And now for something completely different...
VZA wagen 341Een veel gezien ambulance type is deze Chevrolet GMT600. Hij is voorzien van een 6,5 liter V8 motor met zo’n kleine 200 pk. De wagens bij VZA zijn begrenst op 160 km/u. Tevens is hij voorzien van een “Ecodrive”, waardoor je een koude motor niet te veel kan mishandelen. Hij wordt dan begrenst op zo’n 120 km/u, en pas als hij op temperatuur is kan je doortrekken.
Wat technische gegevens:
• Motor: 8-cilinder 6,5 literturbodiesel 190 pk/141 kw bij omw/min.
• Max koppel: 522 Nm bij 1800 omw/min
• Transmissie: automaat 4-bak met overdrive & vergrote efficiency
• Sperdifferentieel: Antislip differentieel
• Besturing: Hydraulisch bekrachtigd, snelheidsafhankelijk
• Elektrisch: 12 volt stroommanagementssysteem, 3 x 12 V batterij, met hoofdstroomschakelaar solid-state circuitboard met LED indicatieverlichting, de bedrading is kleur en numeriek gecodeerd. Alle schakelaars zijn voorzien van LED verlichting
• Remsysteem: ABS remsysteem, hydraulisch bekrachtigd en gescheiden
• Remmen: Schijfremmen voor en trommelremmen achter
• Airbag: Voor bestuurder en bijrijder
• Brandstoftank: Capaciteit 127 liter
• Spiegels: Elektrisch verwarmde en verstelbare convex-spiegels
• Berijdersstoel: In 6 standen elektrisch verstelbaar
• Deursloten: Elektrisch bedienbare deursloten
• Klimaat controle: Volledig gescheiden verwarmings- airconditioningssysteem
• Radio: Radio AM/FM, stereo cassette, RDS en digitale klok
• Extra's: Cruise control, in hoogte verstelbaar stuurwiel
• Draaicirkel: 13.7 meter
Op deze foto zie je de binnenzijde van de cabine. Je ziet hier onder andere:
1 – radio/casettespeler
2 – C2000 mobilofoon
3 – Statuspaneel
4 – bediening licht/geluids signalen, extra verlichting enz.
Niet zichtbaar is de analoge mobilofoon, die gemonteerd is tussen de bestuurdersstoel en de passagiersstoel. Het statuspaneel is om je status door te geven aan de meldkamer, zodat zij kunnen zien wanneer je bent vertrokken, wanneer je bent aangekomen, enz.
Bovenop het dak staat een zwaailampbalk van W&G Nederland. Aan de buitenzijde van deze balk zitten draailampen, en aan de binnenzijde twee flitsers die naar voren staan gericht. Op de hoeken zitten verder nog oranje richtingaanwijzers. Op de grille zitten twee blauwe strobes die apart te schakelen zijn en de koplampen zijn voorzien van wig/wag, die ook apart te schakelen is in twee ritmes, of uit te schakelen is. Aan de zijkanten zijn twee blauwe lampen gemonteerd die om-en-om aangaan, en twee werklichten. Tenslotte is achterop een blauwe flitser aanwezig, twee oranje richtingaanwijzers en een instap/achteruitrijlamp. Een groene lamp is binnenin aanwezig en kan in voorkomende gevallen op het dak worden gezet.
Als we de zijdeur openmaken zien we een aantal spullen die gelijk voor het grijpen staan en die je vrijwel altijd nodig hebt. Dat zijn:
1 – Lifepak12 monitor
2 – Paraat of Spoed koffer
3 – Zuurstofflessen
Boven de zuurstof zie je verder nog de kinderkoffer.
Met de monitor kan je een aantal zaken zichtbaar maken, zoals hartritme, saturatie (hoeveel zuurstof in het bloed) en de tensie (bloeddruk). Tevens is het mogelijk om een ECG te maken en dat direct met de nodige gegevens door te faxen naar een ziekenhuis. Daarnaast kan je met dit apparaat natuurlijk ook de bekende “klappen” uitdelen bij een hartstilstand.
Als we nog even verder kijken door de zijdeur zien we een aantal kastjes tegen de zijkant. Hier zitten bijvoorbeeld alle spullen om een infuus aan te leggen, verbandmiddelen, coldpacks enz. Verder zijn er vaste zuurstofaansluitingen, een beademingsautomaat en een uitzuigkoffer. Helemaal bovenin zijn de diverse spalken opgeborgen.
Ook achterin zijn weer een aantal veelgebruikte spullen te vinden die direct ‘voor het grijpen’ staan. Zo zie je hier:
1 – Wervelplank
2 – Spin en headset
3 – Nekkraag
4 – Schepbrancard
Verder natuurlijk de gewone brancard die op een inrijschaal staat. Deze schaal is in zijn geheel te verplaatsen zodat de verpleegkundige makkelijker op bepaalde plaatsen kan komen bij een patient. Tegen het plafond zijn houders aangebracht om infuuszakken aan te hangen.
VZA heeft 41 ambulances ter beschikking en verzorgt daarmee ruim 60.000 ritten per jaar (inclusief VZA Aalsmeer, VZA Amstelveen en VZA Haarlemmermeer, VZA Purmerend,
VZA Monnickendam en VZA Zaandam).
Ziezo! Dit is mijn voertuig van de week!
Bart