Brandweer verkeerd geïnformeerd over drenkeling HenschotermeerWOUDENBERG - De brandweer is verkeerd ingeseind, toen afgelopen zomer een 6-jarige jongen verdronk in het Henschotermeer. Dat is de belangrijkste conclusie van het onderzoek naar het dodelijk ongeluk. Maar een sneller alarm had het leven van het Friese jongetje waarschijnlijk niet gered.
Het kind verdween op 24 juli van een naburige camping en werd later in het water van het die zomerdag drukbezochte Henschotermeer teruggevonden. De gemeente Woudenberg en de Veiligheidsregio Utrecht gaven het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement opdracht om te onderzoeken hoe de hulpverlening was verlopen.
De onderzoekers stellen onder meer dat de brandweer niet tijdig en onjuist werd geïnformeerd. Een uur nadat de jongen op vermist raakte kreeg de brandweer pas een melding via de regionale meldkamer. Of dat te laat was, wijst het onderzoek niet uit. Ook vemelden de onderzoekers niet wie de brandweer eerder had moeten inschakelen.
Volgens de onderzoekers werd een link met het water pas laat gelegd, omdat het slachtoffer op de camping was verdwenen en niet bij de recreatieplas. Als de brandweer eerder op de hoogte was gebracht, had een duikteam zich alvast voor kunnen bereiden.
Het onderzoek wijst ook uit dat de communicatie bij de zoekactie in het algemeen warrig verliep. Verbazing is er over hoe de hulpverleners omgingen met omstanders die hun assistentie aanboden. Badgasten wilden in het water helpen zoeken, maar dat mocht niet. De hulpverleners wilden de bezoekers behoeden voor het vinden van een verdronken kind. De onderzoekers vinden dat er meer aandacht moet komen voor die houding.
De Veiligheidsregio Utrecht wil met het rapport in de hand de procedures tegen het licht houden. Zo wordt de rol van de centralist opnieuw bekeken en overlegt de brandweer met de politie en het recreatieschap over een betere voorbereiding op dit soort drama's.
Bron: RTV Utrecht