Een klein beetje off-topic.
Zien (brand)wonden door straling er anders uit dan gewone (brand) wonden? En hoe verloopt dan het (locale) hertsel?
Er zijn verschillen met brandwonden en gelijkenissen.
Onder de link:
http://mpbundels.mindef.nl/35_serie/35_310/hoofdstuk_6.htm ,wordt hierover uitvoerig geschreven.
Als voorbeeld een indeling naar ernst ( zoals ook bij gewone brandwonden)
Huidlesies treden pas op bij minimaal 20 Gy. De verschijnselen komen overeen met die van verbranding. Analoog aan brandwonden worden huidlesies tengevolge van B- traling ingedeeld in drie graden:
Eerste graad
Deze wordt gekenmerkt door jeuk en een branderig gevoel, waarna een gering, scherp begrensd erytheem optreedt. Daarna ziet men een droge afschilfering die begint in het centrum en zich uitbreidt naar de omtrek, waarna tijdelijk dunne gedepigmenteerde vlekken in de opperhuid ontstaan. Deze vlekken genezen in enkele dagen volledig.
Tweede graad
Eerst treedt een stadium op met hyperpigmentatie waardoor donkere vlekken worden gevormd. Evenals bij tweede graads verbranding treedt zwelling van de huid op. Vaak ziet men op bestraalde huidgedeelten een tijdelijke haaruitval. Dit letsel geneest in enkele dagen tot weken zonder restverschijnselen.
Derde graad
Hierbij zijn de opperhuid en de lederhuid zodanig aangetast dat geen spontane genezing optreedt. Het resultaat gaat gepaard met verdunning van de huid, littekenvorming en blijvende haaruitval.
Het maakt ook wel uit welke soort straling heeft ingewerkt en/of het materiaal zich nog op het lichaam bevind.
Daarnaast is een groot verschil met brandwonden, dat er gelijktijdig door de straling afwijkingen in DNA, celgedrag e.d. kunnen / zullen optreden.