Ik heb de discussie met interesse gevolgd en tot nu toe met grote moeite mijzelf kunnen weerhouden van een reactie. Maar ik kan me niet langer inhouden
In de afgelopen jaren zijn de verkeersregelaarsbedrijven als paddestoelen uit de grond geschoten (en dan praat ik ergens vanaf 2005 met een absolute hype sinds de nieuwe Regeling vanaf 2009). Ik heb in die jaren tot nu aan toe veel verschillende bedrijven aan het werk gezien en met diverse eigenaren/directeuren een praatje gemaakt. Als kritisch adviseur vind ik het dan ook heel aardig om eens te kijken naar dienstauto's, bedrijfskleding, uitrusting en dergelijke, en vooral waarom dat zo is. Dan zie je zo van alles voorbij komen waar op zijn minst wat vraagtekens bij geplaatst kunnen worden. Een paar voorbeeldjes...
De oranje/witte parka. Opgegeven reden: het oranje vlak op de borst contrasteert goed met de witte boven- en onderzijde en dat is 's nachts beter zichtbaar.
De zwarte broek. Opgegeven reden: als verkeersregelaar loop je in het werkvak en daar kan je broek snel vuil van worden. Met een zwarte broek zie je dat niet zo snel.
Witte motorfiets met blauwe strepen. Opgegeven reden: ik rijd elk jaar met een wielerkoers mee en dan wil ik wel goed opvallen.
De pantalon met bies. Opgegeven reden: onze verkeersregelaars hebben veel discipline en uitstraling. De pantalon is daarvan het bewijs.
Epauletten op de schouder. Opgegeven reden: onze opdrachtgever kan dan aan de epauletten herkennen dat het een verkeersregelaar is.
Koppel met handboeien en spray. Opgegeven reden: onze verkeersregelaars krijgen steeds vaker te maken met agressie. Wij hopen dat zo te voorkomen.
En de mooiste: een kladblokje met politielogo net uit het borstzakje laten kijken. Opgegeven reden: dan kan ik er goed en snel bij als er een doorrijder is...
Klinkt allemaal heel plausibel maar ik geloof er helemaal geen snars van. Deze verkeersregelaars c.q. verkeersregelaarsbedrijven wensen op de een of andere manier een op de politie gelijkende uitstraling te hebben, maar durven dat niet hardop te zeggen. Dat men op de politie wil lijken vind ik op zichzelf prima, als dat de manier is waarop je beter en veiliger het verkeer kunt regelen. Maar kom daar dan ook voor uit! Tot nog toe heb ik maar één persoon gesproken die daadwerkelijk zonder blikken of blozen durfde te beweren dat hij zijn mensen bewust een pak aan heeft getrokken dat op de politie lijkt. Je kunt er verder van vinden wat je wilt, maar hij draait er tenminste niet omheen.
Zo is het wat mij betreft ook met dat blauwe dekseltje van VKRC. Het blauwe dekseltje wekt zonder twijfel de indruk dat iets of iemand op de politie wil lijken. Als gezegd, prima. Maar in een professionele wereld kun je dan wat mij betreft niet aankomen met een argument als (vrij vertaald) "we wilden nog iets blauws op ons nieuwe voertuig en de enige mooie oplossing was een blauw dekseltje op de lichtbalk". Dat argument neemt niet de eerst ontstane indruk weg (het "ja, ja"-effect). En voor een professioneel bedrijf met goede intenties is dat dan toch jammer.