Mijn reactie op de lokale nieuwswebsite Oldebroek.net:
Dit is echt weer zo'n moment waarop ik denk: waarom nou?! Als we tegenwoordig mensen de ruimte in kunnen schieten, waarom is het dan niet mogelijk om een brandweerploeg vanuit een meldkamer aan te sturen naar een reanimatie?
Het afgelopen jaar ben ik diverse keren er achter gekomen dat er sprake was van een reanimatie in of nabij Wezep. Ook was er van de zomer een keer een reanimatie in de buurt industrieterrein Netelhorst bij Hattem, waar brandweer Hattemerbroek met een First Responder ook zeer snel ter plaatse had kunnen zijn.
Elke keer tijdens die meldingen van reanimaties reden er naast ambulances ook andere 'hulpdiensten' mee. Zo rijdt de politie tegenwoordig ook mee op reanimaties, want zij worden per mobiele telefoon ingelicht over deze levensbedreigende situaties (
zie artikel). Ook zijn er in het centrum van Wezep dit jaar tijdens een reanimatie deelnemers van HartVeilig gealarmeerd. En elke keer was de brandweer de ontbrekende hulpdienst in dit rijtje.
Waar ik mij daarom het meest over verbaas is het feit dat er wordt gezegd dat het realiseren van een alarmering voor de First Responder in Hattemerbroek 'erg lastig' is. Wellicht ben ik een zeurderig type als het daarop aan komt, maar laat ze maar eens gedetailleerd uitleggen waar dat aan ligt. Want schijnbaar ligt de structuur voor First Responder meldingen er wel in het systeem. De brandweer van Elspeet, Uddel en Aalten hebben namelijk ook First Responder projecten en zij worden wél opgepiept indien er een reanimatie gaande is. Waarom is het dan zo lastig om - net als de politie, marechaussee en HartVeilig Wonen - de brandweer van Hattemerbroek ook mee te piepen?
Wat ook kan, is zoals het het bijvoorbeeld doen in veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond of Amsterdam Amstelland. Daar wordt de brandweer standaard meegepiept bij reanimaties en voor zover dat op de P2000 monitors te volgen is, wordt dat gewoon gedaan door de centralisten van de brandweer. En op zich zou het niet eens zo gek zijn als er eens een werkbezoek wordt gebracht aan die meldkamers daar om te kijken hoe zoiets werkt. Voor de ingewijden: het zou mij niks verbazen als het zo werkt: de meldkamer ambulance krijgt een melding binnen van een reanimatie/hartstilstand. De centralist typt middels GMS de gegevens in in het kladblok en tegelijkertijd verschijnen die gegevens bij de centralisten van de brandweer en politie. Beide centralisten kunnen dan - indien er capaciteit voor is - gelijk de blusploegen/eenheden aansturen en koppelen via C2000. Als het nu in GMS ook werkt voor bijvoorbeeld ongeval met letsel/beknelling, waarom zou dat dan ook niet werken met de tekst 'reanimatie'?
Zonder direct het technische plaatje van de meldkamer compleet te hebben hou ik het voorlopig maar op twee dingen: of het kost schijnbaar (te veel?) geld, of er is gewoon sprake van onwil op de meldkamer. Onwil om net even dat extra aantal personen op pad te sturen, wat wellicht de redding had kunnen zijn op momenten dat het er op aan komt.
Wat de reden ook precies mag zijn, het blijft secondewerk zo'n reanimatie en elke hulpverlener die een meter of een seconde dichter bij een slachtoffer in de buurt is, kan het verschil tussen leven en dood betekenen.
Verder blijft het ontzettend jammer voor de brandweer van Hattemerbroek dat zij het afgelopen jaar geen kans hebben gekregen(!) om zich te kunnen bewijzen. En daarom kan ik het ook wel begrijpen dat ze zelf er maar mee stoppen. Immers: je staat 24/7 paraat om in het geval van een melding alles te doen om zo snel mogelijk ter plaatse te gaan. En er wordt geoefend, er zijn materialen voor aangeschaft... en als je dan telkens hoort dat er een reanimatie is geweest en je wordt niet ingezet, dan voelt dat alsof je weet dat er een huis volledig is afgebrand, maar jij als brandweer niet hebt mogen blussen terwijl het huis aan de overkant van de straat stond.
Conclusie van het verhaal: hopelijk worden ze op de meldkamer eens flink wakker geschud. Ook hoop ik dat er eindelijk eens in oplossingen wordt gedacht en niet in problemen. Want voor buitenstaanders komt het daar wel op neer. En dat is pijnlijk, als je bedenkt dat er hulpverleners staan te trappelen om dankbaar werk te doen, terwijl er op de meldkamer iemand niet even de brandweer inlicht. Om nog maar te zwijgen over Heerde, Hattem en Elburg, die hierdoor ook een First Responder project door de neus geboord krijgen. Jammer, erg jammer.
http://www.oldebroek.net/oldebroek/phpBB2/viewtopic.php?p=17906#p17906