Uit de medische media

Auteur Topic: Uit de medische media  (gelezen 347306 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #410 Gepost op: 26 juli 2013, 17:23:11
Op vrijdag 26 juli wordt een aortakunstklep implantatie in het UMC St Radboud live vertoond tijdens een congres in Tokyo (Tokyo Percutaneous cardiovascular Intervention Conference). Duizenden cardiologen uit Azië krijgen te zien hoe cardiologen en cardiothoracaal chirurgen van het UMC St Radboud een aortaklep vervangen zonder open hartoperatie. Het bijzondere aan de methode in Nijmegen is dat de hartklep wordt vervangen via de slagader onder het sleutelbeen. Deze zogeheten TAVI procedure (Transcatheter Aortic Valve Implantation) wordt nog niet toegepast in Japan.

Normaal gesproken wordt de TAVI procedure uitgevoerd via de lies. Het UMC St Radboud is het enige ziekenhuis in Nederland dat de ingreep bij voorkeur via de slagader onder het sleutelbeen verricht. Het ziekenhuis kiest voor deze methode, omdat deze  veiliger is. De kans op een bloeding of beroerte is kleiner en na afloop van de ingreep treden minder complicaties op. Om deze redenen zijn andere ziekenhuizen geïnteresseerd geraakt in deze techniek. De resultaten van de ervaringen van het UMC St Radboud met deze behandelmethode worden tijdens de live uitzending gepresenteerd.

Dat deze werkwijze slechts een kleine snede in de schouder behoeft, maakt de methode voor Japanners erg interessant. In Japan wil men zo min mogelijk in het menselijk lichaam snijden. De operatie wordt uitgevoerd door cardiologen Helmut Gehlmann en Peter Kievit en cardiothoracaal chirurg Michel Verkroost. De ingreep duurt, inclusief voorbereidingen, ongeveer een uur. Tijdens de operatie zal hoogleraar Cardiologie Harry Suryapranata deze live sessie op het congres in Tokyo voorzitten en de discussie leiden over hetgeen in Nijmegen gebeurt.  
                                                                                        
Dat de ingreep door zowel een cardioloog als een cardiothoracaal chirurg wordt uitgevoerd (beiden staan aan de operatietafel) wordt als een grote toegevoegde waarde gezien. De expertise van beiden komt zo maximaal tot zijn recht.

In het hart zitten vier kleppen die ervoor zorgen dat het bloed bij elke hartslag maar één kant op kan. Eén van deze kleppen is de aortaklep, de uitgangsklep van de linker hartkamer. Via deze klep stroomt het bloed vanuit het hart naar alle delen van het lichaam. Bij patiënten met een vernauwde aortaklep, moet de linker hartkamer veel werk  verzetten om het bloed in de grote lichaamsslagader (aorta) te pompen en raakt als het ware uitgeput. Hierdoor ervaart men klachten als vermoeidheid, kortademigheid of pijn op de borst. Om die reden moet de aortaklep vervangen worden. De TAVI procedure wordt meestal bij bejaarde patiënten met een hoog operatierisico toegepast.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #411 Gepost op: 26 juli 2013, 17:24:55
Cardioloog Pieter Kievit gaat morgen meer vertellen over de TAVI procedure in de Tros Nieuwsshow http://www.tros.nl/tros-radio-tips/nieuwsshow//


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #412 Gepost op: 29 juli 2013, 00:23:04
Interessant nieuws 024! Ik ga kijken ;)
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #413 Gepost op: 29 juli 2013, 09:05:53
Citaat van: Joffry Ambu-Vpk link=msg=1187087 date=1375050184
Interessant nieuws 024! Ik ga kijken ;)

Radio kijken, broeder?  ;)


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #414 Gepost op: 29 juli 2013, 10:00:22
Citaat
Toplijsten van ziekten zijn van belang voor een overzicht van de volksgezondheid. Deze lijsten reduceren de duizenden bestaande ziektebeelden tot een overzichtelijke selectie die beleidsmakers en onderzoekers in staat stellen om prioriteiten te stellen in de publieke gezondheidszorg. Het RIVM gebruikt een dergelijke selectie voor de Volksgezondheid Toekomst Verkenningen, een 4-jaarlijks overzicht van de volksgezondheid. Dit document dient als basis voor de ‘Landelijke nota volksgezondheidsbeleid’ van het ministerie van VWS. De vorige selectie van ziekten was 20 jaar oud. De nieuwe selectie reflecteert niet alleen veranderingen in ziektepatronen, maar ook in maatschappelijke discussies. Zo gaat het in de selectie uiteraard nog steeds om sterfte en morbiditeit, maar daarnaast ook om kosten en maatschappelijke participatie, 2 thema's die hoog op de maatschappelijke agenda staan.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A5994 http://www.ntvg.nl/publicatie/59-belangrijke-volksgezondheidsproblemen/volledig


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #415 Gepost op: 29 juli 2013, 12:09:35
Bijna een miljoen mensen van 65 jaar en ouder gebruikt dagelijks vijf of meer medicijnen. Deze polyfarmacie kan vooral bij kwetsbare ouderen tot risico’s leiden, zoals onnodige ziekenhuisopnamen. Mensen slikken soms medicijnen die ze niet meer nodig hebben of hebben juist een extra geneesmiddel nodig. Betere afstemming tussen zorgverleners is nodig. Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM.

Het RIVM zocht op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar risico’s van polyfarmacie bij kwetsbare ouderen en naar maatregelen die deze risico’s kunnen beperken.

Uit het onderzoek blijkt dat 30-45 procent van de 65-plussers, in totaal tussen 750.000 en één miljoen mensen, dagelijks vijf of meer verschillende geneesmiddelen gebruiken. Voor bijna 20 procent van de 75-plussers (circa 200.000 mensen) loopt dit aantal op tot meer dan negen. Sommige van deze medicijnen zijn niet, of niet meer, nodig (overbehandeling). Ook is er soms sprake van onderbehandeling: dan is een geneesmiddel wél nodig, maar wordt het niet voorgeschreven. Onderzoek laat zien dat ongeveer 40 procent van de bewoners van verzorgingshuizen over- of onderbehandeld wordt.

Bij polyfarmacie is er soms sprake van vermijdbare bijwerkingen of een ongunstige wisselwerking tussen verschillende geneesmiddelen. Vooral bij kwetsbare ouderen kan de inname van veel medicatie leiden tot onnodige ziekenhuisopnamen.

De problemen van polyfarmacie ontstaan onder andere doordat meerdere artsen geneesmiddelen aan één patiënt voorschrijven en/of stoppen en elkaar onvoldoende op de hoogte stellen. Het gaat hier zowel om de informatie-uitwisseling tussen zorgverleners onderling als tussen zorgverleners en patiënt of mantelzorger. Andere oorzaken zijn het gebruik van risicovolle geneesmiddelen, zoals bloedverdunners en bepaalde pijnstillers, en beperkingen in de gezondheid van de patiënt, zoals een verminderde nierfunctie.

Het RIVM constateert dat de uitvoering van bepaalde richtlijnen om medicatieveiligheid te verbeteren knelpunten kent. Zo is er regelmatig sprake van gebrekkige informatietechnologie, waardoor informatie niet elektronisch kan worden uitgewisseld tussen de verschillende zorgverleners. Daarnaast is de samenwerking en communicatie tussen de diverse zorgverleners niet altijd optimaal. Zo ontbreken soms afspraken tussen artsen en apothekers over de uitvoering van de jaarlijkse medicatiebeoordelingen. Verder is niet duidelijk welke combinatie van factoren nu het allerhoogste risico vormt voor ouderen met polyfarmacie. Tot slot zijn gebrek aan tijd, scholing en een adequate financiering knelpunten die de uitvoering van de jaarlijkse medicatiebeoordelingen voor ouderen belemmeren.

http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2013/Miljoen_65_plussers_loopt_risico_op_verkeerd_medicijngebruik


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #416 Gepost op: 29 juli 2013, 12:14:45
De Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) gaat in de tweede helft van dit jaar tijdens inspectiebezoeken extra aandacht besteden aan mondzorg in de ouderenzorg. De reden hiervoor is dat de IGZ signalen ontvangt dat de kwaliteit van de mondzorg in de ouderenzorg onvoldoende is.

Ernstige gevolgen

Mondzorg is een belangrijk onderdeel van de zorg voor ouderen. Een slechte mondgezondheid kan ernstige gevolgen hebben, zoals ondervoeding, ontstekingen, pijn en smaakstoornissen. Een goede mondgezondheid bevordert de kwaliteit van leven.

Richtlijn mondzorg

Verpleeg- en verzorgingshuizen zijn voor een deel van hun bewoners verantwoordelijk voor het leveren van mondzorg. Dat geldt voor bewoners met een CIZ- indicatie voor verblijf en behandeling. Om zorgverleners handvatten te geven voor het leveren van mondzorg, is in 2007 de richtlijn "Mondzorg voor zorgafhankelijke cliënten in verpleeghuizen" opgesteld. Deze richtlijn beschrijft waaraan kwalitatief goede mondzorg moet voldoen.

Toezicht inspectie

In de tweede helft van 2013 neemt de inspectie het onderwerp mondzorg mee tijdens inspectiebezoeken aan verpleeg- en verzorgingshuizen. In het toezicht baseert de inspectie zich op de richtlijn "Mondzorg voor zorgafhankelijke cliënten in verpleeghuizen".

Van elk bezoek stelt de inspectie zoals gebruikelijk een rapport op. Daarin wordt naast de overige onderwerpen die zijn getoetst tijdens het bezoek, ook apart aandacht besteed aan mondzorg. De inspectie publiceert deze instellingsrapporten op haar website. De resultaten van alle bezoeken worden gebundeld en gepresenteerd in een samenvattend rapport over mondzorg in de ouderenzorg. Dat rapport verschijnt naar verwachting in de eerste helft van 2014.

http://www.igz.nl/actueel/nieuws/extra_aandacht_voor_mondzorg_in_de_ouderenzorg.aspx


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #417 Gepost op: 29 juli 2013, 23:22:00
Dr. Ali Khademhosseini and Dr. Utkan Demirci, researchers at Brigham and Women's Hospital, discuss how 3D printing can be used to build cells, tissues and other biological structures that may address a variety of medical problems. Researchers first create a three dimensional design on a computer which transfers information to a 3D printer. The 3D deposits materials layer by layer to create a three dimensional object.

3D Printing in Medicine - Brigham and Women's Hospital


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #418 Gepost op: 30 juli 2013, 11:21:39
Citaat
Blootstelling aan luchtvervuiling kan een directe aanleiding zijn voor het ontstaan van atriumfibrilleren. Dat melden onderzoekers op basis van een studie met patiënten met een inwendige cardioverter-defibrillator (ICD) in Journal of the American College of Cardiology.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:C1829 http://www.ntvg.nl/publicatie/luchtvervuiling-uitlokkende-factor-voor-atriumfibrilleren/volledig


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #419 Gepost op: 2 augustus 2013, 10:55:58
Geneesmiddelen zijn lang niet altijd zonder problemen te vervangen door een ander, zoals zorgverzekeraars beweren. Besparingen kunnen leiden tot schade voor de patiënt en hoge kosten met zich meebrengen.

Die waarschuwing geeft Nefarma af in een reactie op het bericht op de voorpagina van het AD van 1 augustus waarin verzekeraars stellen dat er nog tientallen miljoenen te besparen zijn door mensen goedkopere medicijnen te laten gebruiken.

Nefarma onderstreept overigens het streven naar doelmatig voorschrijven. Doelmatig is daarbij de juiste balans tussen kosten en resultaten. Waar goedkope medicijnen voldoen, hebben die de voorkeur. Als echter duurdere medicijnen voor de behandeling van de patiënt gewenst zijn, moet de arts die kunnen blijven voorschrijven.

Volgens de zorgverzekeraars zijn goedkope middelen altijd gelijkwaardig. Nefarma waarschuwt voor deze generalisatie op basis van een onderzoek door het Scientific Institute for Quality of Healthcare.

In veel gevallen kan worden gewisseld en dus worden gekozen voor het goedkoopste middel, maar lang niet altijd. Zelfs geneesmiddelen met eenzelfde werkzame stof zijn niet in alle gevallen probleemloos uitwisselbaar. De samenstelling van de hulpstoffen kan namelijk verschillen. Bij bepaalde middelen en patiëntengroepen – bijvoorbeeld bij de behandeling van epilepsie – hebben die verschillen grote invloed op de gezondheid van de patiënt. “Wanneer het een geneesmiddel betreft met een smalle therapeutische breedte kan een klein verschil belangrijke, soms ernstige gevolgen hebben op zowel klinisch, psychisch als sociaal gebied”, aldus het rapport.

Zorgverleners moeten zich daarom bewust zijn van situaties waarin onderlinge vervanging ernstige gevolgen voor de patiënt kan hebben, zegt Nefarma. “Het mag niet zo zijn dat maatregelen die bedoeld zijn om de doelmatigheid in de zorg te vergroten, leiden tot onbedoelde, schadelijke en ook nog eens dure bijwerkingen”.

http://www.nefarma.nl/nieuwsberichten/website/2013/08/geneesmiddelen-niet-altijd-probleemloos-vervangbaar