Ik denk dan ook dat het slim zou zijn van alle 4 de ploegen die er zijn te inventariseren wie er overdag makkelijk weg kunnen en hiervan een 'dagploeg' te alarmeren. allemaal een extra code in de pieper en het probleem voor spoedeisende inzetten overdag is alweer een stuk kleiner.
Lijkt me weinig zin hebben als het om alarmeringen voor spoedeisende zaken gaat. Hetgeen wat jij wilt doen zijn de mensen die toch wel komen (omdat ze overdag beschikbaar zijn) in een apart groepje zetten. Ik zie daar de meerwaarde niet van in. Het resultaat is namelijk niet anders dan dat je het hele korps alarmeert: dezelfde personen komen op. Sterker nog: degenen die normaal niet beschikbaar zijn, maar door omstandigheden (vakantie, vrije dag) opeens wel, die laat je dan thuis zitten omdat je alleen de dagploeg alarmeert.
Bovendien, als je een dagploeg in het leven roept zonder dat daaraan verplichtingen en voordelen zijn verbonden, bereik je volgens mij weinig extra.
Je kunt wel in de dagploeg ingedeeld zijn, maar bij mooi weer wil men toch een dagje naar het strand bijvoorbeeld. Zo is ook je bezetting van de dagploeg niet gegarandeerd.
Als je tot zulke maatregelen overgaat moet je ook zeker weten dat die dagploeg daadwerkelijk het personeel oplevert dat je nodig hebt. Het woord consignatie komt dan al snel om de hoek kijken: de vrijwilliger is verplicht om in zijn woonplaats te blijven, terwijl hij daar een bepaalde vergoeding voor krijgt bijvoorbeeld. Dat is maar één voorbeeld, maar zo zijn er wel meer voorbeelden/constructies te verzinnen.
Echter, bij veel kleine uitrukposten is ook die consignatie weer moeilijk te regelen omdat er sowieso weinig personen zijn die in het dorp/kern werken. Daarmee geldt voor de kleine uitrukposten een heel specifiek probleem dat ook niet direct opgelost kan worden door consignatie.
Bij veel middelgrotere korpsen (waarbij op de kazerne vaak beroepspersoneel in dagdienst werkt) zie je steeds vaker dat de eerste uitruk tijdens kantoortijd grotendeels bemand wordt door het dagdienstpersoneel, zeker in het geval van prio 1-meldingen. Bij sommige korpsen zie je dat, om de motivatie van de vrijwilligers niet teveel onder druk te zetten, er bij prio 2 of prio 3 meldingen langer wordt gewacht op vrijwilligers en blijven de beroepskrachten op de kazerne.
Gr
Erik