Het huidige systeem voor geneeskundige bijstand, de Geneeskundige Combinatie (GNK-c), is in 1998 ingevoerd om een naadloze overgang van kleinschalige naar grootschalige hulpverlening mogelijk te maken. Dit aanvullende systeem voor geneeskundige bijstand sluit niet goed genoeg aan bij de huidige werkwijze in de acute zorg. Ook is er sprake van gewijzigde wettelijke verantwoordelijkheden van partijen in de geneeskundige keten. Daarnaast bereikt de GNK-c het eind van de technische levensduur. Daarom is er de afgelopen anderhalf jaar een nieuw inzetmodel voor grootschalige geneeskundige bijstand (GGB) ontwikkeld. Dit model gaat in de loop van 2015 de GNK-c vervangen. Het model is gebaseerd op drie modelmatige pijlers die uitgewerkt zijn in de notitie ‘Uitgangspunten van de aanbevelingen op hoofdlijnen’.
Deze pijlers (benoemd in het visierapport “Op weg naar een visie op Grootschalige Geneeskundige Bijstand”) zijn:
1. Versterking van de crisisstructuur van de RAV’en met o.a. interne opschaling personeel en middelen
2. Ontwikkel een systeem van burgerparticipatie voor de hulpverlening aan lichtgewonde slachtoffers.
3. Ontwikkel een efficiënte en doelmatige bovenregionale logistieke oplossing (incl. regie op algehele logistiek en vakbekwaamheid) om ten tijde van een grootschalig incident snel te kunnen voorzien in aanvullende medische hulpmiddelen.
AZN heeft in november jl. een aantal besluiten genomen om haar nieuwe rol in de opgeschaalde zorg vorm te gaan geven. Centraal daarin staan haar besluit om de crisisstructuur van de RAV’en in te gaan vullen via een (model) rampenopvangplan voor RAV’en (RavROP) en een opschalingsplan. Dit vormt de basis voor de opgeschaalde inzet van ambulances en ambulancemedewerkers op de ramplocatie. Er kan dan snel hulp verleend worden aan de ernstig gewonde (T1 en T2) slachtoffers. Dit project is nu opgestart. Het opschalingsplan gaat een van de hoekstenen vormen voor het GGB.
Het Nederlandse Rode Kruis heeft de opdracht gekregen een systeem voor de inzet en regulering van burgerparticipatie te ontwikkelen. Daarbij gaat het vooral om het vroegtijdig betrekken van burgers met een vorm van training of scholing op medisch gebied, waarbij aangesloten moet worden op diverse landelijke ontwikkelingen op het gebied van hulpverlening via hulpverleningsapps en Sociale Media. Maar ook het structuur geven aan de vrije instroom van burgers ter plaatse wordt daarbij betrokken. Een eerste visie hierover is gepresenteerd in de stuurgroep GGB en de programmaraad R&N van 13 november. Op grond van de reacties wordt nu gewerkt aan een verdere uitwerking, die begin 2014 wordt gepresenteerd. Een onderdeel van burgerparticipatie in georganiseerd verband kan ingevuld worden door te ontwikkelen noodhulpteams van het NRK. Deze noodhulpteams kunnen bestaan uit BLS+ opgeleide vrijwilligers van NRK en andere EHBO/BHV opgeleide burgers. De werkwijze, inzetsnelheid en verdere inrichting worden nu ook uitgewerkt.
Het IFV (Materieel en Logistiek) zorgt voor zorgvuldige en efficiënte verwerving en beheer van benodigde middelen, inrichting van de operationele logistieke aspecten en additionele vakbekwaamheidsmodules. Waar mogelijke wordt aansluiting gezocht bij andere partijen en ontwikkelingen binnen het veiligheidsdomein, zoals bij Brandweer Nederland.
De uitwerking van het concept en de aansluiting op de trajecten, die hier allemaal mee samenhangen loopt niet in het spoor van de geplande looptijd van de huidige GNK-c. Het nieuwe concept voor de GGB zal in 2014 voor besluitvorming voorgelegd moeten worden aan alle partijen die hierin een rol vervullen. Op basis van de huidige planning is voorzien dat het nieuwe concept voor het einde van 2015 operationeel kan worden. Daarom is ook voorgesteld om de huidige GNK-c nog tot een jaar langer operationeel te houden.
Bron:
http://www.ghor.nl/kr_rgf/default.asp?datoom=5014