http://www.ad.nl/ad/nl/1015/Gezondheid-wetenschap/article/detail/450333/2009/12/12/Geen-dode-dieren-op-het-terrein.dhtml
'Geen dode dieren op het terrein'
‘Geiten toch op boerderij gedood’http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1327018.ece/Geiten_toch_op_boerderij_gedood14 december '09, 07:55, bijgewerkt 14 december '09, 08:26
AMSTERDAM - Hoewel minister Verburg van Landbouw en boerenorganisatie LTO het liever niet willen, is de kans toch groot dat begin volgend jaar duizenden drachtige geiten op de boerderijen zelf zullen worden afgemaakt. ‘De kans dat geiten op de bedrijven zullen worden gedood is groter dan de kans dat dat in het slachthuis gebeurt’, erkent een woordvoerder van het ministerie van Landbouw.
Verburg ziet het liefst dat de geiten gewoon naar het slachthuis worden gebracht, onder meer om dramatische beelden van ‘grijpers’ met dode beesten te voorkomen. Maar volgens dierenwelzijnregels mogen hoogdrachtige geiten (vanaf twee weken voor de bevalling) niet meer worden vervoerd. Bovendien bestaat het risico dat drachtige geiten tijdens het transport vervroegd lammeren.
Knopen doorgehakt
Het ministerie van Landbouw is nog druk bezig alle voor- en nadelen af te wegen. Deze week moeten knopen worden doorgehakt. LTO Nederland herhaalde dit weekeinde zijn standpunt dat de dieren in het slachthuis moeten worden afgemaakt. Want ook de boeren zien liever geen dode beesten op het erf. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde heeft echter gewaarschuwd dat veel dierenartsen niet willen meewerken aan het doden van gezonde, onbesmette geiten op boerenerven.
Verburg wil eigenlijk dat de geiten ‘gewoon’ worden geslacht, waarna het vlees voor consumptie wordt aangeboden. Ze hoopt te voorkomen dat duizenden beesten nodeloos naar het destructiebedrijf worden gebracht. Maar de vraag is of de handel het door Q-koorts besmette vlees wel wil. Zondag werd bekend dat Rusland overweegt de import van geitenvlees en geitenmelk uit Nederland te verbieden. Een woordvoerder van de Russische toezichthouder voor vee en voedselveiligheid heeft dat gezegd tegen het Russische persbureau Interfax.
Export
Volgens het Productschap Vee, Vlees en Eieren (PVE) is de export van geitenvlees naar Rusland klein. Het meeste vlees gaat naar Spanje en Noord-Afrika. Volgens het PVE zijn er nog geen grenzen dichtgegaan voor Nederlands geitenvlees, maar wordt her en der in de handel wel nagedacht ‘over wat ze willen met het geitenvlees’.
Minister Verburg heeft vandaag weer overleg met haar collega Klink van Volksgezondheid. In het overleg staat eveneens ter discussie of ook niet-drachtige geiten en schapen die zijn besmet met de Q-koortsbacterie, moeten worden geruimd.
LTO Nederland heeft vorige week twee ‘bijpraatsessies’ met geiten- en schapenhouders gehouden, één in het zuiden en één in het noorden van het land. Volgens een zegsman waren beide bijeenkomsten bij vlagen ‘heel emotioneel’. De meeste boeren zijn zich er van bewust dat harde maatregelen nodig zijn ten behoeve van de volksgezondheid. Maar vooral het voornemen om ook onbesmette dieren te ruimen, stuit op verzet.