Nieuwe KNRM reddingboot doorstaat kapseisproef
Gorinchem, 30 oktober 2013
De nieuwste reddingboot type NH 1816 van de KNRM heeft bij Damen Shipyards Group in Gorinchem één van de belangrijkste proeven doorstaan, voordat de boot kan worden toevertrouwd aan haar bemanning.
De kapseisproef moest aantonen dat deze jongste generatie reddingboot daadwerkelijk over zelfrichtende capaciteiten beschikt. In twee verschillende testen richtte de reddingboot zichzelf na kapseizen in een paar seconden weer in normale positie. Een levensreddende eigenschap in extreme omstandigheden.
Reddingboten van de KNRM, die onder alle weersomstandigheden inzetbaar moeten zijn, worden ontworpen naar de strengste eisen. Zeewaardigheid en stabiliteit zijn voor de veiligheid het belangrijkst. Voor de bemanning tellen echter ook het comfort en het bedieningsgemak. Deze 19 meter lange reddingboot NH 1816 combineert alle technische, ergonomische en operationele wensen van de KNRM in een opmerkelijk nieuw ontwerp.
Kapseizen en doorvarenDe zelfrichtende capaciteit van de reddingboot ontstaat door het lage zwaartepunt van het schip en de luchtbel in het stuurhuis, die bij kapseizen zorgen voor het snel richten als een duikelaar. De motoren en de apparatuur aan boord zijn zo uitgevoerd, dat ze na kapseizen gewoon blijven functioneren.
De KNRM heeft in haar bijna 200-jarig bestaan 69 redders door verdrinking verloren. In de meeste gevallen door het kapseizen van roeireddingboten in de 100 jaar. Met de komst van gemotoriseerde, zelfrichtende reddingboten werd de veiligheid weliswaar vergroot, maar ook de grenzen van inzetbaarheid verlegd. Waar roeiers moesten opgeven, kunnen de redders tegenwoordig alle weersomstandigheden aan. Daarmee zijn de risico’s ook groter geworden.
Sinds 1990 zijn zeker twaalf keer reddingboten gekapseisd. Twee daarvan, van Terschelling en Ameland, behoren tot de grootste categorie reddingboten en sloegen om onder extreem slechte weersomstandigheden. Dankzij de unieke eigenschappen konden de reddingboten doorvaren en de vrijwillige bemanning veilig thuisbrengen.
De aanzet voor een compleet nieuw type reddingboot werd door de KNRM gegeven in 2008. Dankzij een donatie van de Stichting Goede Doelen Nh1816 van schadeverzekeringsmaatschappij Nh1816 Verzekeringen aan de KNRM kon de ontwerpfase worden gestart in samenwerking met scheepsbouwer Damen, de faculteit Maritieme Techniek van de TU Delft en De Vries Lentsch Naval Architects.
InzetNa de bouw zal de KNRM de NH 1816 inzetten vanuit IJmuiden met een vaste schipper en een gelegenheidsbemanning. Langs de gehele kust zullen redders proefvaren en kennis maken met het schip. In de toekomst is de reddingboot bedoeld ter vervanging van de huidige Arie Visser-klasse. Deze tien reddingboten van 19 meter lengte zijn gebouwd vanaf 1999 en voldoen nog uitstekend. Om mee te kunnen gaan in de nieuwste, wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van reddingswerk, maken zij de komende twintig jaar plaats voor deze nieuwe generatie reddingboot.
www.knrm.nl