Spoedeisende hulpartsen niet geraadpleegd voor RVZ-rapport De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) is niet geraadpleegd bij het opstellen van het RVZ-rapport 'Medisch-Specialistische Zorg in 20/20' waarin onder meer wordt voorgesteld het aantal SEH’s in Nederland te halveren.
“Het is jammer dat onze mening niet is gevraagd”, zegt voorzitter Menno Gaakeer van de NVSHA. “Wij denken dat er een goed en haalbaar alternatief is. Het sluiten van SEH’s lijkt nu voornamelijk uit overwegingen van doelmatigheid te gebeuren. In hoeverre hiermee de kwaliteit wordt verbeterd, is maar de vraag. Kwaliteit is immers niet alleen afhankelijk van volumenormen, maar zeker ook van procesfactoren. Hoe richt een ziekenhuis het acute proces in? Kwaliteit vraagt in eerste instantie om kwaliteitsbeleid.”
Crowding
Als het aantal SEH’s verminderd wordt, zullen patiënten er toch nog altijd voor kiezen om naar de grote SEH’s te gaan, zegt Gaakeer. “Veel patiënten hebben dat er gewoon voor over. Ze reizen desnoods 10 kilometer verder, omdat ze weten dat ze dan in een ‘echte’ SEH komen. Dus gaan er heel veel mensen naar toe, met als gevolg crowding, oftewel grote drukte. Mensen moeten dan langer wachten. Het is de vraag of de patiënttevredenheid en de kwaliteit van zorg daarbij gebaat is.”
Volgens Gaakeer is het een alternatief om de huidige SEH’s en huisartsenposten te integreren. “Dat kan door middel van financiële ontschotting. Bovendien moet men het domeindenken loslaten. Zodat voor de patiënt achter één voordeur zorg op maat beschikbaar is, inclusief afspraken met thuiszorg, tandartsen en de GGZ. Voor specifieke vormen van acute zorg, waarbij aantoonbaar kwaliteitswinst behaald kan worden met concentratie, zullen regionale afspraken gemaakt moeten worden, zoals overigens in de traumatologie al gebeurt.”
Kwaliteitscriteria
Gaakeer benadrukt dat de NVSHA niet per definitie tegen het sluiten van SEH’s is. “Maar de huidige argumentatie is onvoldoende gebaseerd op kwaliteitscriteria. Deze moeten immers nog worden ontwikkeld”.
Ondanks de nodige kanttekeningen heeft de NVSHA over het algemeen wel waardering voor het RVZ-rapport. Gaakeer: “We herkennen ons in de grote lijnen van het rapport, de beslissingen die genomen moeten worden in verband met de vergrijzing en de betaalbaarheid. Maar voor de radicale maatregelen zijn er gewoon nog te veel witte vlekken.”
http://www.mednet.nl/nieuws/id5593-spoedeisende-hulpartsen-niet-geraadpleegd-voor-rvz-rapport.html