Kopzorgen over regiobrandweerTIEL - De zogenaamde regionalisering van de brandweer geeft partijen in de Tielse raad behoorlijk wat financiële kopzorgen.
Veel fracties zijn er benauwd voor dat de nieuwe brandweerorganisatie van de achttien gemeenten tellende Veiligheidsregio op 1 januari 2013 van start gaat met te weinig weerstandsvermogen. Dat zou kunnen betekenen dat individuele gemeenten als Tiel op termijn alsnog moeten bijspringen met een extra financiële bijdrage. De ontvlechtingskosten om tot de regionale brandweer te komen zijn al voor rekening van de gemeenten.
PvdA-raadslid Nathan Gradisen kon donderdagavond tijdens de raadscommissie Bestuur de driemaal hogere begroting van de Veiligheidsregio moeilijk rijmen met het feit dat opgebouwde reserves na de regionalisering niet meeverhuizen. Bart van Gurp (VVD) was verbijsterd dat de Veiligheidsregio niet bij machte is om zelf aan te geven waar de financiële knelpunten zitten. Volgens Van Gurp brak de commissie zich donderdag het hoofd over vragen die vorig jaar al breed leefden.
Burgemeester Hans Beenakker kon de twijfels over financiën niet of nauwelijks wegnemen. Volgens hem zijn er ,,ingewikkelde exercities'' losgelaten op de ontkoppeling van de brandweer. Politici moeten niet de illusie hebben dat de schaalvergroting leidt tot een goedkopere brandweer, zei Beenakker. Hoogstens is er sprake van minder meerkosten. De kosten voor brandweerzorg zijn de laatste jaren hoog opgelopen als gevolg van strengere veiligheidseisen die door de politiek zelf zijn bedacht. De brandweer studeert nu op mogelijkheden om de brandweer efficiënter in te zetten. Dat kan onder meer door vier in plaats van zes manschappen in te zetten op een tankautospuit en daar alleen extra manschappen aan toe te voegen als de calamiteit groot genoeg blijkt. Ook leven er plannen om meer te investeren in preventie in plaats van brandbestrijding.
Vrijwilligers
De burgemeester en commandant Steve Kuils van het brandweercluster Tiel en Neder-Betuwe konden zorgen over de betrokkenheid van vrijwilligers wél de kop indrukken. Op het moment van de vergadering was de regiocommandant nota bene met een groep vrijwilligers in gesprek, zei Kuils. ,,Het is van belang dat ze zich senang voelen bij de gevolgen van de regionalisering. De vrijwilliger heeft voortdurend inspraak.''
Vooral CDA voelde Beenakker aan de tand over de vraag of er voor de raad straks nog wel voldoende zeggenschap overblijft. Volgens de burgemeester is het een teken aan de wand dat er binnen de politiek de laatste jaren al weinig inhoudelijk over de brandweer wordt gedebatteerd. ,,Normen over opkomsttijden, materieel en opleidingen liggen landelijk vast, daar kunnen we als Tielse raad nu al niet in alle vrijheid over besluiten. We zijn al behoorlijk gebonden aan landelijke eisen.''
CDA-raadslid Tom van Oostrom wil voorkomen dat Tiel opdraait voor eventuele tekortkomingen van andere gemeenten. In theorie zijn gemeenten mogelijk aan elkaar overgeleverd, zei Beenakker, maar alle achttien gemeenten hebben één ding met elkaar gemeen: een kritische houding ten aanzien van de centen.
http://www.stadtiel.nl/lokaal/kopzorgen_over_regiobrandweer_29808355.html