Oma heeft goed uit een gezet hoe hittestuwing ontstaat, en ik deel haar verbazing over de hittestuwing die de collega afgelopen week heeft opgelopen. En ik deel haar mening deels dat de kans groot is dat dit aan de brandweercollega zelf kan liggen doordat zijn conditie niet op peil is. Maar wellicht dat de bluskleding ook een rol speelt. De huidige bluskleding beschermt erg goed tegen de hitte van een brand, maar dat zorgt er ook voor dat lichaamswarmte minder makkelijk weg kan.
De keuring kan ik daar niet direct aan koppelen, want dan zouden meer mensen er last van moeten hebben.
Jaren geleden ben ik hier geschrokken van het hoge aantal brandweermensen die in de problemen kwamen door hittestuwing of hitteberoerte. Tijdens de heetste zomermaanden geldt er een working ban voor iedereen om overdag buiten te werken. Geen bouwvakker of stratenveger mag buiten werken terwijl brandweermannen geen enkele keuze hebben. Ze moeten branden blussen en ze moeten in gaspak als er een lekkende tankwagen op een weg midden in de woestijn staat.
Samen met brandweerofficieren, het ministerie verantwoordelijk voor arbo-wetgeving, een groot internationaal sportziekenhuis en medisch specialisten zijn we begonnen om een goed plan van aanpak te maken. Het streven was nul dode brandweermannen omdat het onverteerbaar is als een jonge vent van 27 jaar sterft door werken bij hoge buitentemperatuur en geen recht heeft op de beschermende 'working ban'. Wij vonden het ook dat het iets zou mogen kosten omdat deze mannen hun extreem zware werk bij extreme temperatuur doen om het land en volk te beschermen.
De brandweer heeft zelf veel maatregelen genomen zoals het veel sneller aflossen van een ingezette ploeg, na 20 minuten neemt een verse ploeg de brandbestrijding over. De arbo-wetgeving (vrijwel geheel conform Britse arbo-wetgeving) bevat een uitsluitingsclausule voor brandweer- en HART ambulance-personeel.
Bluspakken zijn perfect om de brandweerman tegen grote hitte van brand te beschermen maar ze dragen ook bij aan het ontstaan van hittestuwing. De helm draagt er ook aan bij. Adembescherming dragen geeft ook een verhoogd risico.
Wij hebben de stelregel dat adembescherming, bluspak en helm persoonlijke beschermingsmiddelen zijn. Het mag en kan nooit zo zijn dat deze middelen de kans op marginaal letsel zouden kunnen voorkomen en gelijkertijd zorgen voor direct levensgevaar (hitteberoerte).
Brandweermensen moeten bij ons zelf hun gezonde verstand gebruiken. Bij lichte rook buiten blusjas uit (alleen t-shirt), geen adembescherming, geen helm. Je loopt een hoger risico op een paar snijwonden echter is het appeltje-eitje om de wond te hechten. Hitteberoerte is een totaal ander verhaal, geen ambulancedienst en geen ziekenhuis geeft je garantie dat iemand het gaat overleven.
Als ambulancedienst hebben we de standaardregel bij brand minimaal 2 ALS-ambulances ter plaatse. Bij grotere branden met veel personele inzet door brandweer extra ambulancevoertuigen en een arts van de ambulancedienst ter plaatse. Voorts beschikt HART (hazardous area response team) over opklapbare ijsbaden. Bij hitteberoerte gaat de brandweerman uit al zijn kleding en direct in het ijsbad.
Het is bij ons ook de reden dat politie bij branden ruim afzet omdat we rekening houden met de gevoelens van de brandweermannen. Publiek hoeft niet te zien hoe brandweermannen in levensgevaar raken en in de blote kont in bad worden gedaan.
We hebben aangepaste regelgeving voor ambulancedienst. We mogen met spoed vervoeren onder politiebegeleiding met een ambulancevoertuig met open zijdeur en achterdeuren.
Wij vinden het wel belangrijk dat een individuele brandweerman niet denkt dat andere partijen alles uit de kast kunnen halen terwijl zij zelf niets doen. De brandweerman moet zelf zorgen dat hij topfit is. Een gezonde leefstijl en dagelijks sporten/conditietraining onder begeleiding van sportarts/fysiotherapeut/sportinstructeurs is van groot belang.
Voldoende drinken en pre-cooling (tijdens diensten je lichaam afkoelen naar een lagere lichaamstemperatuur) zijn ook zaken die ze zelf moeten doen.
Medische keuring bij aanstelling is onvoldoende. Ook jonge brandweermensen moeten eens per half jaar grondig worden onderzocht door een arts. Het moet ook zo zijn dat de brandweerleiding mensen uit de actieve dienst haalt als de arts aangeeft dat ze niet fit genoeg zijn.
Internationaal werken we samen met CDC California en SA ambulance (australie). Ieder jaar hebben zij weer te maken met dode brandweermannen door hittegerelateerde ziekten. Het is ons gelukt om afgelopen zomer door te komen zonder overleden brandweermensen door hitteberoerte. Ons grote voordeel is dat we als ambulancedienst al aanwezig zijn op brandlokatie en weten dat we binnen 15 minuten in het hartziekenhuis kunnen zijn. In Californie en zuid Australie werken de brandweermensen vaak in bijna onbereikbare gebieden en soms op uren afstand van een ziekenhuis.
Vanaf 9:38 min:
https://www.youtube.com/watch?v=1hFI9G9r3yc