Dat betekent dat dus elke persoon dezelfde taken moet kunnen doen. Dat betekent dus dat iemand in dat A-team 2.0 de volgende vaardigheden moet hebben:
Brandweeropleiding tot HBT repressie, technisch hulpverlener, verkenner gevaarlijke stoffen. Verpleegkundige opleiding trauma. En een volwaardige AT-opleiding.
Nee, mijn idee is juist, dat de vier bemanningsleden elkaars specifieke vaardigheden en ervaring aanvullen. Dit voorstel is bedoeld als een uitgebreidere versie van het 'brambulance'-experiment, met een grotere bemanning. En met capaciteit voor eenvoudig gewondenvervoer en eenvoudige politietaken.
Brambulance:
https://www.hulpverlening.nl/nieuws/de-brambulance-heeft-een-broertje-gekregenEen belangrijk doel van dit voorstel van mij is, om kostenbesparend de aanrijtijden te verkorten voor eenvoudige meldingen, zoals: 'lastige dronken man'. Dat kan de meer gespecialiseerde voertuigen van de hulpdiensten mogelijk ontlasten.
Voor zwaardere meldingen, zal er vaak ook een meer gespecialiseerd hulpdienstvoertuig ter plaatse moeten komen, zoals een brandweerauto met grote ladder, of een politieauto of ambulance. Het hulpteam kan wel een opvouwbare ladder meenemen.
De ME-schilden, pistoolmitrailleur, tasers en kogelwerende helmen uit mijn multifunctionele hulpteam-voorstel, zijn vooral bedoeld voor zelfverdediging bij onverwachte dreigingssituaties. En het team kan zich daarbij zo nodig terugtrekken, in afwachting van gewone politieassistentie of arrestatieteam. Alleen kan die assistentie op het platteland wel lang duren.
Als die geweldsmiddelen voor het hulpteam teveel training kosten, dan kunnen ze ook deels worden verdeeld over de bemanning via een taakverdeling, zodat ieder bemanningslid veel minder tijd kwijt is aan training. Dus de één kan trainen in tasergebruik, en een andere in een pistoolmitrailleur, enz. En ze kunnen allemaal trainen in pistool en pepperspray.
Welke incidenten deze multifunctionele hulpteams precies wel en niet zullen aankunnen, zal in de praktijk moeten blijken. Dat hangt sterk af van de capaciteiten en ervaring van de bemanning. In elk geval is er met vier bemanningsleden eerder fysiek overwicht bij geweld dan met twee. Als zo'n hulpteam eenmaal een paar jaar ervaring heeft, en goede capaciteiten heeft, kunnen ze mogelijk ook wat zwaardere meldingen aan. Bovendien kunnen ze via de meldkamer goed worden begeleid, als die direct kan meekijken met de beelden van de body-cams.
Zo'n Multifunctioneel Hulp-Team kan bijvoorbeeld MHT worden genoemd. Er kan dus worden gekozen tussen bijvoorbeeld gemiddeld 20 minuten wachten op een gewone politieauto, of tien minuten wachten op een politieauto met solo-surveillance, of tien minuten wachten op een goed bewapend multifunctioneel hulpteam van vier personen, zoals ik hierboven heb beschreven.
Video's van de brambulance:
! No longer available! No longer available