Verdachten zwijgen in zaak overleden grensrechter
De rechtbank in Lelystad probeert donderdagochtend opnieuw duidelijk te krijgen wat zich in december precies heeft afgespeeld bij de mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen op het voetbalveld van Buitenboys in Almere.
Het is de tweede dag in de zaak, waarin acht verdachten zich moeten verantwoorden voor de mogelijke betrokkenheid bij de dood van de grensrechter. Ze worden allen verdacht van het medeplegen van doodslag.
Het gaat om zes minderjarigen, en Mohamed K. die nu 18 is, maar als minderjarige wordt berecht omdat hij ten tijde van de mishandeling 17 was. Daarnaast is de 51-jarige vader Hasan D. een van de verdachten.
De 41-jarige Nieuwenhuizen werd op 2 december na afloop van een jeugdwedstrijd tussen zijn club Buitenboys en Nieuw Sloten in Almere mishandeld. Enkele uren later zakte Nieuwenhuizen in elkaar en overleed een dag later in het ziekenhuis.
OndervragenHet dossier kent een wirwar aan verklaringen, wat het lastig lijkt te maken om de gebeurtenissen exact te reconstrueren. Verdachten beschuldigen elkaar over en weer of beroepen zich op hun zwijgrecht.
De rechters gingen donderdag verder met het ondervragen van de verdachten. Mohamed K. verwees daarbij naar zijn eerdere verklaringen en beriep zich verder, net als woensdag, op zijn zwijgrecht. De 18-jarige speler van Nieuw Sloten, die sinds eind maart op vrije voeten is, noemde het "te moeilijk om te vertellen hier".
Ibrahim C. trok in de rechtszaal zijn eerdere verklaring in. Hij had gezegd dat hij anderen had zien trappen. Die verklaring klopte maar ten dele, aldus de 16-jarige, waarna hij zich op zijn zwijgrecht beriep.
Na een schorsing vertelde zijn advocate dat hij toch wil proberen om antwoord te geven op de vragen van de rechters. Die antwoorden beperkten zich vervolgens echter vooral tot "Ik weet het niet meer". Zelf heeft hij naar eigen zeggen niets gedaan.
VerhorenVoor de rechter begon met het voorlezen van de verklaringen was er opnieuw discussie over de verhoren van verdachten en getuigen.
De raadslieden van meerdere verdachten stelden woensdag ook al vragen over verschillen tussen banden met verhoren van getuigen en verdachten en hoe die zijn vastgelegd in de processen-verbaal. Daarop stelde het Openbaar Ministerie de geluidsopnamen beschikbaar, maar zonder nadere uitwerking.
Enkele uren met geluidsopnamen worden nu uitgewerkt. De rechtbank besloot woensdag verder dat twee specifieke videofragmenten woord voor woord moeten worden uitgewerkt. Wel moeten de volledige verhoren waarvan video-opnamen zijn, beschikbaar zijn voor de rechtbank voor het geval gedurende de zaak behoefte ontstaat die te bekijken.
NabestaandenNa de behandeling van de feiten komen de nabestaanden aan het woord. Advocaat Yehudi Moszkowicz vertelde woensdagavond bij Knevel & Van den Brink dat hij een schadevergoeding gaat eisen, die mogelijk tonnen bedraagt.
Ook mogen de nabestaanden spreekrecht uitoefenen. Bij de behandeling van de persoonlijke omstandigheden van de verdachten, die daarna volgt, mag de pers niet aanwezig zijn.
BRON