http://www.liwwadders.nl/data/nieuws/items/EkppFpEpVyGhscwNKW.phpBert Middel: plannen provinciale brandweer veroorzaken onrust
(tekst: weblog van Bert Middel, burgemeester Smallingerland)
Bij nacht en ontij (11-01-2008 16:05)
Om onze gemeente een beetje redelijk te laten functioneren, heb je medewerkers nodig. Ambtenaren dus. Dat zijn, anders dan wel eens wordt gesuggereerd, meestal hardwerkende mensen. Wij hebben ongeveer vierhonderd formatieplaatsen, waarvan een kleine helft in 'de buitendienst'. Dat zijn dus de mensen die onze gemeente schoon en netjes houden, die het huisvuil inzamelen en vervoeren.
Met ons personeelsbestand zitten wij lager dan vergelijkbare gemeenten. Dat leidt wel eens tot capaciteitsproblemen, maar het bespaart aan de andere kant een hoop geld. Smallingerland is dan ook voor zijn burgers een gemeente met relatief lage lasten. We willen voorzichtig omgaan met belastinggeld.
Vrijwilligers
Naast onze vaste mensen kennen wij nog een kleine vijftig onmisbare 'vrijwilligers'. Enkelen van hen werken ook 'vast' bij de gemeente, maar doen hun vrijwillige taken ernaast. Ik doel daarmee op onze gemeentelijke brandweer.
Deze brandweer neemt een heel bijzondere plaats in. In een wisseldienst van vijf ploegen staan de mannen en vrouwen van de brandweer dag en nacht paraat om waar nodig hulp te verlenen. Binnen vijf tot zes minuten na een alarmering zijn ze al onderweg, wat ik nog steeds een prestatie van jewelste vind. Want ze werken overdag ergens anders en buiten werktijd zijn ze meestal gewoon thuis. En dan toch zo snel uitgerukt. Het afgelopen jaar meer dan driehonderd keer, waarvan maar liefst de helft vanwege een vals alarm. En dan toch altijd scherp blijven.
Brandweerlieden zijn bijzondere mensen, die we met ons allen moeten koesteren. Ze zijn bereid een zeer groot deel van hun vrije tijd op te offeren aan de gemeenschap. Ze moeten veel oefenen, ze ondergaan een intensief en permanent opleidingsprogramma en ze zijn zeer stressbestendig. De meesten van hen blijven tientallen jaren bij de brandweer, totdat het vanwege de leeftijd echt niet meer kan.
Voor velen is het: eenmaal bij de brandweer, altijd bij de brandweer. Bij nacht en ontij er op uit, altijd risico's lopen, vreselijke dingen moeten meemaken en er toch altijd weer op tijd zijn. En dat allemaal als vrijwilligerswerk, tegen een schamele onkostenvergoeding. Wel moet gezegd worden dat onze brandweerspullen (auto's, kranen, spuiten, enzovoort) prima zijn. Van onze brandweerlieden zijn er maar zes 'beroeps', onder wie de commandant en twee officieren.
Intussen worden op andere plaatsen, in het bijzonder door de regering en ook binnen Friesland, wilde plannen rond de brandweer gesmeed. Er wordt gesproken over een provinciale brandweer en over de noodzaak van een volledige beroepsbrandweer. Ik vind dat niks. Een provinciale brandweer is een brandweer-op-afstand en daar zitten we hier niet op te wachten. Een volledige beroepsbrandweer is onbetaalbaar. Over het hoofd wordt gezien dat juist een grotendeels vrijwillige brandweer een sterke binding tussen het brandweerkorps en de gemeente garandeert.
De snode plannen halen het waarschijnlijk niet, maar veroorzaken wel onrust. Ze dragen evenmin bij aan de motivatie van onze eigen mannen en vrouwen.
Samenwerking tussen verschillende brandweerkorpsen is belangrijk. Wij werken nu al samen met de korpsen van Opsterland en Tytjerksteradiel. We gaan daarmee in de toekomst verder. Misschien komt er ooit een korps voor een grotere regio Drachten, maar een provinciale brandweer hebben we hier echt niet nodig. Laat staan een landelijk aangestuurde brandweer.
Datum: Maandag, 14 Januari 2008