Het is opmerkelijk hoeveel meningen er geuit worden m.b.t. het gebruik van reddingvesten, voor alle duidelijkheid, absolute veiligheid bestaat niet evenals vergelijkbare omstandigheden.
Het uitgangspunt in het ontwerp en gebruik van kleding in combinatie met een reddingvest is slechts comptabiliteit (werkt het vest in combinatie met het pak op grond van de gestelde uitgangspunten?).
Dit is slechts een insteek welke over het algemeen wordt bepaald door de geldende regelgeving, SOLAS etc.
Elke andere benadering is niet omschreven en slechts ingegeven door zaken als ervaring en haalbaarheid en last but not least het ontwerp van het toe te passen pak.
Hierin onderscheiden we twee mogelijkheden, het niet waterdichte pak en de logische tegenhanger het wel waterdichte pak.
De een ondescheidt zich in kwaliteiten waar de ander niet aan voldoet, een andere discussie.
Wel belangrijk zijn de gebruikseigenschappen van beiden welke tevens beduidend anders zijn en ook hievoor geldt, een andere discussie.
Wat overblijft is slechts de afweging welk resultaat verkrijg je met het gebruik van een pak in realatie tot het toegepaste reddingvest en de geldende omgevingsfacoren, en dan gan we er voor de vorm maar even van uit dat de gebruiker zich houdt aan de handleiding!
En zo ja welke, die van het pak of die van het reddingvest want beiden zijn veelal van verschillende producenten.
Een snelle maar geen absolute conclusie zou dan zijn, kies het pak en het vest van dezelfde producent.
Uit zuiver juridisch oogpunt is deze conclusie de juiste maar vanuit veiligheidsoogpunt staat nog steeds niet vast dat het hier om de (beste) oplossing gaat.
Concluderend, de huidige regelgeving biedt geen sluitende oplossing voor het gebruik van een reddingvest in combinatie met een pak anders dan de eis dat deze compatible moeten zijn!
SOLAS kent een prototype test procedure voor een reddingvest en voor een zogeheten 'Immersion Suit, niet voor de combinatie!'