OM eist vijf maanden tegen twitterende 'gangsta'http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@160983/eist-vijf-maanden/30 mei 2013 - Arrondissementsparket Den Haag
De officier van justitie in Den Haag heeft woensdag 29 mei een gevangenisstraf van vijf maanden en een ontneming van € 1350,- geëist in een zaak tegen een 21-jarige Delftenaar. De jongeman wordt verdacht van handel in cocaïne. De zaak kwam aan het rollen doordat de Delftenaar op 16 januari van dit jaar foto's van een bovenlichaam met twee vuurwapens op twitter plaatste, naar eigen zeggen omdat hij aan zijn ‘imago' werkte.
Het twitterbericht van de verdachte werd niet alleen bekeken door zijn vrienden maar ook door de wijkagent. Dit resulteerde in twee huiszoekingen waarbij geen vuurwapens werden aangetroffen maar wel 31 gram cocaïne, versnijdingsmiddelen en vetvrije papiertjes om drugs in te verpakken.
De verdachte twittert regelmatig waarbij hij onder meer een keer meldde dat hij als hoofdverdachte betrokken is geweest bij een overval. Hij plaatst onder andere foto's van zichzelf met bivakmuts en wapens. Volgens de verdachte zijn de wapens ‘nep' en doet hij dat voor zijn ‘imago'.
De officier van justitie verwijt de jongeman onder meer dat hij bewust lijkt te kiezen voor een zogeheten ‘gangsta life', terwijl hij onlangs - op 12 oktober 2012 - de gevangenis heeft verlaten wegens een eerdere veroordeling voor een overval.
In dergelijke gevallen - wanneer verdachten er vermoedelijk een criminele levensstijl op nahouden - kan een ontnemingsvordering worden opgelegd voor onverklaarbaar vermogen. Op basis van verklaringen van de verdachte, is berekend dat hij voor de 31 gram cocaïne circa € 1350,- betaalde, terwijl hij nauwelijks legale inkomsten heeft. Daarom vordert de officier dit bedrag van de verdachte.
Het OM streeft altijd naar het afpakken van crimineel verkregen geld, ongeacht of het nu om grote of kleine bedragen gaat. Daarom zet de officier ook in deze zaak in op ontneming van het onverklaarbare vermogen.
Misdaad mag niet lonen. Criminelen plegen hun daden vrijwel altijd om er financieel beter van te worden. De politie, het OM en de Bijzondere Opsporingsdiensten slaan daarom de handen ineen om misdadigers te raken op een plek die hen het meest pijn doet; in hun portemonnee. Daarbij ontlenen de criminelen vaak status aan het feit dat zij bijvoorbeeld in dure auto's rijden en dure kleding hebben. Door dit af te pakken, neem je ook hun status af.
Over veertien dagen is de uitspraak.