Erik Mouthaan
De lampen van Elf SeptemberGeplaatst op 11 september 2012 om 04:44
Ik had gewoon uit het raam kunnen kijken, maar het is CNN dat me er op wijst; de lichtbundels zijn er weer. Het ‘tribute in light’ bestaat uit 68 lampen die samen twee lichtbundels de hemel in doen rijzen. En aan de vooravond van de grote herdenking zijn de lampen aan.
En dus stap ik het huis uit, metrolijn 2 in naar Clark Street, haal een kop thee bij het avondwinkeltje en loop naar de promenade in de wijk Brooklyn Heights die het mooiste uitzicht biedt op Lower Manhattan. Oog in oog met dit ontroerende fenomeen.
Verhalen
Toen ik net in New York kwam wonen, was het een ‘jubileumjaar’, vijf jaar na de aanslagen waarbij 2972 mensen omkwamen. En vorig jaar stonden we bij RTL groot stil bij ‘tien jaar later’. In de tussenliggende jaren heb ik veel verhalen gemaakt over Elf September: een interview met de vrouw die als laatste uit het puin werd gered, een kijkje in de hangar waar het verwrongen staal van de Twin Towers werd opgeslagen, gesprekken met bezoekers van een moskee die zich als terroristen behandeld voelen door de politie.
Dus dit jaar besloot ik in overleg met de chef van de buitenlandredactie om maar eens niet groot uit te pakken met verslaggeving van de herdenking. We zouden de herdenking even laten zien in onze uitzendingen maar daar blijft het dan wel bij. Elf september is dit jaar gewoon de dag voordat Nederland naar de stembus gaat.
Mijn stad
Maar zittend op een bankje met uitzicht op die lichtbundels besef ik dat dit eerbetoon voor mij inmiddels meer is dan een evenement om journalistieke afwegingen over te maken. Ik ben een New Yorker. Dit werd mijn stad aangedaan. Daar moet je bij stilstaan.
Net als veel New Yorkers ben ik blij om te zien dat niet ver van de lichtbundels een nieuwe toren verrijst, One World Trade Center is nu al de hoogste toren op het westelijk halfrond.
Ingeborg
Mijn thee drinkend en foto's van het uitzicht tweetend moet ik denken aan Ingeborg Lariby, het Nederlandse slachtoffer van de aanslagen. Ze was 42, had al veel van de wereld gezien en verhuurde in 2001 kantoorruimte op de 93ste verdieping van de zuidtoren van het WTC.
Volgens haar vrienden was ze een echte New Yorker: hard werkend, genietend van het leven, aan het daten met interessante mannen met accenten van over de hele wereld. Ingeborgs naam staat nu tussen al die andere op het monument.
Uit
En dan, opeens, om vijf voor half tien, gaan de lichten uit. Een gat in de hemel blijft over. Vanavond was de test. En – de lampen deden het allemaal. Op 11 september zelf blijven ze de hele avond en nacht aan.
http://blogs.rtlnieuws.nl/erik-mouthaan/698-de-lampen-van-elf-september.html