Bosbrand Kalmthoutse Heide breidt uit, 250 hectare verwoestLaatst gewijzigd: woensdag 25 mei 2011 - 19:34
PUTTE - Bij de bos- en heidebrand in natuurgebied Kalmthoutse Heide bij Putte is 200 tot 250 hectare natuur zijn verwoest. De brand woedt sinds twaalf uur net over de grens en staat op het punt om naar Nederland uit te breiden. De brand kreeg om halfacht de status GRIP 3.
De brand ontstond rond twaalf uur net over de grens ter hoogte van het landgoed de Putse Moer tussen het Belgische Kalmthout en Essen. Het landgoed is eigendom van Belgische familie Van Thillo, aandeelhouder van de Persgroep waarin AD en Trouw zitten. De brand breidt zich volgens de brandweer van Kalmthout nog steeds richting het Noorden uit.
De rook is tot ver in Zuidwest-Brabant te zien.In de avond is de brand door de Nederlandse brandweer opgeschaald naar GRIP 3. De brandweer wil een deel van de heide gecontroleerd laten afbranden tot het vuur een plek bereikt die makkelijker te bereiken is. De brandweer hoopt de heidebrand in de avond onder controle te krijgen, zo meldt een.be. De provinciale rampenfase is in België afgekondigd. De gouverneur coördineert mee de hulpacties.
EvacuatieVolgens de brandweer leek de brand zich te beperken tot vijftig hectare. In het begin van de avond meldde de gemeente dat 250 hectare zou branden. Dat is een oppervlakte van 375 voetbalvelden. Het zou vooral om heide gaan en niet om bosgebied.
De bewoners van drie woningen in het heidegebied werden uit voorzorg geëvacueerd. Zij werden opgevangen in dienstencentrum De Groten Uitleg. Voor de woningen om het heidegebied is geen gevaar.
Over de grensVolgens de Gazet van Antwerpen ontstond er rond twee uur een tweede brandfront van vijfhonderd meter breed, net over de Nederlandse grens. Het vuur breidt zich uit in noordoostelijke richting en nadert langzaam de Nederlandse grens, richting Woensdrecht. In Tilburg is een regionaal operationeel team opgezet. In woensdrecht is een beleidsteam opgezet. Op luchtbeelden is de omvang van de brand te zien.
Rook- en stankoverlast in West-BrabantVolgens de politiewoordvoerder is rook- en stankoverlast gemeld vanuit de regio Wouw, Wouwse Plantage, Roosendaal en de omgeving. De overlast zal aanhouden, maar vormt geen gevaar voor mensen.
'Ik kon geen kant op'Een vrouw, geboren in Kalmthout, liep op de heide. "Ik was al een uur aan het wandelen en zag ineens een rookkolom. Alsof een boer de resten van zijn akker aan het verbranden was geweest." De vrouw belde de brandweer, omdat ze niet wist of de uitkijktoren de brand al opgemerkt had. De brand ontwikkelde zich vlug waardoor ze ingesloten dreigde te worden. Toen kwam er iemand van natuurbeheer in zijn auto. Die nam haar mee. "Het was zo donker van de rook."
Het vuur sprong van de ene naar de andere kant van de weg. "Dan krijg je er wel de schrik in. Ik kan het navertellen, maar maak het niet graag mee." De vrouw beschreef het als een nare droom, maar ‘het leuke van een nachtmerrie is dat je het kunt navertellen. Eind goed al goed.’ Volgens de boswachter die de vrouw meenam zal de natuur zich vlot herstellen, maar lopen de bomen de meeste schade op.
Op de heide liep een schaapsherder rond, maar die heeft zich met zijn dieren in veiligheid kunnen brengen.
BrandweerOnder de ruim twintig ingezette brandweerkorpsen zijn ook de korpsen uit Bergen op Zoom, Roosendaal, Woensdrecht, Ossendrecht en Huijbergen. Rondom de plaats Kalmthout zijn de ploegen uit onder andere Essen, Kapellen en Brecht actief. Er worden tientallen bosbrandweerwagens ingezet. "Vanuit omliggende gemeentes wordt massaal aangevoerd en de federale politie zet een blushelikopter in", aldus burgemeester Jakobs.
Het gebied is moeilijk begaanbaar voor de brandweerwagens en daarom worden 4x4-brandweervoertuigen ingezet. Uit Turnhout is een bosbrandbestrijdingsploeg opgeroepen om te ondersteunen. In totaal zouden tweehonderd brandweerlieden bezig zijn met het blussen. Om vijf uur is begonnen met het aflossen van de manschappen en het materiaal. Dit gebeurt op de markt van Kalmthout. Twee brandweermannen hebben lichte kneuzingen, een tankauto uit Brasschaat raakte beschadigd.
Journalisten en fotografen worden op afstand gehouden.
Rampenplan afgekondigdHet vuur werd opgemerkt door een groep schoolkinderen, zo zei burgemeester Lucas Jacobs van Kalmthout tegen de Vlaamse krant De Standaard. De burgemeester heeft het gemeentelijke rampenplan afgekondigd.
De Putsesteenweg, de weg die Stabroek met Wuustwezel verbindt, is in beide richtingen afgesloten vanwege de brand. In het Natuur Educatie Centrum (NEC) is een crisiscentrum ingericht.
1996
In 1996 was er al een grote brand op de Kalmthoutse Heide. Toen brandde er 700 hectare af. Er raakte toen een aantal brandweermensen gewond. Zij raakten ingesloten door het vuur en moesten door de vlammen heen vluchten. Volgens burgemeester Jacobs is de brandweer bij de brand van woensdag beter gepositioneerd rondom de brand.
Strabrechtse HeideDe brand op de Kalmthoutse Heide is de tweede grote bosbrand in een jaar tijd, die Brabant bezig houdt. Op 2 juli 2010 woedde een brand op de Strabrechtse Heide. Het blussen duurde tot de maandag erop en 200 hectare natuur ging verloren waaronder zeldzame diersoorten. Bij die brand werd defensiepersoneel ingezet. Later stelde de Tweede Kamer vragen over de natuurramp. Ook heeft de Inspectie van Openbare Orde en Veiligheid de brand onderzocht. Uit het onderzoek bleek dat er veel fouten gemaakt zijn bij de brandbestrijding. Volgens het rapport is de provincie ook niet goed voorbereid op natuurbranden.
De gemeente Kalmthout houdt de bewoners van het gebied op de hoogte via de officiële website en een speciale
http://www.omroepbrabant.nl/?news/1557471163/Bosbrand%20Kalmthoutse%20Heide%20breidt%20uit,%20250%20hectare%20verwoest.aspx