Uit de medische media

Auteur Topic: Uit de medische media  (gelezen 352505 keer)

0 gebruikers (en 6 gasten bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #130 Gepost op: 16 februari 2013, 19:06:20
Vermoedelijk meer diabetes type 1

Het aantal mensen met diabetes type 1 dan is mogelijk groter dan gedacht. Op basis van oude vooroordelen nemen artsen ten onrechte aan dat ouderen zelden type 1 krijgen en stellen op basis van die aanname een verkeerde diagnose. Dat stelt immunoloog Bart Roep van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Vermoedelijk gaat het om tienduizenden mensen, aldus Maarten de Groot, voorzitter van de Nederlandse tak van het Juvenile Diabetes Research Foundation in de Volkskrant. Zo gaat het RIVM uit van 100.000 mensen met de ziekte, terwijl het vermoedelijk om 160.000 mensen gaat.

lees verder
Bron: Mednet http://www.mednet.nl/nieuws/id6847-vermoedelijk-meer-diabetes-type-1.html


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #131 Gepost op: 18 februari 2013, 10:17:45
Citaat
Chirurgen die tijdens lange operaties om de 20 minuten zeer kort pauzeren, hebben daarna minder last van vermoeide spieren. Onderzoekers van University of Sherbrooke in Quebec (Canada) wijzen hier op in Annals of Surgery

http://www.ntvg.nl/publicatie/minder-vermoeide-spieren-door-micropauzes-tijdens-operaties/volledig


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #132 Gepost op: 18 februari 2013, 10:21:07
Citaat
Op dit moment worden ruim 2200 patiënten in Nederland chronisch beademd. Chronische beademing verloopt bij de meeste patiënten zonder complicaties en leidt tot een betere overleving. Toch zijn er ook nadelen, zoals huidirritatie, lekkage van lucht en claustrofobie bij gebruik van een beademingsmasker, en toename van de sputumproductie bij tracheostomale beademing. Het stimuleren van het diafragma met een externe pacemaker lijkt een aantrekkelijk alternatief, omdat het chronische beademing via een masker of tracheostoma geheel of gedeeltelijk kan vervangen. Op dit moment komen patiënten met een dwarslaesie of met het congenitale centrale hypoventilatiesyndroom die chronisch respiratoir insufficiënt zijn in aanmerking voor een diafragmapacemaker. Het is onze ervaring dat patiënten na een succesvolle procedure niet meer volledig afhankelijk zijn van een beademingsapparaat of het gebruik hiervan zelfs kunnen stoppen. In Nederland wordt de techniek alleen uitgevoerd in het UMC Groningen.

Volledige artikel + video: http://www.ntvg.nl/publicatie/diafragmapacemaker-alternatief-voor-chronische-beademing/volledig


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #133 Gepost op: 18 februari 2013, 13:34:39
Citaat
Twee Zweedse kinderen zijn besmet geraakt met EHEC. Het lijkt erop dat er een connectie is met een Nederlandse slager. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft onderzoek ingesteld, maar wilde daar maandagochtend nog geen mededelingen over doen. Sommige media melden dat het vlees slechts verwerkt is in Nederland, maar afkomstig is uit Polen of de Baltische Staten.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/128255/ehec-duikt-op-in-zweden.htm


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #134 Gepost op: 18 februari 2013, 14:54:59
Citaat
Er is grote vooruitgang geboekt in de afname van de incidentie van wiegendood in Nederland, maar de laatste jaren is het aantal gevallen van wiegendood constant gebleven.

Er is een nieuwe richtlijn van de American Academy of Pediatrics over veilig slapen.

Bestaande adviezen blijven gelden zoals (a) het afraden van buik- en zijligging; (b) het aanraden van samen in 1 kamer slapen van ouder en kind, maar niet in 1 bed, en (c) het vermijden van passief roken De belangrijkste nieuwe adviezen zijn: (a) preterme pasgeborenen > 32 weken moeten in rugligging worden gelegd; (b) tweelingen mogen niet in 1 bed slapen (‘co-bedding’); (c) gebruik van een speen wordt ook bij het geven van borstvoeding aangeraden, indien deze goed op gang is gekomen; en (d) het gebruik van stabilisatiekussens wordt afgeraden.

Er moet ook nadruk liggen op het voorlichten van ouders vóór ontslag uit het ziekenhuis.

http://www.ntvg.nl/publicatie/aanvullende-adviezen-voor-veilig-slapen-ter-preventie-van-wiegendood/volledig


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #135 Gepost op: 19 februari 2013, 10:27:37
Niet helemaal, daarom draag ik het liefste operatiepak met witte jas.

Citaat
Een goed leesbaar naamplaatje, dat vinden familieleden van patiënten op de ic het belangrijkst aan het uiterlijk van een dokter die ze de eerste keer spreken. Dit blijkt uit een enquête onder ruim driehonderd van deze familieleden. Selena Au e.a. schrijven erover in JAMA Internal Medicine.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/128279/bij-gesprek-op-de-ic-liefst-duidelijk-naamplaatje.htm

http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1653992


Delta

  • AIOS Anesthesie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,443
  • Arts
Reactie #136 Gepost op: 19 februari 2013, 10:31:32
Witte broek, witte polo, witte jas, witte klompen...
Ik snap de internisten nog steeds niet die met hun eigen kleding onder hun witte jas op de afdeling lopen. Alleen al vanwege je persoonlijke hygiene geen goed idee.
Arts  www.alphalog.nl


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #137 Gepost op: 19 februari 2013, 10:33:15
Column van Vivienne Schelfhout, secretaris College Geneeskundige Specialismen (CGS) en tot 1 januari jl. secretaris Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Haag.

Citaat
“Over het Medisch Tuchtcollege maak ik me niet al teveel zorgen, binnen de medische stand kennen we elkaar allemaal, vaak hebben we nog samen gestudeerd. (…) In dit land moet je het wel heel erg bont maken. En dan nog. Een waarschuwing, een schorsing van een paar maanden, meer stelt het niet voor.”

De publieke opinie over het Medisch Tuchtcollege is niet best. Journalisten, Tweede Kamerleden en schrijvers – zoals hierboven Herman Koch in ‘Zomerhuis met zwembad’ – hebben hier een flinke steen aan bijgedragen. ‘Artsen houden elkaar allemaal de hand boven het hoofd en de straffen stellen niets voor’, zo wordt veelvuldig geroepen. Het zal u niet verbazen dat ik vanuit mijn ervaring een andere mening heb. De kracht zit wellicht niet eens in de uitspraak, maar in de procedure. Het dwingt artsen om kritisch naar hun eigen handelen te kijken en leidt in vele gevallen tot aanpassing van handelwijze.

Lees verder: http://knmg.artsennet.nl/Dossiers-9/Columns-5/column/De-onzichtbare-kracht-van-het-tuchtrecht.htm


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #138 Gepost op: 19 februari 2013, 10:41:03
Witte broek, witte polo, witte jas, witte klompen...
Ik snap de internisten nog steeds niet die met hun eigen kleding onder hun witte jas op de afdeling lopen. Alleen al vanwege je persoonlijke hygiene geen goed idee.

Ik ben al meer dan 40 jaar bezig internisten te begrijpen, het is en blijft een moeizaam proces.

Ik denk dat je het ook niet moet doen vanwege persoonlijke hygiene. Ondanks het dragen van operatiepak ben ik regelmatig heel vies geworden waardoor ik toch echt eerst onder de douche moest.

Je moet kleding dragen vanwege de optimale hygiene in kader van patientveiligheid. Ik ben me goed bewust dat het een lastig vraagstuk blijft. Ik droeg vaak een operatiepak onder mijn witte jas om tijd te besparen. Zeker in mijn laatste jaren werd ik regelmatig naar de OK geroepen. In feite is dat net zo fout als een internist in eigen kleding. In mijn geval draag ik een operatiepak wat heel hygienisch lijkt, in praktijk zit ik op de poli, eet mijn lunch, kom op de IC en wandel daarna weer een operatiekamer in.

Eigenlijk vind ik het hygienische aspect veel belangrijker dan herkenbaarheid of het naambordje dragen. Onlangs zagen we in Nieuwsuur weer de neurochirurg aan de slag met polshorloge om.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #139 Gepost op: 19 februari 2013, 10:48:40
Blinde scheidsrechter is toch eerlijker.

Citaat
Aan het slot van een trial moet worden bepaald of de interventie heeft geholpen of niet, en volgens de regelen van de kunst gebeurt dat door beoordelaars die niet weten in welke arm van de trial een deelnemer heeft gezeten. Met name als de uitkomstmaat subjectief is, lijkt dit ‘blind beoordelen’ van groot belang, maar aan die regel wordt niet altijd de hand gehouden – slechts 1 op 10 trials in de orthopedische chirurgie wordt blind beoordeeld, en ongeveer een kwart van de uitkomsten van spiertrainingen.

http://www.ntvg.nl/publicatie/blinde-scheidsrechter-toch-eerlijker/volledig