Verklaring Opstelten nav berichtgeving politietoezichthouders
Nieuwsbericht | 22-04-2011
Naar aanleiding van berichten in de media laat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie weten dat er geen politietoezichthouders komen.
Dat plan is van tafel. De minister neemt dan ook afstand van de circulaire die in maart is verschenen. Het moet duidelijk zijn dat er geen nieuwe categorie agenten wordt gecreëerd. De taakstelling van € 30 miljoen uit het regeerakkoord blijft staan. Maar die taakstelling gaat niet ten koste van de operationele sterkte van de politie. Er zijn en blijven 49.500 agenten. De minister stuurt hierover dinsdag een brief naar de Tweede Kamer.
Het bericht hierboven is één van de meerdere berichten van minister Opstelten waarin hij spreekt over 49.500 agenten. Op dit punt wil ik toch het ongelijk van de minister aantonen. En om dat te doen pak ik graag een brief uit november 2009 aan de Tweede Kamer erbij. Daarin staan de sterktecijfers zoals ze daadwerkelijk zijn op basis van het aantal FTE.
De cijfers hieronder zijn de daadwerkelijke sterktecijfers in 2008 en 2009. Sindsdien is de operationele sterkte toegenomen naar 49.500, maar het aantal agenten is voor zover ik kan achterhalen ongeveer gelijk gebleven. Zoals te zien is in de sterktecijfers hieronder, heeft de politie maar
25.594 FTE in de basispolitiezorg werken, bijna de helft van het aantal agenten waar de minister over spreekt dus. En dit is inclusief de wijkagenten.
Als we spreken over de 10.000 omscholingen naar politietoezichthouders zou het dus gaan om 2/5e van het totaal aantal BPZ'ers, het aantal mensen op straat dus. De overige 15.000 mensen worden vanaf dan volledig verantwoordelijk voor de noodhulp, 24/7, in geheel Nederland. En dan laat ik evenementen, ME inzet en verkeerscontroles nog even achterwege. Waarom zouden politieagenten toch meer zondagen moeten werken? Trek je eigen conclusie, dit zijn de feiten.
25.000 agenten, 16.000.000 inwoners... 0.15 procent van de bevolking is dus agent.