Zonnestorm 17-02-2011

Auteur Topic: Zonnestorm 17-02-2011  (gelezen 4910 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

skippy02

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,541
  • Scanman Jan
Gepost op: 16 februari 2011, 22:47:05
Morgen worden we geconfronteerd met een heuse zonnestorm.
Dit kan problemen veroorzaken met de navigatiesystemen.

Mijn vraag is of ook de communicatie hierdoor in de problemen kan raken?

In de tijd van het analoge tijdperk kon je b.v. bij grote zonne-explosies verstoringen van grote afstanden horen.
Bijvoorbeeld Italianen op de gewone frequenties van politie (ook Engelsen).


Scannerluisteraar in hart en nieren en verslaafd aan nieuws.


112Rene

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 436
Reactie #1 Gepost op: 16 februari 2011, 23:24:23
``Ook dreigen problemen met het radioverkeer in de luchtvaart. Dat liet een woordvoerster van de Nederlandse Onderzoekschool Voor Astronomie (NOVA) woensdag weten.``

Daar komen we op een manier achter. Door het morgen af te wachten. Kan er denk ik weinig tegen doen.

NU.nl


Hunter

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,176
  • Zoetermeer, Haaglanden
Reactie #2 Gepost op: 16 februari 2011, 23:42:43
Morgen worden we geconfronteerd met een heuse zonnestorm.
Dit kan problemen veroorzaken met de navigatiesystemen.

Persoonlijk denk ik dat dit een storm in een glas water is. Een paar jaar geleden was er exact zo'n zonneuitbarsting en toen verwachtte men dezelfde problemen; die bleven echter uit. Daar hoor ik nu gek genoeg niemand meer over.

En ja, dergelijke uitbarstingen kunnen interessante invloeden hebben op radiocommunicatie, hierdoor kunnen zogenaamde "condities" ontstaan waardoor bijvoorbeeld zendamateurs grotere afstanden kunnen overbruggen. Bij verbindingen over relatief korte afstanden zie ik persoonlijk weinig problemen.


Wouter

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,542
Reactie #3 Gepost op: 17 februari 2011, 13:47:09
Voor de gene die geïnteresseerd in zijn:

Hier beelden van de betreffende uitbarsting met wat aanvullende info.
http://sohowww.nascom.nasa.gov/pickoftheweek/


skippy02

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,541
  • Scanman Jan
Reactie #4 Gepost op: 17 februari 2011, 19:58:22
En hier een timelap (mooie uitbarstingen te zien).

http://sohowww.nascom.nasa.gov/data/LATEST/current_c2small.gif

Link komt via/van www.onweer-online.nl
Scannerluisteraar in hart en nieren en verslaafd aan nieuws.


skippy02

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,541
  • Scanman Jan
Reactie #5 Gepost op: 17 februari 2011, 20:15:24
Gemaakt: 24, jun., 2010, 3:50 | Door Viktor

Super-zonnestorm nadert


Zware stormen op de zon kunnen ons leven op aarde flink verstoren. De weersvoorspelling voor de zon is niet zo gunstig.

De zon is al een paar jaar niet erg actief. Er zijn de afgelopen tijd maar weinig zonnevlekken waargenomen. Normaal gesproken houdt de zon zich aan een cyclus van 11 jaar, maar nu blijft de zon al een tijdje achter op haar eigen schema.

NASA verwacht dat als de zon weer ontwaakt, het flink raak zal zijn. In 2012 of 2013 zou het echt slecht ruimteweer kunnen worden. De wetenschappers hebben over een superstorm die zou kunnen inslaan als een bliksemschicht.

Bij een zonnestorm schiet de zon grote ladingen deeltjes de ruimte in. Die deeltjes krijgen een electrische lading als ze in aanraking komen met het magnetisch veld van de aarde.

We hebben ons in de laatste 100 jaar omringd met satellieten, computers en andere electronica waar we op vertrouwen in ons dagelijks leven. Als de zon ons nu om de oren slaat met magnetische storingen, dan zijn er heel veel spullen die beschadigd kunnen raken.

De laatste keer dat dat gebeurde was in 2003. Toen zaten al 50.000 mensen in Zweden zonder elektriciteit en stopten de navigatiesystemen van een paar vliegtuigen ermee.

Volgens onderzoekers zal een volgende storm veel meer impact hebben. Dat was al bekend, maar de nieuwste voorspellingen zijn concreter en ernstiger dan voorheen. Een echt grote zonnestorm zou twintig keer meer economische schade kunnen opleveren dan orkaan Katrina, meent de Amerikaanse academie der wetenschappen.

Bron: MSN.com
Scannerluisteraar in hart en nieren en verslaafd aan nieuws.


skippy02

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,541
  • Scanman Jan
Reactie #6 Gepost op: 17 februari 2011, 20:19:25
Zuid-China heeft last van zonnestorm

Donderdag 17-2-2011
 
PEKING - De zwaarste zonnestorm in vier jaar tijd heeft in het zuiden van China geleid tot verstoring van de radiocommunicatie. Dat hebben staatsmedia donderdag gemeld. Chinese experts denken dat de problemen nog wel drie dagen kunnen duren.

Een zonnestorm bestaat uit protonen en elektronen die loskomen van de zon en met enorme snelheid de kosmos in worden geslingerd. De deeltjes kunnen in de buurt van de polen de aarde bereiken en krijgen daar een elektrische lading.

De afgelopen jaren is de zon niet erg actief geweest. De laatste keer dat de zon een grote wolk geladen deeltjes richting aarde schoot was in 2003. Toen viel in Zweden de elektriciteit uit en hielden navigatiesystemen van vliegtuigen ermee op.

De aarde krijgt donderdag te maken met de effecten van de zonnestorm. De kans is groot dat gps-systemen in bijvoorbeeld auto's en op mobiele apparatuur met storingen te maken krijgen. Ook dreigen problemen met het radioverkeer in de luchtvaart. (ANP/AFP)


Bron: AD.nl
Scannerluisteraar in hart en nieren en verslaafd aan nieuws.


skippy02

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,541
  • Scanman Jan
Reactie #7 Gepost op: 17 februari 2011, 20:30:34
Niet cyberoorlog maar zonnestorm bedreigt internet
Woensdag 19 januari 2011
Auteur: Loek Essers

Niet een algehele cyberoorlog, maar een zonnestorm is een van de grootste bedreigingen voor het internet. Er moeten maatregelen genomen worden tegen elektro-magnetische straling.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) stelt in  het rapport (pdf) "Reducing Systemic Cybersecurity Risk" dat het internet eerder verwoest zal worden door een zonnevlam dan door een cyberoorlog. Wel kan een online oorlog het internet aanzienlijk beschadigen, maar die vernietiging is niet aannemelijk.

"Er zijn weinig gebeurtenissen te voorzien die de capaciteit hebben om uit te monden in een volledige, wereldwijde schok", aldus de onderzoekers. "Men zou een tot nu toe onbekende, fundamentele fout in de kritieke technische protocollen van het internet moeten ontdekken, waarbij overeenstemming over een remedie niet snel kan worden bereikt. Of verschillende cyberaanvallen zouden elkaar moeten opvolgen, uitgevoerd door daders met uitmuntende vaardigheden die het niet uitmaakt als hun acties aan hun controle ontglippen, die zowel henzelf als hun omgeving vernietigt."

Zware zonnestorm in 2013
Maar de OESO heeft nog een derde optie, die aannemelijker wordt geacht dan voorgaande oorzaken. De onderzoekers vervolgen: "Of een uitzonderlijk sterke zonnevlam in combinatie met het er niet in slagen om sleutelcomponenten adequaat te beschermen." Dat is volgens de onderzoekers een mogelijkheid die serieus moet worden genomen. Vooral gecomputeriseerde apparaten met antennes en kabels die altijd online moeten zijn om netwerken intact te houden zijn kwetsbaar, omdat ze energie aantrekken. "Onderzoek is nodig om deze eenheden te identificeren en kosteneffectieve apparaten te bouwen om de impact van de ongewenste, gevaarlijke elektromagnetische straling te limiteren."

De OESO staat niet alleen in deze voorspellingen. De NASA waarschuwde eerder al voor een zonnestorm die de ict kan vernietigen. De eerstvolgende, zeer zware storm, vindt volgens de ruimtevaartorganisatie in 2013 plaats. De gevolgen voor het uitvallen van de ict kunnen enorm zijn. Het vliegverkeer en de systemen voor financiële transacties worden flink verstoord, waardoor de wereld deels wordt lamgelegd. Eerdere grote stormen hebben al voor ravages gezorgd. Zo veroorzaakte een zonnestorm in 1859 kortsluiting in telegraafdraden, waardoor grote branden ontstonden. Het noorderlicht was toen tot in Rome en Hawai te zien. In 2003 was er ook een, maar die was lang niet zo hevig als de storm die nu op til is.

Leger moet investeren in verdediging
Ondanks dat een zonnevlam het net meer bedreigt dan een cyberoorlog, waarschuwt OESO dat online oorlog zeker niet zonder gevolgen hoeft te blijven. "Dat is ook al meerdere malen bewezen." Toch wordt een volledige cyberoorlog onwaarschijnlijk geacht. Wel moet er verwacht worden dat online aanvallen deel gaan uitmaken van toekomstige oorlogen om de meer conventionele oorlogsvoering kracht bij te zetten.

Ook zullen steeds meer activisten online actie gaan voeren, bijvoorbeeld door middel van DDoS-aanvallen. Dat moet eerder gezien worden als protesteren dan als een cyberaanval, vinden de onderzoekers.

Toch is er geen enkele reden voor legers om niet te investeren in kennis van oorlogsvoering op het internet. "Het verbeteren van verdedigingssystemen en veerkracht zou de kernfocus van militaire strategie moeten zijn op dit gebied", vinden de onderzoekers. Vooral omdat het opzetten van cyberaanvallen niet zo moeilijk is, moet juist de verdediging de aandacht krijgen. Dat zou ook tot stand kunnen komen via een non-proliferatieverdrag zoals eerder werd bewerkstelligd om biologische en chemische wapens uit te bannen

Kill-switch
Volgens de OESO zijn er wel verschillende technische maatregelen nodig om cybersecurity te verbeteren. Gedacht wordt aan maatregelen die vergelijkbaar zijn met de recent in het leven geroepen DNSSEC, die de root domeinservers beter beschermt door alle DNS-informatie digitaal goed te keuren (signen). Ook het Border Gateway Protocol (BGP) dat het routen van verkeer tussen isp's regelt moet op een zelfde manier beschermd worden. De moeilijkheid hierbij is de afweging die moet worden gemaakt tussen vrijheid en controle.

Ook zou er gedacht kunnen worden aan het invoeren van een online identiteit, met als kanttekening dat er legitieme redenen zijn om je anoniem online te begeven. Ook wordt er een zogenaamde killswitch geopperd. Niet om het hele internet uit te zetten, maar om op nationaal niveau "verkeer dat door kritieke switches gaat, in een noodgeval, te filteren en te vormen". Zo kan het internet bijvoorbeeld aan doktoren worden gegund. Of dit de beste optie is weten de onderzoekers niet: "Internet gelokaliseerd uitzetten heeft waarschijnlijk significante ongewenste consequenties."
.Relevante whitepaper: Hoe veilig is uw data in de cloud?
Download
 
Bron: WebWereld.nl
Scannerluisteraar in hart en nieren en verslaafd aan nieuws.


skippy02

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,541
  • Scanman Jan
Reactie #8 Gepost op: 17 februari 2011, 21:08:07
Nou weet ik dat we in ons nuchter Nederlandje ons niet zo snel druk maken voor dit soort uitspattingen (leuke woordspeling) maar zijn er op de achtergrond al mensen bezig met noodsenario's?

Wat te doen bij totale uitval van internet, radioverkeer, stroomvoorziening?
Scannerluisteraar in hart en nieren en verslaafd aan nieuws.


112Rene

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 436
Reactie #9 Gepost op: 18 februari 2011, 01:00:20
Wat te doen bij totale uitval van internet, radioverkeer, stroomvoorziening?
http://www.72uur.nl/
Rustig blijven, zorgen dat je genoeg eten en drinken in huis hebt en een zaklamp. Dan kom je al ver.