0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.
Is nou na 14 jaar de hele "discussie" einde verhaal?
Zo kan het bekeken worden. Er zijn natuurlijk ook mensen die nou gaan speculeren wat er in die "laatste documenten" staat wat de rest niet weet, waarop de discussie eigenlijk nooit zal stoppen.Mochten deze laatste documenten naar buiten gebracht worden, dan zijn er ook weer mensen die gaan twijfelen aan de correctheid van de documenten. Deze discussie zal nog lang blijven bestaan, wellicht niet hier op hulpverleningsforum, maar genoeg mensen die er nog elke dag hard over nadenken.
Weduwen brandweermannen vuurwerkramp dagen staatDe weduwen van brandweermannen die zijn omgekomen bij de vuurwerkramp in Enschede slepen de staat voor de rechter. Ze willen weten wat er in een geheim rapport staat met daarin vermoedelijk hevige kritiek op het politieonderzoek naar de oorzaak van de ramp. De precieze toedracht van de vuurwerkramp is nooit duidelijk geworden.
Mededirecteur S.E. Fireworks hield nooit rekening met celstraf "Ik heb daar nooit rekening mee gehouden. Ik vind het ook onterecht." Hij ziet om in wrok en teleurstelling.
"Het is misdadig wat hier is gebeurd." Ex-rechercheur Paalman reageert op een intern politierapport over de vuurwerkramp in Enschede dat vanochtend openbaar is gemaakt. Hij wil dat de Tweede Kamer zich over de zaak buigt.http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=248268
Laatste update: 12-07-2016 | 07:13Apeldoorn / Enschede - 'Weinig onderzoeken hebben meer impact gehad op slachtoffers, getuigen en eigenlijk de hele samenleving, dan het onderzoek naar de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede', aldus Stoffel Heijsman, politiechef Oost-Nederland. 'Het onderzoek was complex en omvangrijk en omvatte veel facetten. Het is dan ook vanzelfsprekend dat het optreden van de politie grote aandacht krijgt van nabestaanden, betrokkenen, het publiek, de politiek en de media. Het onderzoek heeft van de politie enorme inzet gevraagd en was gericht op waarheidsvinding, zodat slachtoffers en nabestaanden duidelijkheid zouden krijgen over wat heeft geleid tot deze ramp. Het onderzoek heeft overigens ook enorme impact gehad op de rechercheurs en hun inzet en passie staan buiten twijfel.Politie-embleemJammer genoeg hebben alle inspanningen niet geleid tot een glashelder beeld van de oorzaak. Hierdoor zijn vragen volgens sommigen vijftien jaar na dato niet afdoende beantwoord. Dit lijkt mij de reden dat er door sommigen gevraagd is om openbaarmaking van een onderzoek door het bureau Interne Zaken van het voormalige politiekorps Gelderland-Midden (uit 2004).Door dit bureau is op verzoek van de burgemeester van Enschede onderzoek gedaan naar een aantal aspecten in het onderzoek van de vuurwerkramp. Naar aanleiding van die eerdere rapportage is de rijksrecherche een onderzoek gestart.Uit deze rapportage kwam onder meer naar voren dat er op een niet-professionele wijze met een sporendrager (een rode sportbroek) is omgegaan. In het rapport wordt omschreven dat de broek mogelijk gecontamineerd was en dat deze uitgesloten zou zijn als bewijsmiddel als dit bekend zou zijn geweest ten tijde van de rechtszaak. De rijksrecherche concludeerde anders en dit werd later ook nog eens bevestigd door de nationale ombudsman.Deze conclusies liggen in lijn met een rapport van het Nederlands Forensisch Instituut. Daarin is een oordeel gegeven over de omgang met het bewijsstuk (de rode broek) en de gevolgen daarvan in de bewijsvoering. Op grond daarvan heeft de rechter de broek als bewijsstuk meegenomen in zijn oordeelsvorming. Het Gerechtshof heeft gesteld, dat "zelfs als er met de broek grappen zijn uitgehaald, de sporen op de broek daardoor toch niet zijn veroorzaakt".Overigens sluiten de verklaringen die door betrokkenen bij dat incident zijn afgelegd niet op elkaar aan, waardoor een gebrekkig beeld ontstaat van wat er zich heeft voorgedaan.Deze rapportage is een interne rapportage en om die reden niet openbaar gemaakt. Begin mei sprak de rechter uit dat dit rapport uiterlijk 19 juli openbaar gemaakt moet worden en aan dat besluit geven we natuurlijk gehoor."Stoffel Heijsman, politiechef Oost-Nederland