziek van maart tot en met juli. Op dit moment zijn op de besmette bedrijven alle drachtige geiten geruimd. Er komen dus veel minder bacteriën in de lucht tijdens de lammerperiode. Toch is het goed om alert te zijn op de verschijnselen van Q-koorts. De bacterie komt namelijk nog wel in het milieu voor. Overigens zijn er tot op dit moment bij de GGD in Twente nog geen patiënten gemeld in 2010.
Wat is Q-koorts en wat zijn de klachten?
Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. In Nederland zijn op dit moment besmette melkgeiten en melkschapen de voornaamste bron van de ziekte bij mensen. Mensen krijgen de ziekte meestal via het inademen van lucht waar de bacterie in zit. Dus niet altijd via direct contact met dieren. Meer dan de helft van de mensen met Q-koorts heeft nagenoeg geen klachten. Mensen die wel klachten hebben, krijgen meestal (aanhoudende) koorts en heftige hoofdpijn of hoesten. Bij een ernstig verloop krijgen mensen een longontsteking met droge hoest en pijn op de borst, of een leverontsteking.
Is Q-koorts te behandelen?
Als Q-koorts is vastgesteld, dan wordt u meestal behandeld met een antibioticumkuur. Na Q-koorts kunt u lang last houden van vermoeidheid. Dit is iets anders dan de chronische vorm van Q-koorts. De zeldzame, chronische vorm van Q-koorts vergt langdurige behandeling met antibiotica. De kans om ernstig ziek te worden na besmetting is groter voor zwangere vrouwen, mensen met een hartklepafwijking of vaatprotheses en mensen met een afweerstoornis, bijvoorbeeld door kanker of door medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken. GGD Regio Twente adviseert deze personen vooral om tijdig naar de huisarts te gaan bij klachten. Hoe eerder u behandeld wordt, hoe beter.
Kinderboerderijen
De kans om op een kinderboerderij Q-koorts op te lopen is erg klein. Dieren op kinderboerderijen hebben zelden Q-koorts. Sinds begin dit jaar worden alle schapen en geiten op kinderboerderijen in Nederland gevaccineerd. Het risico op besmetting is daardoor veel kleiner, maar is nog wel aanwezig. Door zelf hygiënemaatregelen te nemen, verkleint u de kans dat u Q-koorts of een andere ziekte oploopt. Bijvoorbeeld door de handen te wassen na contact met dieren en voor het eten.
Meer informatie
Heeft u nog vragen over Q-koorts dan kunt u op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur contact opnemen met de publieksinformatielijn van de GGD Regio Twente op telefoonnummer (053) 487 67 67 .
Meer informatie en een overzicht van de besmette gebieden vind u op
www.qkoortsinnederland.nl.
http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=1155824