Nieuw binnen de RAV: de physician assistantOscar Francissen van de sector RAV van de VRGZ is in Nederland de eerste physician assistant (PA) die is opgeleid binnen de ambulancesector. In maart voltooide hij de masteropleiding aan de Hogeschool Arnhem/Nijmegen (HAN) en sleepte en passant de eerste prijs in de wacht voor het beste afstudeeronderzoek. De RAV is nu dus een PA rijker, maar wat betekent dat?
Wat is een physician assistant?
Physician assistants zijn professionals in de gezondheidszorg die taken van artsen overnemen. Iemand die de PA-masteropleiding gaat doen, moet eerder een andere HBO-opleiding in de zorg hebben afgerond (zoals verpleegkunde) én een aantal jaren praktijkervaring hebben in de zorg. Oscar werkt al jaren als (motor)ambulanceverpleegkundige en kon dus zo instromen in deze masteropleiding.
Hoe ziet de opleiding eruit?
"Het is een 2,5 jaar durende medische opleiding, die direct is afgeleid van de studie geneeskunde", vertelt Oscar. "De studiebelasting bedraagt als snel zo'n
15 uur per week. In de eerste twee jaar krijg je veel theorie en practica. Ook loop je diverse stages. Het laatste half jaar staat in het teken van verdieping in het eigen vakgebied en onderzoek. Ik heb onderzoek gedaan naar hoe vaak de ambulancedienst wordt geconfronteerd met eerstelijnspatiënten. Dit zijn mensen die eigenlijk niet met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd hoeven te worden, maar (spoed)huisartsenzorg nodig hebben. Uit mijn onderzoek bleek dat bij twee derde van de rapid responder-inzetten (de motor - red.) en bij een kwart van de ambulance-inzetten er sprake is van een eerstelijns hulpvraag*." Een verrassende uitkomst: "Het protocol van de ambulanceverpleegkunde richt zich namelijk bijna helemaal op de tweedelijnszorg."
Wat is de meerwaarde van een PA?
De bijdrage van de physician assistant ligt volgens Oscar precies in het 'grijze gebied' tussen (spoed)huisartsenzorg en ambulancezorg. "Hier valt veel winst te behalen door zorg op maat. Je bent als BIG-geregistreerd PA uitgerust om individuele patiënten optimaal te helpen. Zo kun je een patiënt thuis laten met goede nazorg, maar ook een hoogcomplexe acute patiënt stabiliseren voor vervoer naar het ziekenhuis. De PA in de ambulancezorg heeft het beschouwende van de huisarts en het handelende van een ambulanceverpleegkundige."
Het inzetten van de PA in de acute zorg wil Oscar graag samen met o.a. de huisartsen verder vormgeven. "De huisarts kent immers als geen ander zijn patiënt. Ik ben dan ook een groot voorstander van samenwerking."
http://www.vrgz.nl/nieuws/nieuwe-binnen-de-rav-de-physician-assistant.aspx