Opkomsttijden en dekkingsplannen

Auteur Topic: Opkomsttijden en dekkingsplannen  (gelezen 111366 keer)

0 gebruikers (en 6 gasten bekijken dit topic.

Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #230 Gepost op: 23 januari 2010, 13:49:38
Brandweer stoeit met tijdlimiet

door Bernardo van Hal. zaterdag 23 januari 2010 | 09:17

Tekstgrootte  
 
foto ANP

TIEL - De brandweercommandanten in de regio Rivierenland stoeien met de normen voor aankomsttijden.

Die zijn zo scherp gezet, dat de maximale uitruktijd regelmatig wordt overschreden. Dat is volgens de commandanten vooral een gevolg van toegenomen verkeersdrukte en steeds meer obstakels op de weg. Maar ook vinden ze dat er nog best wat aan te merken valt aan de tijdslimieten.

Voor meer nieuws over de brandweer in Rivierenland zie de papieren editie-Rivierenland van 23 januari.

http://www.gelderlander.nl/voorpagina/rivierenland/6129847/Brandweer-stoeit-met-tijdlimiet.ece


Gast48368

  • Gast
Reactie #231 Gepost op: 28 januari 2010, 00:22:45
Kamer wil zekerheid over snelheid brandweer Uitgegeven: 27 januari 2010 22:32
Laatst gewijzigd: 27 januari 2010 23:01

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil zeker weten dat er straks nog genoeg brandweermannen uitrukken naar een brand en dat ze er ook op tijd zijn.
 © Marco ScheermeijerDe 25 veiligheidsregio's waarin Nederland opgedeeld wordt, krijgen de vrijheid om zelf te bekijken hoe snel ze uitrukken en hoeveel mensen daarvoor nodig zijn.

Maar in de Kamer bestaat de vrees dat gemeenten dit aangrijpen om te besparen op de brandweer.



Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) wil vastleggen wat gangbaar is, maar daar mogen de regio's wel van afwijken.

Op een brandweerauto zitten standaard zes personen, maar minder is ook mogelijk. Afhankelijk van het gebouw waar brand woedt, moet de brandweer binnen vijf tot tien minuten ter plekke zijn. Maar een veiligheidsregio mag hier ook van afwijken, tot een maximum van achttien minuten.


Wantrouwend

Ter Horst vroeg zich af waarom de Tweede Kamer zo wantrouwend staat tegenover het plaatselijke bestuur. Ook de regio's zullen zich laten leiden door brandveiligheid, en niet in de eerste plaats door de centen.

Verder vindt ze het weggegooid geld als er zes brandweerlieden naar een klein brandje gaan. De minister wees er ook op dat normen voor bezetting en uitrukken nu meer vast komen te liggen dan voorheen, toen er slechts een leidraad bestond waarvan niet duidelijk was hoe bindend die was.

Wel beloofde ze de Kamer de komende tijd goed te kijken wanneer de regio's de vrijheid nemen om af te wijken van de standaard wat betreft opkomsttijden en bezetting van de brandweerauto. Mocht dat nodig zijn, dan kan ze de uitgangspunten nog aanpassen.

© ANP  
_______________________________________________________

Willen weten wat gangbaar is, maar daar wel van mogen afwijken? En weggegooid geld als er 6 mensen naar een klein brandje gaan? Wellicht moet de minister zich eerst eens gaan verdiepen in de structuur van de organisatie's ?  ???


xxblackburnxx

  • Nieuwe gebruiker
  • *
  • Berichten: 2
Reactie #232 Gepost op: 23 februari 2010, 11:51:43
Beste collega's,

Op het moment ben ik aan het afstuderen voor mijn opleiding Integrale Veiligheid. Hiervoor moet ik een scriptie schrijven.
Mijn scriptie gaat over (het verbeteren van) de opkomsttijden.

In de scriptie wil ik onder andere:
     • onderzoeken wat de oorzaken/knelpunten zijn voor hoge opkomsttijden;
     • een pakket van oplossingen aandragen om de opkomsttijden te verbeteren.

Om deze punten te bereiken wil ik graag gebruik maken van jullie kennis, ervaringen en ideeën. Ik heb een viertal vragen opgesteld (twee voor manschappen/bevelvoerders & twee extra vragen voor brandweerchauffeurs). Ik zou het op prijs stellen als jullie daar antwoord op geven. Ik begrijp dat elke gemeente anders in elkaar steekt, echter denk ik dat ik veel antwoorden kan gebruiken bij het opstellen van het eindrapport.

De scriptie is gericht op een vrijwillige brandweerorganisatie.

De vragen zijn alsvolgt:

     1.Wat zijn bij een alarmering knelpunten / mogelijke oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je er lang over doet om op de kazerne te komen?  (bijv. een openstaande brug)
     2.Met welke oplossingen zou je de aanrijdtijd naar de kazerne kunnen verbeteren?  (bijv. gebruik maken  van een scooter / kazerneren)
     3.[Brandweerchauffeurs] Wat zijn bij het aanrijden naar een incident knelpunten / mogelijke oorzaken die ervoor zorgen dat je aanrijdtijd langer wordt?  (bijv. automobilisten die je niet zien/horen aankomen)
     4.[Brandweerchauffeurs] Met welke oplossingen zou je de aanrijdtijd naar het incident kunnen verbeteren?  (bijv. automobilisten waarschuwen via de autoradio)


Alvast bedankt voor jullie medewerking!
Rutger


Pyro_loe

  • Oranje Kolom
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 968
  • OvD-Bevolkingszorg
Reactie #233 Gepost op: 24 februari 2010, 19:08:41
Operationele Prestaties Brandweer ‘Opkomsttijden’
KNELPUNTEN EN OPLOSSINGEN

http://www.ioov.nl/actueel/publicaties?ActItmIdt=109874

suc6,
Loe  8)
Safety is the state of being "safe", the condition of being protected against physical, social, spiritual, financial, political, emotional, occupation


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #234 Gepost op: 8 april 2010, 00:40:50
http://www.edestad.nl/page/Lokaal/Regionaal-Detail/Edese-brandweer-mag-aanrijtijd.520039.news

Edese brandweer mag aanrijtijd overschrijden
dinsdag 6 april 2010 10:33

EDE - Het gemeentebestuur heeft vorige week ingestemd met een voorstel van de brandweer om op onder meer de wijken Het Nieuwe Landgoed en Kernhem de 'overschrijding van de aanrijtijd te accepteren'. Ook is er een masterplan brandveiligheid voor de nieuwbouw opgesteld. De brandveiligheid zou hierdoor vergroot moeten worden.

Projectmanager Lydia Albinus verklaart dat de gemeente de bevoegdheid heeft om de aanrijtijd van acht minuten met anderhalve minuut uit te breiden. Volgens haar zijn de brandveiligheidsmaatregelen aangepast op de vergrote aanrijtijd. Het plan is in overeenstemming met de regionale en lokale brandweer besloten.

De brandweer was niet bereikbaar voor commentaar.


Henk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,891
Reactie #235 Gepost op: 8 april 2010, 11:28:08
Misschien de brandweermotor introdiceren als Rapid first response team (team: mijn motor en ik).
Ben je binnen de tijd ter plaatse. Emmertje water, de rest komt later.

In Rotterdam zijn ze al een beetje in die richting aan het expirimenteren begreep ik. Misschien moeten ze daar eens contact mee opnemen.

Henk


juuldeman

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 9
Reactie #236 Gepost op: 28 april 2010, 22:05:58
Lijkt me knap als ze altijd 8 min halen. ???


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #237 Gepost op: 22 maart 2011, 14:56:05
Brandweer rukt iets sneller uit

http://www.destentor.nl/nieuws/algemeen/binnenland/8361572/Brandweer-rukt-iets-sneller-uit.ece
maandag 21 maart 2011 | 10:06 | Laatst bijgewerkt op: maandag 21 maart 2011 | 17:42

DEN HAAG - Brandweerwagens rukten in 2009 sneller uit dan in 2006. In 2009 vertrokken de brandweerauto's gemiddeld vijf minuten nadat een brandmelding binnen was in de meldkamer uit de kazerne. In 2006 deden ze daar een halve minuut langer over.

Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die maandag zijn gepubliceerd.

Opkomsttijd constant
Hoewel de brandweer sneller is gaan uitrukken, zijn de zogeheten opkomsttijden zo goed als constant. Dat is de tijd tussen de brandmelding en het moment dat de brandweer ter plaatse is. De opkomsttijd bedroeg in 2009 gemiddeld tien minuten.

De aanrijtijd naar een brand is iets toegenomen. De brandweer streeft er naar om binnen acht minuten na een brandmelding in een woning ter plaatse te zijn.

2009
In 2009 kwam de brandweer 47.000 keer in actie bij branden, tegenover 45.000 maal het jaar ervoor. De brandweer krijgt daarnaast nog steeds vaak onterechte brandmeldingen, vaak van automatische brandmelders.

In 2009 kwamen 57 mensen om bij branden, een flinke daling in vergelijking met eerdere jaren. Zo eisten branden in 2006 tachtig doden, in 2008 waren dat er 97. In 2009 raakten ongeveer duizend mensen gewond door een brand.

Dat zijn er ongeveer evenveel als in 2006, terwijl er in de twee tussenliggende jaren een paar honderd gewonden minder waren.

Kosten verdubbeld
De gemeentelijke kosten voor de brandweer en rampenbestrijding zijn de afgelopen tien jaar ruim verdubbeld. In 2009 was dat bedrag begroot op 1,1 miljard euro, ofwel gemiddeld 66 euro per Nederlander. Het geld gaat op aan onder meer personeel, voertuigen, gebouwen en opleiding.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #238 Gepost op: 31 maart 2011, 16:20:36
zie ook: Brandweer moet binnen 8 minuten arriveren

Brandweer laat norm van 8 minuten los

http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=54266

Leeuwarden - De Friese brandweer komt in juni met verschillende maximum-aanrijtijden voor het landelijk en stedelijk gebied. De streefnorm is acht minuten: daar waar die wordt losgelaten, worden aanvullende, preventieve maatregelen genomen: alarminstallaties bij verafgelegen boerderijen bijvoorbeeld.

Dat werd gisteren bekend tijdens een bezoek van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie aan Leeuwarden. De minister geeft de Friese gemeenten de ruimte om op een eigen manier tot een nieuwe organisatie te komen, onder verantwoording van de Veiligheidsregio waarin alle Friese burgemeesters zitting hebben.
De brandweer in Nederland staat voor een grote verandering. De bevoegdheid over de organisatie ligt nu nog bij de gemeenten, maar Opstelten en de Tweede Kamer willen dat overbrengen naar de veiligheidsregio. Fryslân is een van de 25 veiligheidsregio’s in Nederland.

Nu al zijn er samenwerkingsverbanden tussen diverse korpsen en dat proces gaat langzaam verder. In juni neemt de Veiligheidsregio een besluit nemen over de invulling van de Friese brandweer. Dan zullen aanrijtijden voor de verschillende gebieden worden vastgesteld. De streefnorm is nu acht minuten, maar dat is lang niet overal haalbaar. Met name niet op het platteland. Fryslân mag van de normen afwijken, mits er aanvullende maatregelen genomen worden, zoals bijvoorbeeld alarminstallaties bij verafgelegen boerderijen waardoor de brandweer in een vroegtijdig stadium gealarmeerd wordt.
Volgens Crone zal de organisatie zo worden ingericht dat de brandweerzorg zo goed mogelijk wordt gegarandeerd: provinciebreed. ,,We zullen cirkels trekken rond de bestaande kazernes en dan kijken hoeveel tijd er nodig is, en wat er veranderd moet worden om een zo goed mogelijke dekking te krijgen.” De bestaande korpsen en districten worden op basis van die informatie ingedeeld. Daarmee komt een regionale brandweer - zoals Opstelten wil - weer een stap dichterbij.
Wanneer de gemeentelijke brandweer tot een organisatie onder verantwoording van de veiligheidsregio wordt samen gevoegd, is nog niet bekend.

Geen ruzie meer
Tijdens het bezoek klaarden burgemeester Crone van Leeuwarden en minister Opstelten de lucht. Bijna twee weken geleden werd Crone kwaad omdat Opstelten had gezegd dat de komende veranderingen bij de brandweer ertoe zouden kunnen leiden dat vrijwilligers bij de brandweer vertrekken.
De organisatorische schaalvergroting zou vrijwilligers kunnen vervreemden van hun korps, zei Opstelten na afloop van de ministerraad twee weken geleden. Crone wilde daarover met Opstelten praten, omdat hij vindt de vrijwilligers er juist op vooruit zouden moeten gaan bij veranderingen. Zeker in Fryslân, waar alleen Leeuwarden een beroepsbrandweer heeft.
Tijdens de persconferentie na afloop van het bezoek bleek dat de burgemeester en de minister weer door een deur kunnen. Opstelten benadrukte dat ,,vrijwilligers het hart van de brandweer vormen”.
‘s Ochtends had Opstelten in Grou een gesprek gehad met vrijwilligers van alle Friese brandweerkorpsen. ,,Daar bleek dat de vrijwilligers ook achter de regionalisering van de brandweer staan. Wat ze vooral belangrijk vinden is dat ze ‘meegenomen’ worden in het proces, dat ze betrokken en geďnformeerd worden.”
Hoe Opstelten er voor gaat zorgen dat de vrijwilligers zich thuis blijven voelen in de nieuwe organisatie - die leidt tot een grotere schaal, een grotere organisatie - werd niet helemaal duidelijk. Op vragen naar concrete maatregelen antwoordde Opstelten dat ,,de kaders daarvoor zorg zullen dragen, en dat ,,wij die kaders maken”. Concreter kon of wilde Opstelten het niet maken

GPTV: Opstelten bij Brandweer Grou
Van: GPTVfriesland | Gemaakt op: 30 mrt 2011
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie was woensdag op werkbezoek in Friesland. Hij liet zich uitvoerig informeren over de werkwijzen van de brandweer, politie en meldkamer. Ook maakte Opstelten een wandling door de binnenstad van Leeuwarden. Buurtagenten vertelden hem over de aanpak van de veiligheid in de Leeuwarder Rosse buurt tijdens een ommetje over de Weaze. De dag begon in de brandweerkazerne van Grou.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #239 Gepost op: 23 oktober 2011, 13:29:24
Brandweer Zuidoost-Brabant: minder snel bij brand

http://www.omroepbrabant.nl/?news/163526882/Brandweer+Zuidoost-Brabant+hoeft+minder+snel+bij+brand+te+zijn.aspx
Laatst gewijzigd: zondag 23 oktober 2011 - 10:39 | Auteur: Yoeri Nijs

DEN HAAG - De brandweer in Zuidoost-Brabant hoeft in de toekomst minder snel bij een brand te zijn, schrijft staatssecretaris Fred Teeven. De veiligheidsregio wil zich meer richten tot brandpreventie, maar moet daarvoor eerst aan strenge eisen voldoen.

Nu moet de brandweer binnen acht minuten bij een brand zijn. De veiligheidsregio Zuidoost-Brabant wil hier op termijn tien minuten van maken, omdat de huidige tijden naar verluidt niet haalbaar zijn.

Preventie
Elke regio moet zich aan bepaalde regels houden, maar mag daar in sommige gevallen van afwijken. "Deze afwijkingsmogelijk is ingesteld om het bestuur van de veiligheidsregio een brandveiligheidsafweging te kunnen laten maken", schrijft Teeven naar aanleiding van kamervragen. Zo kunnen de hulpdiensten burgers van de gevaren van brand bewustmaken, zodat er uiteindelijk minder branden uitbreken en ze daardoor minder vaak op pad hoeven. Daarmee wordt meer bereikt, aldus de regio.

Regels
Teeven laat weten dat deze regel niet zomaar van toepassing is; hulpdiensten moeten eerst aan strenge regels voldoen. Zo mag de veiligheid van de burgers niet in het geding zijn. In februari maakt de overheid bekend of de plannen van de veiligheidsregio Zuidoost-Brabant geen gevaar opleveren.

Eerste publicatie: zondag 23 oktober 2011 - 10:29
Samen sterk in de hulpverlening!