Voor mijn gevoel wordt regel S26 héél erg tegen gesproken door R14 en S30, maar ik heb eerlijk gezegd geen idee wat je anders zou moeten doen
Oleum, vanaf wikipedia:
Oleum, ook wel rokend zwavelzuur genoemd, is een oplossing van zwaveltrioxide (SO3) in geconcentreerd H2SO4 (zwavelzuur).
De maximale concentratie aan SO3 bedraagt 65%. Bij 45% bevat de stof voornamelijk pyrozwavelzuur. De oplossing is sterk oxiderend en geeft dampen af met een sterk prikkelende (stekende) geur. In aanraking met metalen wordt er waterstofgas gevormd, en het metaal wordt aangetast. De damp is ongeveer drie keer zwaarder dan lucht en verspreidt zich daardoor over de grond.
Deze oplossing vindt toepassing als katalysator in het productieproces van sommige bedrijven. In de productie van Kevlar/Twaron wordt oleum gebruikt als oplosmiddel, omdat oleum het enige is waar het polymeer in oplost.
CAS-nr [8014-95-7]
R/S-zinnen:
R14: Reageert heftig met water
R35: Veroorzaakt ernstige brandwonden (corrosief)
R37: Irriterend
S26: Bij aanraking met de ogen onmiddellijk met overvloedig water spoelen en deskundig medisch advies inwinnen
S30: Nooit water op deze stof gieten
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Oleum
Regent het nu niet in Emmen, met een wolk oleum? Gaat dat dan niet heftig reageren?
De regels die je hierboven ziet staan zijn vooral gericht op het rechtstreeks aanbrengen van water op de stof.
Nou is de stof zelf een oplossing, dus in de vloeistoffase.
Alleen door de hoge concentratie komen er dus indien er een open ruimte is dampen vanaf, dus in de gasfase.
Nou wil het geval dat wanneer je water toevoegt aan de stof zelf (dus de zwavelzuuroplossing) dat je deze oplossing min of meer gaat verdunnen.
(vergelijkbaar met extra water toevoegen aan ranja)
Alleen heeft dit geconcentreerde zwavelzuur de eigenschap dat hierbij relatief veel warmte vrijkomt (bij het proces van verdunnen)
Deze warmte kan ervoor zorgen dat het water dat je erbij doet in een fractie van een seconde boven zijn kookpunt komt waardoor het heel snel verdampt.
Door deze snelle verdamping van het water krijg je een spetterend effect (druppels vloeibaar water worden zo snel gas dat het min of meer lijkt te ontploffen)
Dit spetterende effect zorgt ervoor dat er ook geconcentreerde, bijtende zwavelzuur in de omgeving rond zal vliegen.
Dit effect zul je dan ook niet te zien krijgen bij een paar druppels oleum waar je een scheut water overheen gooit, de warmte wordt dan direct opgenomen in de grote hoeveelheid water
en dit zal niet zo'n temperatuursverandering geven dat het water ineens zal verdampen.
Doe je dit echter met een gevormde plas oleum en een paar druppels water dan heb je absoluut bovenstaande gevolgen.
In het geval van een paar druppels oleum in je oog (veel meer krijg je daar echt niet in) heeft het overvloedige water juist het effect dat de schadelijke zwavelzuur zo snel mogelijk verdunt wordt en hierdoor
minder schade aan kan richten. (Hierbij is de hoeveelheid water dus vele malen hoger dan de hoeveelheid geconcentreerd zwavelzuur)
De druppels regen die in een plas oleum zouden vallen kunnen inderdaad wél het hierboven beschreven effect hebben (snel verdampen van het water en opspatten van zwavelzuur)
Echter zal dit op de plaats van het incident beperkt blijven, en het is absoluut niet zo dat er door deze ingevallen druppels opeens een giftige stof ontstaat, het is puur het verdampen van het water door de grote hoeveelheid warmte die ontstaat bij het oplossen en het daarmee gepaard gaande spateffect.