Ik kwam laatst dit tegen https://twitter.com/#!/PolKenWijkAgSPA/status/96237732526948352
Alleen vraag ik me af in hoeverre dit toegestaan is
Ik had hem nog niet gezien, maar als ik als persfotograaf een politiebus in fotografeer zijn ze waarschijnlijk niet blij. Ook niet als ik zeg dat de jongen geblurd wordt.
Maar in Kennemerland is het al eerder fout gegaan. Er werd in het begin vrolijk gefotografeerd op incidenten waar geen persalarm voor was gegeven. En die foto's kwamen op lokale mediasites terecht. De twitteragenten waren er nog trots op ook. Wij niet, want het ging om zaken waar wij geen toegang toe hebben. Nu mogen ze nog maar 1 algemene foto van een incident publiceren.
Ook is het al gebeurd dat een twitteragent een foto van een ongeval openbaarde 7 minuten na de alarmering van de ambulance. Heeft hij op dat moment niets anders te doen?
Meer transparantie over het politiewerk kan geen kwaad. Twitter is daar een goed middel voor. Alleen zijn er nog steeds meer inwoners zonder als met twitter.
Twitter laat zien dat agenten meer doen als wat er in de media staat. Dat is overigens deels gekomen door het wegvallen van de meeluister-mogelijkheid.
Het gevaar zit hem wel in het soort berichten. Stel, een jaar geleden komt een wijkagent uit een woning kwam en ik had gevraagd wat hij daar deed. Dan had ik te horen gekregen dat me dat niets aan gaat. Nu wordt er rustig gemeld dat de wijkagent "
vanmiddag een gesprek heeft gehad met ouders i.v.m. problemen met de dochter". Iedereen die de agent uit de woning heeft zien komen weet nu meteen wat er bij hun buren aan de hand is.
Het grote voordeel van twitteragenten is de dat communicatie laagdrempelig wordt, het de contacten in de buurt kan verbeteren en dat we zien dat ze eigenlijk maar de helft van hun werktijd in de buurt zitten. Naast wijkagent besteden ze ook veel tijd aan andere taken en opleidingen. Aan de ene kant goed om ze multi-inzetbaar te houden, aan de andere kant heeft de buurt eigenlijk maar een halve wijkagent.
Ook lees je soms wat leuks. Zoals die wijkagent die meldde 60 jaar te zijn geworden en nog steed vol in de running is. Die heb ik dan ook via twitter gefeliciteerd.
Concluderend: Twitter en politie kunnen best samen. Maar men had vooraf eerst goed moeten nadenken hoe er mee om te gaan. Nu is het vallen en opstaan.