Regionalisering brandweer nog ver weg Leidschendam-Voorburg - De voortgangsrapportage over de regionalisering brandweer is vorige week in de commissie Algemene Zaken besproken. Drie van de zes gemeenteraden hebben (nog) niet ingestemd met de gemeenschappelijke regeling. Daaronder Leidschendam-Voorburg. Dit omdat er nog teveel onduidelijkheden zijn.
door Judith PoppemaDaarom heeft eind vorig jaar de Bestuurlijke Stuurgroep een plan van aanpak opgesteld. Een stappenplan om tot één regionale brandweer Haaglanden te komen. Volgens burgemeester J. van der Sluijs hebben de zes al ingestemde gemeenteraden gevraagd om zo snel mogelijk een beslissing te nemen, zodat in mei gesproken kan worden over het beleidsplan en de meerjarenbegroting.
De burgemeester vervolgt dat als alle negen gemeenteraden de gemeenschappelijke regeling hebben goedgekeurd, het ministerie van BZK aan de regio Haaglanden 800.000 euro overmaakt. Een tweede belangrijke stap dit jaar is de ontvlechting van de lokale brandweer, aldus de burgemeester. Na de zomervakantie wordt er een voorstel ingediend, zodat 1 januari 2010 de regionalisering een feit kan worden.
Tal van vragenNa deze inleiding hebben de commissieleden tal van vragen. H. Oldersma (PvdA) had het plan van aanpak al veel eerder verwacht. Volgens de burgemeester lag er half december een concept klaar, maar deze is naar later geagendeerd naar aanleiding van onder meer een discussie in december met alle gemeenteraden in Zoetermeer.
Heeft de burgemeester al een antwoord gekregen op zijn brief aan de Vaste Kamercommissie BZK?, vraagt A. Van den Berg (SP). Volgens de antwoordbrief wordt dit behandeld bij de plenaire Wet beveiligingsregio’s, antwoordt de burgemeester. Een openbaar overleg dat door iedereen kan worden bijgewoond. “De begrippen veiligheidsregio en regionalisering brandweer worden in dit plan van aanpak steeds in één adem gebruikt”, aldus P. van Dolen (D66). “Toch zit daar een wezenlijk verschil”.
P. Rozenberg (VVD) vindt het vreemd dat volgens een brief van de hulpverleningsregio gemeld wordt dat als de drie gemeenten niet instemmen met de gemeentelijke regeling, de regio doorgaat met de overige zes gemeenten. Kan onze gemeenteraad niet de voorwaarde stellen dat wij met de gemeentelijke regeling instemmen, maar dat wij het algemeen bestuur niet direct de vrije hand geven?"
“Het probleem is dat mijn bewegingsvrijheid gelimiteerd is, omdat zes gemeenteraden al met de gemeenschappelijke regeling hebben ingestemd”, aldus de burgemeester. “Maar hij is door drie gemeenten afgewezen. Dat betekent dat de regeling helemaal van de baan is. Men moet dus weer om de tafel.” Wordt dat niet gedaan, dan zal de VVD niet instemmen.
De burgemeester: “Maar dan moet u zich realiseren dat uiteindelijk de gemeente buitenspel kan komen te staan”. Dat kan volgens Rozenberg niet. Als de gemeenschappelijke regeling door negen gemeenten wordt aangepast, dan moet er instemming komen van alle gemeentes. Dus ook van deze raad.
http://www.hetkrantje-online.nl/nieuws.php?id=14270&pg=