Geweld tegen hulpverleners in verschillende plaatsen Omstanders hebben in het weekeinde op verschillende plekken hulpverleners belaagd. In de nacht van zaterdag op zondag keerde een groep van ongeveer 100 man uitgaanspubliek zich tegen politieagenten en ambulancepersoneel op De Grent in Noordwijk. In Amsterdam-Noord greep de politie zaterdagavond in, toen omstanders zich met hulpverleners bemoeiden na een verkeersongeluk.
Wapenstok
In Noordwijk moest politie de wapenstok hanteren om ervoor te zorgen dat ambulancebroeders een 16-jarige lichtgewonde scooterrijder konden helpen. Volgens een politiewoordvoerster hebben omstanders ook aan het slachtoffer staan trekken. Dat terwijl de ernst van het letsel van de jongen nog onduidelijk was. Vanuit het publiek zijn onder meer flessen gegooid naar agenten die de ambulancemedewerkers te hulp waren gekomen.
Arrestaties
Omdat de ambulancebroeders niet bij het slachtoffer konden komen, probeerden agenten meerdere malen de weg vrij te maken. Daarbij werd het publiek onder meer gemaand met een megafoon. Toen dat niet werkte, vormden agenten een linie en zijn honden ingezet. Een persoon is aangehouden. De woordvoerster kon nog niet zeggen of de politie meer arrestaties gaat verrichten: ,,dat moet de komende dagen blijken".
Botsing
In Amsterdam-Noord belaagden omstanders ambulancemedewerkers na een botsing tussen twee auto's op de Nieuwe Leeuwarderweg. Volgens de politie schreeuwden de omstanders tegen de ambulancemedewerkers en bleven ze in de weg staan. De politie moest ingrijpen om de rust te herstellen. Een 32-jarige man is daarbij gearresteerd.
Onacceptabel
De politie liet zondag weten het ,,niet normaal en onacceptabel" te vinden dat mensen zich tegen de hulpverleners keerden. Ook minister Edith Schippers (Volksgezondheid) noemde geweld tegen ambulancepersoneel ,,onacceptabel''. De minister laat weten dat ,,niet voor niets de strafeis voor geweld tegen hulpverleners met 200 procent is verhoogd''.
Zwaardere straffen
Het CDA wil dat mensen die hulpverleners belagen niet alleen een zwaardere straf krijgen. Ook moet een manier moet worden gevonden om ze te laten beseffen wat ze hebben gedaan, aldus CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Volgens haar kunnen de straffen worden aangevuld met ,,een gedwongen cursus''. Die zou bijvoorbeeld kunnen bestaan uit het tonen van beelden uit de dagelijkse praktijk van hulpverleners, of een bezoek aan een revalidatiecentrum.
http://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/geweld-tegen-hulpverleners-in-verschillende.8436716.lynkx