Beroerte al in ambulances behandelen redt levens 11-04-2012
GRONINGEN - Een beroerte in de ambulance op weg naar het ziekenhuis behandelen met behulp van een zogenoemde mobiele beroerte-eenheid verhoogt de overlevingskans en vermindert de kans op langdurige arbeidsongeschiktheid.
Dat blijkt uit een kleine Duitse studie die in het tijdschrift The Lancet Neurology is gepubliceerd.
Bij een beroerte zijn zogeheten trombolytica, medicijnen die een bloedstolsel (trombus) kunnen oplossen, het meest effectief als ze direct na de beroerte worden toegediend. Niet alle patiënten hebben echter baat bij een dergelijke behandeling, trombolyse genaamd.
Daarom wordt met een mobiele beroerte-eenheid die in ambulances is geïnstalleerd eerst snel uitgezocht of de patiënt voor een trombolyse in aanmerking komt; vervolgens kan begonnen worden met de behandeling.
In de proef werd met de mobiele beroerte-eenheid gemiddeld over honderd spoedritten de trombolyse binnen 35 minuten aan de patiënten gegeven. Normaal is dat gemiddeld 76 minuten, wanneer patiënten pas in het ziekenhuis worden behandeld.
http://www.nationalezorggids.nl/ANP/Medische-informatie/8465/Beroerte-al-in-ambulances-behandelen-redt-levensIk ben dan wel benieuwd wat die mobiele unit precies voor onderzoek uitvoert. Het zal geen CT zijn zoals in het ziekenhuis gebruikelijk is.