Kwaliteit EHV

Auteur Topic: Kwaliteit EHV  (gelezen 5728 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Pim de Ruijter

  • Gast
Gepost op: 24 oktober 2004, 22:38:08
Beste mensen!

Ik vraag mij het volgende af: is er binnen het Rode Kruis of de EHV een 'controle' op de kwaliteit van de EHBO?
En bijvoorbeeld op het toepassen van niet bevoegde methoden/middelen?

Ik heb soms het gevoel dat ik op diensten EHV'ers tegenkom die zich professioneler voordoen dan dat ze daadwerkelijk zijn. Qua materiaal wat ze bij zich dragen of qua kennis.

Wat zijn de ervaringen van mensen van het RK of van VPK's en GGD?




Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #1 Gepost op: 25 oktober 2004, 01:34:15
Wanneer het Rode Kruis optreedt binnen GHOR-verband (dus SIGMA) en wanneer zij hulp verlenen bij evenementen etc. zal de aanwezige OVD-G of ambulanceteam altijd met een positief-kritische houding bekijken of de hupverleners zich aan hun grenzen houden en of men de beoogde kwaliteit levert. Dat doe ik in mijn eigen praktijk ook als ik tijdens de hulpverlening een EHV-er, SIGMA-lid, verpleegkundige of huisarts bezig zie :)  En als men buiten zijn/haar boekje gaat dan zal ik dat ook zeker die persoon mededelen, maar dat is gelukkig maar weinig nodig bij de vrijwillige hulpverleners.

Binnen de rode kruis afdeling waar ik als vrijwilliger bij betrokken ben wordt de kwaliteit en grenzen van eerste hulp en verpleegkundig en medisch handelen in de gaten gehouden door de verpleegkundigen, die op hun beurt ook de zorg die door de verpleegkundigen gegeven wordt controleren.
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


Kanarie

  • Gast
Reactie #2 Gepost op: 25 oktober 2004, 12:02:02
Binnen onze afdeling wordt er strikt op gelet of iedereen zich aan het OK-boekje houdt.
We mogen niks meer en niks minder.
Anders volgt er een gesprek met de coördinator.
Dit tot grote spijt van de verpleegkundigen onder ons en ik weet ook niet wat ik moet als ik straks arts ben, maar dat duurt nog even dus daar zal ik te zijner tijd wel naar informeren.  ;)


harold

  • Gast
Reactie #3 Gepost op: 25 oktober 2004, 14:47:26
Bij afdeling Den Haag is er een hoofd kwaliteitsbewaking die zorgvuldig op de kwaliteit van de hulpverlening let.
Hij neemt bijvoorbeeld alle formulieren door waarop precies staat aangegeven wat er aan de hand was, en wat er gedaan is. Indien nodig, volgt er een gesprek/evaluatie met de betreffende ehv-er.

En ja, als er mensen rondlopen die buiten hun boekje gaan of allemaal leuke dingen meesjouwen, dan volgt er ook een gesprek.
Dezelfde persoon zorgt ook voor protocollen en toelichtingen op bepaalde zaken, zodat de eerste hulpverleners zoveel mogelijk op 1 lijn zitten.


Pim de Ruijter

  • Gast
Reactie #4 Gepost op: 25 oktober 2004, 15:04:37
Harold, bedankt voor je reactie :).

Ik heb soms het gevoel, zoals ik al in de andere discussie liet vallen, wat helaas verkeerd werd geinterpreteerd, dat mensen buiten hun boekje gaan oftewel zich professioneler voordoen dan dat ze zijn. Dat boekje is het spreekwoordelijke, niet eens zozeer het OK verhaal.
Vandaar ook dat ik een aanvullende en diepgaandere opleiding daar noemde, waarin EHV'ers meer kennis en middelen worden aangeleerd.

Het op één lijn zitten omschrijft dat wel; de ene ehbo'er moet niet meer kunnen/doen dan de andere. De meerwaarde zou gecertificeerd moeten zijn, als een totaal pakket, losse compotenties leid toch weer tot verwarring. Zoiets als EHV'er A en B.
Ligt dit misschien een beetje op een lijn met wat in de andere discussie wordt bepleit?

Groeten, Pim


harold

  • Gast
Reactie #5 Gepost op: 25 oktober 2004, 15:34:34
In Den Haag is er ook een andere stichting actief, (de blauw-gele pakjes, ik ben de naam van het team ff kwijt).
De ehv-ers van dat team doen wel meer. Zo immobiliseren ze bijvoorbeeld mensen op een plank bij sportevenementen op een vast circuit waar ze staan.

Maar dat heeft ook te maken met het verhoogde risico op op die plek waar ze diensten doen.
Je kan wel 10x op een dag een sportevenement stilleggen en wachten op een ambulanceteam die het slachtoffer veilig van de baan afhaalt, maar je kan het ook anders aanpakken en je hulpverleners in die technieken goed opleiden en er zeker van zijn dat ze het veilig kunnen doen...en erop vertrouwen dat het dan niet fout gaat. Ik weet niet of het onder supervisie van een arts gebeurd. Ik neem aan dat dat uitgezocht is.
Ik bedoel...het immobiliseren is iets wat ook een ehv-er goed kan leren doen, als de noodzaak aanwezig is.
Ik heb het ook zo vaak moeten doen in het verleden. Met succes. Zonder kleerscheuren. En nee, ik ben geen ambulanceverpleegkundige.

En in dat team worden ze er ook degelijk in geschoold door het Witte Kruis, de particuliere ambulancedienst in Den Haag.

Maar de reactie van een aantal vrijwilligers van het Haagse Rode Kruis valt niet moeilijk te raden:
Heel veel weerstand, oeverloze kritiek en een haast verbijsterde toekijken vanaf een afstand hoe "fout" de collega's van die stichting het doen.

Ik heb ze nog niet bezig gezien, en kan nog geen mening vormen over hoe ze het doen en of ik erachter kan staan...

Maar zo'n houding van...gelijk afkeuren en bekritiseren omdat ze het anders doen of omdat ze meer doen...naaah dat vind ik niks.


Pim de Ruijter

  • Gast
Reactie #6 Gepost op: 25 oktober 2004, 15:44:25
Hihi, tja, dat is altijd, de concurrentie doet het natuurlijk nooit goed. De EHBO'er zou meer mogelijkheden moeten krijgen, maar dan wel in de vorm van een degelijke opleiding. Is dat iets waar je je in kan vinden?
mailtje btw gehad?


EHBO-er

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,554
  • Ik denk dat ik denk
Reactie #7 Gepost op: 25 oktober 2004, 19:52:56
Het op één lijn zitten omschrijft dat wel; de ene ehbo'er moet niet meer kunnen/doen dan de andere.

Is deze stelling niet erg kort door de bocht ?
Als je hem letterlijk neemt is de slechtste EHV'er maatgevend voor het handelen van alle anderen.

Als je het doortrekt naar artsen, dan is het einde oefening voor specialisten.

Het enige wat je er mee bereikt dat de EH alle waarde verliest.
Dit doet niets af aan het feit dat er grenzen, zowel onder als boven, aan de HV gesteld moeten worden.


Pim de Ruijter

  • Gast
Reactie #8 Gepost op: 25 oktober 2004, 20:21:52
Sorry, slechte formulering, wat ik bedoelde te zeggen is het volgende:

De EHV'ers moeten met zn allen op één lijn zitten wat betreft de handelingen die men wel of niet uitvoert. Wanneer we spreken over georganiseerde hulpverlening is het denk ik van belang dat de organisatie weet wat ze aan een EHV'er hebben. Wanneer een EHV'er handelingen gaat verrichten die ze niet bevoegd zijn (wat uiteraard sowieso niet mag) of handelingen die ze vanuit hun beroep bevoegd zijn, maar niet onder de taak van de EHBO vallen, dan wekt dat bij de organisatie te grote verwachtingen voor volgende evenementen. Dat brengt de dan aanwezige EHV'ers in een lastig parket en kan leiden tot vervelende situaties.
Wat natuurlijk niet wil zeggen dat een vpk/arts niet het beste zou moeten doen voor een slachtoffer, ook wanneer deze als 'EHV'er' aanwezig is. Het is een dubbel verhaal, ik weet het. Binnen het Rode Kruis zijn hier meen ik duidelijke afspraken over gemaakt.

Ik hoop dat ik het nu opgehelderd heb. Zo niet, laat maar horen.


joost

  • Gast
Reactie #9 Gepost op: 25 oktober 2004, 21:10:46
Je zegt dus eigenlijk dat als je beroepsmatig pleeg bent en je doet in je vrijetijd EHBO draaien dat je dan niet je verpleegkundige handelingen mag doen die je op je werk wel mag doen ? Tja daar zijn de meningen over verdeeld. Ik weet niet presies wat daar de regelgeving / wetgeving over is.

Dat EHBOers niet verder gaan dan O.K. boekje en de eventuele AED aantekening lijkt me wel logiesch en duiderlijk.

Groeten Joost