Leuk, maar nu even terug naar de realiteit. Moet je dit in Nederland willen overdragen aan de ambulancezorg? Hoevaak komt zoiets voor? Moet je dan alle ambulancechauffeur's en verpleegkundigen opleiden? De taken die ik hier zie zijn neergelegd bij de ME'er die met 'Rode kruis' herkenbaar is en de ambulance op achtergrond heeft of defensie.
Iets met kosten tegenover risico en opleiden
Hoezo terug naar de realiteit, dit is geen fictie maar de realiteit in heel veel andere landen. Landen die zich beschouwen als rijke, hoogontwikkelde beschavingen waar het niet acceptabel is mensen dood te laat gaan omdat het een paar cent kost.
Ik woon en werk niet meer in Nederland, als burgers beseffen dat ze in Nederland sommige ongevallen (bijv. het Britse achtbaanongeval) niet overleven omdat de ambulancedienst geen zorg kan verlenen vanwege het risico of ze weten dat ze weingi kans op overleven hebben bij een spree-shooting of terreuraanslag en daar vrede mee hebben is het prima.
Het is niet prima als men propaganda de wereld in helpt en burgers in de waan laat dat Nederland of Belgie deze zaken op orde hebben. De landen hebben het op papier prima voor elkaar en een Nationaal Terreurcoordinator, de hulpdiensten zijn er niet klaar voor.
Nederlandse ambulancemensen zijn prima in staat om veel meer te kunnen doen als ze maar de training en middelen krijgen. Ik vind het pure armoede dat ambulancemensen geen beschikking hebben over kogelwerend vest. In mijn ogen schort er wel meer aan, vraag ambulancemensen eens hoe het zit met NBCR-training.
Ik ken geen land waar men Rode Kruis inzet voor dit soort gespecialiseerde taken, Nederland gebruikt het Rode Kruis om in te kunnen zetten bij grote rampen of ongevallen maar dat is iets anders dan inzet samen met politie of brandweer.
Geen land ter wereld gaat al haar ambulancepersoneel trainen voor HART-team of special operations, omdat bij de brandweer of politie ook niet iedere medewerker geschikt is om lid te worden van een arrestatieteam of gaspakteam. De ambulancemensen die participeren in dergelijke zware teams ondergaan eerst een lichamelijke/geestelijke keuring en leggen een conditietest af. Daarna volgen ze brandweeropleidingen of opleidingen van de politie.
De belangrijkste reden is dat je in praktijk geen brandweerman of politieman ATLS-zorg kan aanleren, een paramedic met minimaal 5 jaar ervaring kan je wel naar een brandweeropleiding sturen om het lesprogramma voor gevaarlijke stoffen te doorlopen. Bij ons is zowel de politie als de anti-terreureenheid in staat om binnen 2 jaar van goedgekeurde paramedics waardevolle teamleden te maken.