van operatieassistent naar geneeskunde

Auteur Topic: van operatieassistent naar geneeskunde  (gelezen 9210 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

hartjedave

  • Nieuwe gebruiker
  • *
  • Berichten: 1
Gepost op: 13 januari 2012, 19:46:29
Haay!

Ik heb een vraagje, ik heb vorig jaar november gesolliciteerd naar een opleidingsplaats als operatieassistent, ik hoop dat ik binnenkort op gesprek mag komen.
Maar mijn allergrootste droom is om geneeskunde af te ronden. Omdat dit niet ging via het atheneum(ik heb w'el mn HAVO diploma uiteraard, en VWO geprobeerd) wil ik het gewoon via een omweg doen.
Ik ben daarvoor opzoek naar mensen die mij hier iets over uit kunnen leggen.
Ik wil namelijk graag deze opleiding doen, en afronden natuurlijk. Daarna zou ik nog door willen studeren naar een leiding gevende functie als dat mogelijk is intern.
Nu is dus de grootste vraag of ik met een operatieassistent diploma. (want t schijnt dat dit geen officieel erkent HBO diploma is) toegelaten kan worden op geneeskunde. Ik weet dat ik dan de vakken Natuurkunde, Scheikunde Wiskunde en Biologie op VWO nivea moet halen. Kan ik dan meedoen met het loten? (omdat ik dus geen gemiddeld punt heb dan? of tellen ze t gemiddelde van die 4 vakken) Ik weet wel dat ik decentraal mee kan doen en denk dat je daar wel voordeel op hebt als je de studie tot operatieassistent hebt gedaan(qua kennis)

Nu is mijn andere vraag of het een optie is om de verkorte studie te doen(dus 3 jaar geneeskunde ipv 6)
omdat ik die basiskennis dan al heb.

Weet iemand hier iets over? Wie kan mij helpen?




Golly

  • Medisch Milieukundig Adviseur en GAGS i.o. bij een GGD/VR
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,307
  • Hulpverlenen bij Rampen en Evenementen
    • Rode Kruis Den Haag
Reactie #1 Gepost op: 13 januari 2012, 22:21:30
Beste Dave,

verkorte geneeskunde met de opleiding operatieassistent lijkt mij geen haalbare route, je moet hiervoor in de meeste gevallen minimaal een HBO Bachelor, en liefst een WO Bachelor of zelfs Master voor hebben. Verder zijn dit zeer zware trajecten waarbij het vermogen tot verwerken van veel theorie belangrijk is.

Nou moet ik zeggen dat ik niet precies weet wat je als ok assistent leert, maar het lijkt mij dat je niet heel veel voorsprong zult hebben op verse VWO afgestudeerden. De leerstijl is ook heel anders, hbo is praktisch, wo is theoretisch, zeker in de eerste jaren.

Wanneer je Na, Wis, Bio en Sk op VWO hebt gehaald en een HBO propedeuse hebt kun je meedoen aan de loting, je komt dan in lotingsklasse C.  Echter, jaar op jaar nemen de aanmeldingen toe, en loten is echt een gokje. Ik en meerdere bekenden zijn 3 x uitgeloot.
Vrijwillig: Evenementenhulpverlener, TL Noodhulpteam, Onderzoeker Nederlandse Rode Kruis


Delta

  • AIOS Anesthesie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,443
  • Arts
Reactie #2 Gepost op: 14 januari 2012, 10:46:51
Vrijstellingen met OK assistent zal er niet in zitten, dus gewoon de volle 6 jaar studie... Voor de evrkorte opleiding geneeskunde heb je een afgeronde master WO op een relevant vakgebied nodig.
Als je einddoel geneeskunde is, kun je denk ik beter nu doorpakken en je VWO halen.
Arts  www.alphalog.nl


Lunatum

  • Arts
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 959
Reactie #3 Gepost op: 14 januari 2012, 10:59:26
Daar sluit ik me absoluut bij aan. Het onderwijs op de universiteit is anders dan op het HBO, ook bij een relatief praktische WO-studie als geneeskunde. Operatieassistent is geen handige ingang voor geneeskunde. Met een VWO diploma ben je beter voorbereidt op het studeren aan de universiteit en op de stof van de studie geneeskunde. Eventueel kan je via HBO-V proberen in te stromen.

Verkorte opleiding geneeskunde is zover ik weet niet mogelijk met operatieassistent. De basisvakken zijn zeer verschillend en de theoretische overlapping is beperkt. Wat betreft de mogelijkheden qua vakken en cijfers kan je het beste contact opnemen met de IB-groep (of hoe dat tegenwoordig heet) of een van de faculteiten.

SucceS!


Bart v Wijk

  • Arts
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 127
Reactie #4 Gepost op: 26 april 2012, 23:34:43
Waar ik mij wel degelijk aansluit bij de meningen van bovengenoemden dat OK-assistent niet direct de ideale aansluiting biedt, denk ik dat het het allerbeste is als je eerst eens contact opneemt met een studieadviseur aan een bepaalde universiteit om 1 duidelijk antwoord te krijgen waar je misschien iets aan hebt. Hoewel ik denk dat er geen vrijstellingen in zullen zitten kunnen ze je wel objectief vertellen wat wel en wat niet mogelijk is.

bijvoorbeeld: studieadviseur@amc.uva.nl


Paul1234

  • Nieuwe gebruiker
  • *
  • Berichten: 1
Reactie #5 Gepost op: 15 juni 2012, 02:36:57
Beste Dave,

In tegenstelling dit voorgaande berichten kan ik je vertellen dat de opleiding tot operatie assistent een prima voorbereiding is op de geneeskunde opleiding. Zelf ben ik na mijn opleiding tot operatie assistent afgerond te hebben decentraal (dus buiten de loting om) toegelaten aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.
Hoewel de opleiding in mijn geval ook "gewoon" 6 jaar duurt, kan ik je vertellen dat er wel degelijk vrijstellingen zijn. Persoonlijk heb ik vrijstelling van de zorgstage gekregen (Deze bleek bij de opleiding geneeskunde vreemd genoeg veel beperkter dan bij de opleiding tot operatieassistent) en tevens is mijn onderzoeksperiode ingekort van 21 naar 16 weken, omdat ook voor de opleiding tot operatie assistent gedurende een half jaar een scriptie gemaakt moet worden. Weliswaar op HBO niveau inderdaad, maar het telt wel degelijk mee. Daarnaast is er, in tegenstelling tot wat hierboven gezegd wordt, zeker overlap in kennis op het gebied van anatomie, fysiologie, pathologie, medicijnleer, maar ook op gebied van ethiek, sociale vaardigheden etc. Toegegeven, het zal de studie niet verkorten van 6 naar 3 jaar, maar het biedt wel degelijk een betere basis dan menigeen hier beweert.

Ik vrees echter dat ik je, ondanks mijn bovenstaande verhaal, nog steeds teleur moet stellen wat betreft de toelatingsmogelijkheid tot de studie. Hoewel mijn diploma operatieassistent wel degelijk de toegang tot de opleiding makkelijker heeft gemaakt, was ook ik wel reeds in het bezit van een VWO diploma. Ik raad je dan ook aan om inderdaad, zoals mijn voorganger hierboven schreef, contact te zoeken met een studieadviseur van een universiteit.

Met vriendelijke groet.


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #6 Gepost op: 21 juni 2012, 14:27:52
Inderdaad, medici hebben in Nederland de toegang tot hun beroep en vooral de speciliasmen zodanig dichtgetimmerd met selectievoorwaarden en quota (in tegenstellingen tot het buitenland) dat we hierdoor te naken hebben met een zichzelfregulerend beroepsorgaan dat tot de bestbetaalde top van de wereld behoort. Een egalitair systeem is het niet bepaald.
Of het verschil in toegang tot een beroep dan in de laatste 2 jaar van het VWO moet zitten ontgaat mij volledig.
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


Lunatum

  • Arts
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 959
Reactie #7 Gepost op: 21 juni 2012, 16:27:52
Inderdaad, medici hebben in Nederland de toegang tot hun beroep en vooral de speciliasmen zodanig dichtgetimmerd met selectievoorwaarden en quota (in tegenstellingen tot het buitenland) dat we hierdoor te naken hebben met een zichzelfregulerend beroepsorgaan dat tot de bestbetaalde top van de wereld behoort. Een egalitair systeem is het niet bepaald.
Of het verschil in toegang tot een beroep dan in de laatste 2 jaar van het VWO moet zitten ontgaat mij volledig.
De toegang tot de studie geneeskunde was tot voor kort niet in handen van de specialisten en de beroepsgroep, er werd immers geloot om een plaats te krijgen. Nu de numerus fixus wordt afgeschaft zal die situatie gaan veranderen omdat universiteiten meer zelf kunnen bepalen wie er wordt aangenomen. Dat laatste hoeft niet per se slecht te zijn voor de medische wereld. In het oude systeem kon iedereen met een 8 of hoger zo gaan studeren of met loting (ook de mensen die je liever niet aan het bed hebt) terwijl het nieuwe systeem ruimte biedt om mensen te selecteren op hun kwaliteiten.

Dat er een quota was heeft de overheid bepaald, niet de beroepsgroep. Het quota was/is er omdat er niet voldoende plaatsen zijn om alle gegadigden op te leiden. Geneeskunde is een erg dure studie. Met het oog op 'marktwerking' heeft de overheid het aantal plaatsen uitgebreid.

De ingangseis voor geneeskunde is nu eenmaal VWO omdat het een universitaire studie is. Dat is niet anders. Dat het wel eens een veredelde HBO studie wordt genoemd is op sommige aspecten waar, maar er is wel degelijk verschil met het HBO.