Brandweer oefent bestrijding natuurbrandenhttp://www.natuurmonumenten.nl/content/brandweer-oefent-natuurbestrijdingGepost op 6 september 2012
Brandweer Midden- en West-Brabant, cluster Dongen, Loon op Zand, Waalwijk, houdt op donderdag 6 september een natuurbrand-oefening. Deze vindt plaats in de Loonse en Drunense Duinen in de omgeving van de Waalwijksebaan tussen 17.30 en 21.30 uur. Met deze oefening wil de brandweer zich verder bekwamen in het beheersen van een mogelijke natuurbrand en een snelle en effectieve brandbestrijding oefenen. Tevens wordt de samenwerking met Defensie en Natuurmonumenten, als eigenaar van de oefenlocatie, getraind. Defensie zet tijdens de oefening twee blushelikopters in.
Natuurbrandbestrijding Door de aanwezigheid van diverse natuurgebieden in onze regio is het uitbreken van een natuurbrand een risico waar rekening mee gehouden moet worden. Om zich adequaat voor te bereiden op de bestrijding van een natuurbrand is Brandweer Midden- en West-Brabant bezig om het thema natuurbrandbeheersing verder te professionaliseren. Zo is er een nieuw ‘Handboek Natuurbrandbeheersing’ in de maak waarin gezamenlijke uitgangspunten en een eenduidige visie op natuurbrandbeheersing worden beschreven. Verder wordt het bestaande operationele kaartmateriaal van de natuurgebieden in de regio vervangen door nieuwe kaarten met meer specifieke en meer up-to-date informatie. Ook hebben diverse brandweermensen in de regio een bijscholing gevolgd over de bestrijding van natuurbranden. Daarnaast bereidt de brandweer zich voor door natuurbrandbestrijding te oefenen. Tijdens de oefening in de Loonse en Drunense Duinen op 6 september staat ook de samenwerking met Defensie en Natuurmonumenten centraal.
Inzet Defensie In deze oefening participeert het Defensie Helikopter Commando (DHC) met een Chinook- en een Cougar transporthelikopter. Dankzij een flexibele waterzak die onder de helikopter wordt gehangen, de zogenoemde bambi-bucket, zijn de toestellen in staat water over een vuurzee uit te storten. Helikopters van het DHC zijn gestationeerd op vliegbasis Gilze-Rijen en helpen geregeld bij het blussen van branden. Recent assisteerden zij onder meer bij duinbranden in het Noord-Hollandse Schoorl en in Goirle bij Tilburg. Internationaal boden de helikopters hulp bij grote bosbranden in Portugal (2006) en Griekenland (2007). Om goed voorbereid te zijn op een daadwerkelijke inzet moeten bemanningen regelmatig oefenen.
Samenwerking Natuurmonumenten Ook Natuurmonumenten gaf aan graag te willen oefenen in de Loonse en Drunense Duinen. In perioden van droogte is het een echt risicogebied. Onder ongunstige omstandigheden kan het vuur op de open heidevelden en in de naaldbossen snel om zich heen grijpen. In de jaren zestig en negentig van de vorige eeuw heeft het natuurgebied al met grote onbeheersbare branden te maken gehad. Natuurmonumenten doet er alles aan om herhaling in de toekomst te voorkomen en stelt daarom het gebied graag ter beschikking voor een oefening. De locatie en het tijdstip van de oefenplekken is weloverwogen gekozen. Het zijn niet de meest kwetsbare delen van het natuurgebied. Daarnaast is het broedseizoen nu voorbij en zijn de dieren nog niet in winterrust. De blusactiviteit met de helikopter zal voor relatief weinig verstoring zorgen.
Onbeheersbare natuurbranden Brand is een van de meest vernietigende natuurverschijnselen die we kennen. Met name natuurbranden kunnen zich onder ongunstige omstandigheden ontwikkelen tot onbeheersbare branden waarbij grote stukken natuur verloren gaan. Zeventig procent van alle natuurbranden ontstaat door menselijk gedrag. Een sigarettenpeuk, zwerfafval of auto’s kunnen de oorzaak zijn van natuurbranden. Daarnaast zijn omgevingsfactoren als temperatuur, luchtvochtigheid en wind van invloed op het ontstaan van natuurbranden.
Natuurbrandenmeter Op de website van Brandweer Midden- en West-Brabant staat een thermometer voor natuurbrandgevaar. Deze thermometer geeft aan hoe droog de natuur in onze regio is, wat de bijbehorende risico’s zijn, hoe natuurbrand voorkomen kan worden en wat te doen als er toch brand is. De thermometer gaat van donker groen (klein gevaar) naar rood (zeer groot gevaar). Er zijn in totaal vijf fasen. Per fase gelden gedragsregels en worden praktische adviezen gegeven om natuurbranden te voorkomen. Deze staan op de website. Met de thermometer voor natuurbranden wil Brandweer Midden- en West-Brabant het publiek informeren over de actuele droogtefase. Door mensen te attenderen op de risico’s en de effecten hiervan kunnen natuurbranden wellicht voorkomen worden.
Taskforce Binnen de Provincie Noord-Brabant staat natuurbrandbeheersing hoog op de agenda. Directe aanleiding zijn de recente natuurbranden op de Strabrechtse Heide, de Kalmthoutse Heide en de duinbranden bij Schoorl. Op basis van rapporten van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid over deze branden, besloot de Commissaris van de Koningin van Noord-Brabant samen met de Brabantse veiligheidsregio’s een Taskforce Natuurbranden op te richten. De betrokken partijen, zoals gemeenten, veiligheidsregio’s, natuurbeheerders, recreatie-ondernemers en burgers moeten beter samenwerken om onbeheersbare natuurbranden te voorkomen en om de schade te beperken bij toch optredende natuurbranden