Ambulancemedewerkers twijfelen over nut campagneAmbulancepersoneel is niet overwegend positief over de SIRE-campagne Handen af van onze hulpverleners, zo blijkt uit een enquête onder medewerkers van verschillende Nederlandse ambulanceposten, waarvan het vakblad V&VN Ambulancezorg verslag doet. ‘Minder aandacht voor agressievelingen a.u.b.’
SIRE-campagne Ambulanceverpleegkundigen en ‘chauffeurs zijn niet allemaal positief over de campagne die bedacht is om hen te helpen. Een kleine meerderheid (56%) vindt de SIRE-campagne zinvol, maar 44% van de respondenten ziet er geen heil in. Lang niet iedereen vindt de spotjes realistisch. In de spotjes is grof geweld te zien; veel respondenten missen in de campagne de vormen van agressie die zij zelf veel vaker terugzien, zoals verbale agressie. Sommigen betwijfelen of het tonen van dergelijk geweld niet juist averechts werkt.
Forse straf
Overigens geeft tweederde van de 139 respondenten van zes ambulanceposten aan in 2011 wel te maken te hebben gehad met agressie. In de meeste gevallen gaat het om situaties die nog in de hand gehouden konden worden gehouden, waarbij de agressie zich meestal beperkt tot verbaal ongewenst gedrag. Wel vinden veel respondenten dat agressors fors gestraft moeten worden, iets wat volgens meerderen nog onvoldoende gebeurt. Tips voor een volgende campagne: graag minder aandacht voor de excessen en de agressie zelf, en meer focus op de gevolgen van agressie voor de hulpverlener als individu en voor de hulpverlening als geheel. Want het maakt ook het werk moeilijker.
Ambulanceverpleegkundigen Maniola Castelijns, Rogér Knarren, Paula de Wit, Judith Mounier, Conny Pijl, Maaike Hamer, Clemens Dijster en Alex Deuster onderzochten in het kader van hun (inmiddels afgeronde) opleiding tot ambulanceverpleegkundige wat hun vakgenoten vinden van de SIRE-campagne.
Handen af van onze hulpverleners
Lees meer over de V&VN afdeling V&VN Ambulancezorg.
http://www.medicalfacts.nl/2012/06/18/ambulancemedewerkers-twijfelen-nut-campagne/