Jij zegt dat er geen reddingsbrigade bewaakt daar maar in het krantenbericht op pagina 1 van dit topic staat dat een strandwacht bepaalde dingen had gezegt. Hoe verklaar je dat>?
In Nederland is het bewaken van stranden (zee en binnenwater) niet het exclusieve domein van 'de Reddingsbrigade'. Het is niet zoals bij Brandweer of Politie dat er een wet is die zorgt voor landelijke dekking, financiering, kwaliteit etc. In de wet staat alleen dat bij aangewezen zwemwater 'voldoende toezicht' moet zijn, maar op dit moment is dat niet echt goed verder gespecificeerd. Iedere eigenaar van een zwemstrand (vaak de gemeente, soms ook provincie, waterschap of particulier) moet dit toezicht ook zelf regelen. De provincie moet dit controleren. Overigens ligt er een nieuwe 'zwemwaterwet' bij de 2e Kamer waarin dit allemaal gaat veranderen, maar het is nog onduidelijk wanneer hierover gestemd gaat worden (verkiezingen!) en wanneer het dan ingaat.
Reddingsbrigade Nederland is op dit gebied wel de grootste organisatie van Nederland én een van de bekendste omdat zij bijna de gehele zeekust bewaakt en ook tientallen recreatieplassen. De woorden Reddingsbrigade, strandwacht, lifeguard en toezichthouder zijn alleen niet beschermd en worden ook nogal eens goed door elkaar gebruikt door allerlei organisaties. In veel gemeenten zijn de medewerkers bij dit soort plassen direct of indirect in dienst bij de gemeente. Soms dan wel weer opgeleid door de Reddingsbrigade, dat wel. Niet dat ik in dit geval de kwaliteit van die medewerkers in twijfel wil trekken, maar het feit dat iemand 'strandwacht' wordt genoemd zegt eigenlijk helemaal niks...
En dat is wat mij betreft ook een van de grote problemen: het publiek vertrouwt erop dat het goed geregeld is, maar de kwaliteit en kwantiteit van het preventieve toezicht bij zwemlokaties is op z'n zachtst gezegd nogal wisselend. Zelfs ook tussen verschillende lokale Reddingsbrigades onderling, zelfs soms bij 2 aangrenzende stranden langs de kust.
En dat ligt maar aan 1 ding: GELD! Op dit moment is de veiligheid bij zwemwaterlokaties volledig afhankelijk van wat een gemeente er voor over heeft. Met geld is niet alles te koop, maar de budgetten voor materiaal en opleidingen bepalen toch voor een groot deel ook de kwantiteit en kwaliteit van het toezicht. Vanuit 2 boten zie je meer dan vanuit 1 en van een jaarlijkse bijscholing word je gewoon beter! Sterker nog: de eerste kustgemeente heeft zich al aangediend die het helemaal wilde wegbezuinigen. Dan heb je dus ineens in honderden kilometers kust een stukje strand dat niet wordt bewaakt, omdat daar de gemeentegrens loopt!?
Die nieuwe wet belooft wat mij betreft veel goeds, al zullen niet alle gemeenten dat vinden: het eist o.a. een minimumniveau van kwaliteit en kwantiteit van het toezicht en dat kost dus sommigen meer geld dan ze nu kwijt zijn!