Zowel LPA als het Oranje Kruis en alle andere opleiders hebben niet de wijsheid in pacht.. (Ik trouwens ook niet).
De lesmaterialen en protocollen zijn gemaakt op basis van een doelgroep, en op basis dat men er van uit gaat dat er weinig daadwerkelijke inhoudelijke kennis van chemie, en dat water het enige hulpmiddel is wat in overvloede aanwezig zal zijn.
Die minuten spoelen zijn niet evidence based en al helemaal niet heilig, dit soort ''minutenfetisjisme'' in eerste hulp land is echt onzin. gewoon spoelene totdat de chemische stof is verdwenen van slachtoffer, kleding verwijderen etc.
Dit is de absoluut van.
Het enige wat zou moeten werken, (in metname werksituaties), Is dat er vooraf een risico-analyse is gemaakt, en dat een bedrijf en hun bedrijfshulpverleners, en bedrijfsdeskundigen heel goed weet, welke stof waar wordt gebruikt, en welke remedie bij welk incidenten met die stof het effectiefst is.
Fosfor heeft namelijk een andere behandeling nodig dan, benzeen, of Chloor of hydraulische olie. En water is lang niet altijd de beste remedie. Vaak hebben bedrijven speciale middeltjes, om ongevallen met een bepaalde stof correct te behandelen. Van Spray's tot containers en speciale ontsmettingsruimtes.
In de thuissituatie, hobby situaties, of ondeskundig werken met gemengd chemisch afval heb je vaak te weinig echt goede informatie beschikbaar en vaak ook niet de juiste middelen voorhanden.
tja als we het echt niet meer weten en geen andere middelen voorhanden hebben, word het snel en langdurige met overvloedig water, op zodanige wijze dat er geen verdere contact met de chemische stof mogelijk is....
Diphotérine en Hexafluorine, of DAP, maar ook waterjel (FosFor) of andere middelen kunnen erg bruikbaar zijn, en het zou jammer zijn als dat er door water weer word afgespoeld..